Με γοργούς ρυθμούς προχωράνε τα σχέδια για τις ΑΠΕνέργειας και τις διασυνδέσεις στα νησιά μας

09:04 22/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέσω τηλεδιάσκεψης, που έγινε στις 20 του Απρίλη ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2021-2030 που οδεύει προς την ΡΑΕ για έγκριση.

(Στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται προτάσεις-αιτήσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ στους Φούρνους Κορσεών. βλέπε φωτό)
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις,

που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με το πρόγραμμά του , δίνει τη δυνατότητα για τη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων και φυσικά των υποβρύχιων καλωδίων με τα οποία θα μεταφέρονται οι ποσότητες ρεύματος που παράγουν στην ηπειρωτική χώρα.
Ένα νέο στοιχείο που συμπεριελήφθη (και αυτό για να προσελκύσει επενδύσεις) είναι ο υπολογισμός των περιθωρίων της ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ ανά νησιωτικό σύμπλεγμα. Π.χ. στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ θα φτάσει στα 1.030 MW και πιο συγκεκριμένα Σάμος, Χίος και Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος 570 MW και η Σκύρος 100 MW.
Από τις αλλαγές που προστέθηκαν αναφέρουμε: την επίσπευση της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου η διασύνδεση των νησιών μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2029, από τον αρχικό σχεδιασμό που αναφερόταν στο α’ εξάμηνο 2030.
Τον προσδιορισμό του περιθωρίου διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά. Περιλαμβάνονται αναλυτικά ποσοτικά και χωροταξικά στοιχεία αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά που διασυνδέονται και τέλος την ποσοτικοποίηση των μονάδων σε εφεδρεία στα διασυνδεόμενα νησιά. Περιλαμβάνεται σχετική τεκμηρίωση για τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ) στα διασυνδεόμενα νησιά, οι οποίοι θα τίθενται σε λειτουργία μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

The post Με γοργούς ρυθμούς προχωράνε τα σχέδια για τις ΑΠΕνέργειας και τις διασυνδέσεις στα νησιά μας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα