Με την εργασία σχετίζεται το 40% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη

12:19 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως από έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council – ETSC), το 40% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζονται με την εργασία.

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι πέρυσι χάθηκαν 25.671 ζωές στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων είχε εμπλακεί σε οδικές συγκρούσεις που σχετίζονται με την εργασία.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου

το ETSC δημοσίευσε στις Βρυξέλλες μια νέα έκθεση, με την οποία καλεί τους εργοδότες, τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των εργασιακών κινδύνων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια στην εργασία.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτρέπουν κυβερνήσεις και Αρχές να ηγηθούν της προσπάθειας, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με την εργασία για τους υπαλλήλους. Παράλληλα, καλούνται να συμπεριλάβουν την ασφάλεια των οχημάτων στις απαιτήσεις των δημόσιων συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» εκπαιδεύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερα στελέχη και οδηγούς δημόσιων και ιδιωτικών Οργανισμών για ασφαλείς μετακινήσεις εντός και εκτός της εργασίας τους.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και μόνιμου μέλους του ETSC, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά τονίζει: «Αντίστοιχα μέτρα και πρακτικές θα πρέπει να υιοθετούνται πιο συστηματικά από περισσότερους δημόσιους φορείς αλλά και από όλες τις μικρότερες εταιρίες».

Η Ελβετία κατέγραψε πέρσι πτώση κατά 15% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 34% από το 2010 και κατά 60% από το 2001. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τη χαμηλότερη οδική θνησιμότητα (26 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους) στην Ευρώπη μαζί με τη Νορβηγία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα