Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στο νομό Τρικάλων

19:31 11/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις «πληγές» που άφησε η κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής μετρούν ακόμη περιοχές των δήμων, Πύλης, Τρικκαίων και Καλαμπάκας. Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο δημαρχείο Καλαμπάκας, με τη συμμετοχή των τεσσάρων δημάρχων του νομού και των βουλευτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση. Κεντρικό αίτημα των δημάρχων, να κηρυχθούν πλημμυρόπληκτες οι περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

Πάντως, οι εικόνες που συνθέτουν το τοπίο κυρίως στα χωριά Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Ρόγγια

καθώς και στον Κλεινοβό του δήμου Καλαμπάκας δύσκολα περιγράφονται με λέξεις. Ειδικά στα χωριά Βαλομάνδρι, Φωτάδα και Ρόγγια όλα τα σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ παρότι τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει τα πάντα.

Η υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, ο οποίος πέρασε το ύψος του φράγματος που βρίσκεται στα όρια των δήμων Πύλης και Τρικκαίων δεν άφησε τίποτα όρθιο στο διάβα του. Σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις πλημμυρισμένες, σπίτια κατέρρευσαν. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της εικόνας της τρίτη κατά σειρά και εντός ολίγων ημερών καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε το νομό Τρικάλων. Ειδικότερα όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν για αρκετές ώρες σε ολόκληρο το νομό είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του. Σύμφωνα με κατοίκους των προαναφερόμενων χωριών, η δυνατή και πολύωρη νεροποντή που σημειωνόταν στην ευρύτερη περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη των νερών στον Πηνειό και τους παραποτάμους. Λίγο αργότερα τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ίδιους ήταν δυσάρεστα. Ανάχωμα στην περιοχή της Φωτάδας δεν άντεξε την ορμή των νερών, έσπασε με αποτέλεσμα τα νερά να μεταφέρονται με ορμή προς το Βαλομάνδρι και τον παραπόταμο. Το ύψος τον νερών που εισερχόταν εντός των οικισμών ξεπερνούσε το 1,50 μετρά, παρασύροντας ότι έβρισκε στο πέρασμά του. Εσωτερικοί χώροι σπιτιών πλημμύρισαν, οικοσκευές καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν, ενώ κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές.

Κάτοικοι ανέβηκαν για να σωθούν στις στέγες των σπιτιών τους, ενώ σήμερα, τα νερά υποχώρησαν, η λάσπη όμως δεν έχει ακόμη καθαριστεί.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Στο μεταξύ, οι προαναφερόμενες περιοχές όπως και περιοχές του δήμου Καλαμπάκας έμειναν για πολύ ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στη Διάβα, όπου ρέματα υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας την περιοχή. Επίσης, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα στην περιοχή Αμπελίων Καλαμπάκας και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβρισμό τους.

Σοβαρά προβλήματα επίσης με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους στα Ρόγγια, στον Πλάτανο και στο Γενέσι. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων από το πρωί του Σαββάτου υπέβαλλε μέσω της ΠΕ Τρικάλων, αίτημα στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, των πληγεισών περιοχών.

Χωρίς νερό ακόμη και σήμερα η Φωτάδα και το Καλονέρι, μετά από ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο ύδρευσης η κακοκαιρία. Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων ανέλαβε να συνδράμει το έργο του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ, που είχαν ήδη εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Κύρια μέριμνα, να βελτιωθεί με κάθε τρόπο η κατάσταση των κατοίκων, μέχρι να υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Και πρόσφυγες στους εθελοντές

Έχει σημασία να τονιστεί ότι μεταξύ των εθελοντών, που χθες και σήμερα μετέφεραν νερό στους κατοίκους των χωριών είναι και Σύριοι πρόσφυγες που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στα Τρίκαλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα