Με επιτυχία η Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών

13:34 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του δήμου Τεμπών στους Γόννους το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο Γόννων στην κεντρική πλατεία του χωριού .
Η ελιά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτογενούς παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με τη δενδρώδη αυτή καλλιέργεια.


Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Γιορτής με ημερίδα, η οποία περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες.
1η Ομιλία: «Οι

ποικιλίες της ελιάς και η προσαρμοστικότητά τους» Χ. Τσαντήλας, Ι. Χαροντάκης, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.
2η Ομιλία: «Η ελιά στη Π.Ε. Λάρισας – Μέτρα φυτοπροστασίας». Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας.
3η Ομιλία: «Η μεταποίηση της ελιάς».
4η Ομιλία: «Διάθεση, εμπορία ελαιοπαραγωγής».Γεώργιος Πολύμερος, Εκπρόσωπος Ομάδας Παραγωγών Πουρναρίου.
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς με θέμα την ελιά και το λάδι και έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του δημοτικού και νηπιαγωγείου όπως ακόμη υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Παράλληλα προσφέρονταν διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Γόννων.
Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων η έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον καθιερωμένο αγιασμό και ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Τεμπών του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη ,του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του βουλευτή της Ν.Δ κ. Χρήστο Κέλλα ακολούθησε ομιλία του κ. Χρήστου Τσαντήλα για τα συμπεράσματα της ημερίδας του Σαββάτου καθώς και ομιλία του γεωπόνου του Δ. Τεμπών κ. Σπύρου Μπετχαβέ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Παιδής ,
η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα ,ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Νικόλαος Πουτσιάκας , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρης Τσέτσιλας ,οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Τσαπλές , Αστέριος Σαίτης ,Κώστας Τσεργάς ,Κώστας Νταφούλης , Αχιλλέας Διψάνας ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος Μανώλης , κ. Ευθύμιος Μπουζέκης ,Χρήστος Τσάτσαρης ,Γεωργία Τσόπα , Θωμάς Τζέκας ,Αθανάσιος Καραναστάσης ,Δημήτρης Μαιμάρης ,Γεώργιος Ντόντος , ο Διοικητής του νοσοκομείου Ευαγγελισμού κ. Χρήστος Πλιάτσικας ,ο Διοικητής Α.Τ Ραψάνης κ. Σταύρος Ευαγγελίδης ,ο διευθυντής του καταστήματος της τράπεζας EUROBANK κ. Δημήτρης Λέντζας ,ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου κ. Αιμίλιος Νταγιάννης ,ο πρώην διευθυντής εφημερίδας Ελευθερία κ. Χρήστος Τσαντήλας , ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας ,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων συλλόγων ,συνεταιρισμών και φορέων της περιοχής .

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, επεσήμανε ότι « η πιστοποίηση ποιότητας του προϊόντος βοηθά να αποκτήσει ο παραγωγός διεθνής καταναλωτές εξασφαλίζοντας ένα καλό εισόδημα .Οργάνωση της παραγωγής .Ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ομάδες παραγώγων να εκμεταλλευτείτε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, υπογράμμισε ότι «Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου μας είναι ο πρωτογενής τομέας μας .Σ΄ ένα Δήμο οπού η ποικιλομορφία των καλλιεργειών και ο συνδυασμός παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών χρειάζεται στήριξη ,ενίσχυση και διαρκή ανταγωνιστικότητα .
Βέβαια αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα μας πρέπει να παράγει και πρέπει να δοθούν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου .Το νέο πλαίσιο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας για την έξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να προσδιορίζεται από : Μείωση των φορολογικών συντελεστών για την είσπραξη εσόδων. Εξορθολογισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και εισφορών.
Τραπεζικό σύστημα που να στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα ,καινοτομία .
Μείωση της γραφειοκρατίας».


«Είναι γιορτή της παραγωγής των παραγώγων ,των ανθρώπων του μόχθου των ανθρώπων του μεροκάματου της δουλειάς των ανθρώπων που προσφέρουν στην χώρα και στην εθνική οικονομία ,των ανθρώπων που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν και δεν παραδίδουν», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε «Αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε η περίοδος είναι δύσκολη και το 2017 είναι δύσκολο .Ελάτε να αλλάξουμε όλοι μαζί το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης το λέω 4 χρόνια σιν και θα το ξαναλέω επί την ευκαιρία που είναι σήμερα εδώ και ο υπουργός .
Έχουμε δυο δρόμοι η ακολουθούμε το μεταπολιτευτικό μοντέλο της φτώχειας και ανέχειας η κάνουμε ένα βήμα ένα άλμα να δημιουργήσουμε παραγωγικό περιβάλλον αν δεν υπάρξει παραγωγή δεν υπάρχει ζωή αν δεν υπάρξει παραγωγή δεν θα υπάρχει δουλεία δεν θα υπάρχει ευημερία δεν θα έχει χρήματα το κράτος ,αν δεν υπάρξει παραγωγή δεν θα υπάρξει κοινωνική προστασία».

Στην περιοχή του Δήμου Τεμπών καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρα καλύπτοντας 46245 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παράγωγης υπολογίζεται σε 8273 τόνους για την βρώσιμη ελιά και 8850 τόνους για το λάδι.

Επιστολή για καλή επιτυχία της εκδήλωσης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί έστειλε και ο βουλευτής ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος .
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν χορευτικά από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γόννων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοτική σύμβουλος κα Γεωργία Τσιόπα .Χορηγός της εκδήλωσης στην 4η Πανδημοτική γιορτή ήταν και η τράπεζα Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα