Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Μαθητικό Συνέδριο

13:14 2/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με συμμετοχές σχολείων και 700 μαθητών-συνέδρων από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το 5ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω και Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου».

Στο Μαθητικό Συνέδριο οι μαθητές θα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεών τους μέσα από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα τον πολιτισμό. Βασικός σκοπός του Συνεδρίου ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, να προβληματιστούν,

να αναστοχαστούν, να ερευνήσουν, να συνθέσουν εργασίες και να αναδείξουν τα μνημεία, τα έθιμα και τα πανηγύρια του τόπου τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Στη διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου, που τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Τυρνάβου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας- Διαχρονικό Μουσείο, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Λάρισας και άλλοι φορείς.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του», με φορέα – ιδρυτή τη Δ/νση Π.Ε. Λάρισας, αλλά και του νέου Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα», με φορείς– ιδρυτές τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας, με σκοπό την στήριξη των εκπ/κών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) των Δικτύων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου πλαισίωσαν οι συνδιοργανωτές φορείς με βιωματικές δράσεις για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς: «Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό στο Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας» από το Διαχρονικό Μουσείο, «Φιλοτεχνώ καρτ-ποσταλ με λαϊκά μοτίβα για να γνωρίσω στους μακρινούς φίλους μου τη Θεσσαλική Παράδοση» από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, «Γνωρίζω όργανα και μουσικές του τόπου μας», Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Οι μικροί σύνεδροι αλλά και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί πήραν φάκελο με χρήσιμο υλικό για τον πολιτισμό του τόπου τους.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στο Συνέδριο συμμετέχουν τα εξής σχολεία:
-29o Δημ. Σχολείο Λάρισας
« Υιοθετώ το γειτονικό μας μνημείο πολιτιστικής αναφοράς: Η Πλατεία της Αννας Φρανκ »,
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Μίτιλη Β., Κλάψα Α., Λ. Κυρίτση
– Δημ. Σχ. Ανάβρας Αγιάς
« Προσεγγίζοντας Μνημεία Πολιτισμού Με Αειφορία – Νερόμυλοι – Ρωμαϊκά Λουτρά Ανάβρας », Υπ. Εκπαιδευτικοί: Νάστος Γ. Νταφούλη Κ., Κ. Πουτσιάκα
-Ειδικό Δημ. Σχ. Γαλανόβρυσης, Διασχολικό με το Ε.Ε.Ε. Γυμνάσιο-Λύκειο Ελασσόνας
«Φέτα Ελασσόνας – τοπικό προϊόν, μέσο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, διατροφική ανάγκη» Υπ. Εκπαιδευτικοί: Φωτίου Δ. , Τζαφέρης Γ., Ο. Προβίδα
-Δημοτικό Σχολείο Ευυδρίου-Λόφου
«Ανακαλύπτοντας Το Παρελθόν Της Επαρχίας Φαρσάλων»
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Νεβράντζας Β., Ασημακόπουλος Π., Α. Βασιλειάδου
-Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου, Νηπιαγωγείο
«Υιοθετώντας ένα μνημείο του τόπου μου: Το παλιό σχολείο του χωριού»
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Κολοκοτρώνη, Α. Μπουλογιάννη Ε., Σαριμπαλίδου Ε., Κ. Τσιρώνη
-Δημ. Σχ. Στομίου
«Ο ταξιδιώτης της γραφής υιοθετεί τον Λαρισαϊκό τύπο»
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Πέτρου Κ., Τσικρίκη Β., Ι. Ζέστα
-23o Νηπιαγωγείο Λάρισας
« Πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μου»,
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Αντωνίου Ε., Γκούια Ε., Σ. Θεμελή
-12ο Δημ. Σχ. Λάρισας
« Δημοτικά τραγούδια: Νανουρίσματα, Εθιμικά, Παιχνιδοτράγουδα »,
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Ε. Κουραμά , Α. Παπαδάκη , Ε. Καραγκούνη , Α. Αραμπατζή
-23o Δημ. Σχ. Λάρισας
« Ταξιδεύοντας γνωρίζω την Πατρίδα μου, το όμορφο κομμάτι της καρδιάς μου»,

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα