Ολονύκτια επαγρύπνηση στην Ανάβυσσο για τυχόν αναζωπυρώσεις (video)

15:36 9/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ύστερα από πολύωρη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, κατάφεραν να θέσουν σε ύφεση την πυρκαγιά, που μέσα σε λίγες ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης, ξεκίνησε από την  Κερατέα και εξαπλώθηκε γρήγορα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έως τα σπίτια της Αναβύσσου. Πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια. Το απόγευμα, ο δήμαρχος Σαρωνικού κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όλο το βράδυ επί ποδός, από τον φόβο αναζωπυρώσεων

στην περιοχή, καθώς  συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο μήνυμα που εστάλη από το 112 στις 16:45, όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή αμέσως για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα από Λ. Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου.

Εκκενώθηκαν επίσης η Παλαιά Φώκαια, οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά. Όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Έκτακτη σύσκεψη στην Ανάβυσσο για την πυρκαγιά

ΕΠΕΙΓΟΝΛόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς εκκενώνονται η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους.

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Σαρωνικού στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Στο ένα από τα δύο μηνύματα που είχαν σταλεί νωρίτερα από το 112 καλούνταν να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Με συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας του Δήμου και της Αστυνομίας, εκκενώθηκε το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 117 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ συμμετείχαν και πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Με εντολή του κ. Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτιών της #πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 9, 2020

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), όπως και το ξενοδοχείο Saron.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στο βουνό πάνω από την περιοχή Φέριζα. Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έφθασε μέσα σε ελάχιστα λεπτά δίπλα στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών-Σουνίου και Καραμανλή, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο και από το ύψος του οικισμού Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς και από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής, επίσης προς Αθήνα.

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στη λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος του Grand Resort, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο.

Στην περιοχή επιχειρούν πολύ ισχυρές της πυροσβεστικής σε απόλυτο συντονισμό με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση στη Μόρια. Από αύριο θα υπάρξει η όποια απαραίτητη συνδρομή των πολιτών, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα