Μεγάλα αποθέματα πάγου βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια του Άρη

15:38 12/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλα αποθέματα πάγου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, στοιχείο που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο αποίκησής του.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent, έρευνα που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που είχε συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA και που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, απέδειξε ότι υπάρχουν οκτώ

περιοχές που φαίνεται να έχουν τεράστια αποθέματα πάγου. Τα αποθέματα αυτά εντοπίστηκαν πάνω σε απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες. Στα ένα έως δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια των βράχων του Άρη υπάρχουν θαμμένοι παγετώνες που φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.

«Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε πάγος σε αυτά τα σημεία τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου» δήλωσε ο ερευνητής γεωλόγος Colin Dundas του Αμερικανικού Γεωλογικού Ερευνητικού Κέντρου (U.S. Geological Survey) στο Flagstaff της Αριζόνα, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι υπάρχουν περισσότερα αποθέματα πάγου τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μελλοντικές αποστολές και πιθανόν τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στον Άρη. Τα αποθέματα αυτά είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πάγοι φαίνεται να σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια που βρίσκονται από πάνω τους.

«Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές μόνο με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να συλλέξουν όλο το νερό που χρειάζονται» ανέφερε ο ερευνητής Shane Byrne του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

ΠΗΓΗ:

Independent.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα