Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει "κτιστεί" το νέο Δημόσιο

19:34 23/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει "κτιστεί" το νέο Δημόσιο, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ τα σχέδια στελέχωσης υπουργείων και οργανισμών, που θα προβλέπουν με ακρίβεια, τις διευθύνσεις, τα περιγράμματα θέσεων και τα καθήκοντα των υπαλλήλων. Παράλληλα επιτελική επιτροπή θα σχεδιάσει την υποχρεωτική απομάκρυνση των 4.000 υπαλλήλων για το 2013.

Το καλοκαίρι

αναμένονται οι πρώτες απολύσεις που θα προέλθουν από τις καταργήσεις οργανισμών ιδιωτικού δικαίου. Το σχέδιο που έχει εισηγηθεί το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει την κατάργηση 73 οργανισμών και την συγχώνευση 630. Ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις από υπουργούς που υποστηρίζουν ότι ορισμένοι από τους φορείς χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

"Πάντως, θα είναι ένας αριθμός τους προσεχείς μήνες με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε και με τους σχεδιασμούς που γίνονται. Το βασικό είναι αυτή τη στιγμή ότι έχει σχηματιστεί μια επιτροπή επιτελική, η οποία το σχεδιάζει, έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα μελέτης. Υπάρχει ο μηχανισμός συντονισμού με τα υπουργεία και πιστεύουμε ότι σύντομα - δε θα ήθελα να δώσω προθεσμίες και αριθμούς - σύντομα θα προχωρήσουμε στα πρώτα μέτρα που θα καθορίσουν έναν αριθμό. Κυρίως, το τονίζω αυτό θα προέλθει βασικά, σχεδόν αποκλειστικά, σχεδόν σε πρώτη φάση, από ό,τι βλέπω από το σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει", τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Μέχρι τον Ιούνιο, τα υπουργεία θα λειτουργούν βάσει των νέων οργανογραμμάτων, στα οποία προβλέπεται κατάργηση 2.000 οργανικών θέσεων.

Περισσότερο επισφαλείς είναι οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κυρίως όσοι εργάζονται στα νομικά πρόσωπα των δήμων, καθώς εκεί θα γίνουν εκτεταμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Αν και πολύς λόγος είχε γίνει για την απομάκρυνση των πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 2.000. Ακόμα και αν κριθούν όλοι ένοχοι, δεν καλύπτουν ούτε το 1/10 των απολύσεων

Το κίνδυνο για παράλυση της δημόσιας διοίκησης, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για τους επίορκους, επισημαίνουν οι υπουργοί που συμμετείχαν στην ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Η έντονη επιορκολογία των τελευταίων ημερών έχει ως αποτέλεσμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά όσοι διενεργούν ελέγχους, να φοβούνται πλέον να υπογράψουν είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ επισήμανε ότι το κόστος της μη απόφασης είναι τριπλάσιο από το κόστος μιας κακής απόφασης.

"Ο όρος επίορκος δημιουργεί ένα ψυχολογικό κλίμα που δεν βοηθά τη νομιμότητα.", τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνεται και διάταξη για την επίσπευση του πειθαρχικού ελέγχου. Οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά αποφασίζουν απόλυση θα προσφεύγουν κατευθείαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σχετικές ειδήσεις:

Εγκρίθηκε η τελευταία φάση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ε. Στυλιανιδης : Ο φόβος της απόλυσης παραλύει το δημόσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα