Με αποκαλύψεις ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων

14:37 13/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά φαίνεται να αποφασίστηκε η σύναψη της σύμβασης για τις αρθροσκοπήσεις την οποία ερευνά η εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα για στον χώρο της Υγείας και η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του νυν υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο τον Μάρτιο του 2015 υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν

σύσκεψη για να αποφανθούν για την σύναψη ή μη υπογραφής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του διαγνωστικού κέντρου που διεξήχθησαν οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, αναφέρεται πως ο κ. Σαλμάς ήταν παρών στην σύσκεψη αυτή «με την ιδιότητα του πρώην υπουργού και βουλευτή».

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως είναι παρά το νόμο η αντιστοίχιση ενός Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) με μία ιατρική πράξη που λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, αφού δεν προϋποθέτει νοσηλεία του ασθενή. «Δεν μπορεί η τιμή ενός ΚΕΝ να δίνεται σε έναν ιδιώτη. Είναι παράνομο» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Η υπόθεση αφορά σε ένα πλήθος αρθροσκοπήσεων (550 περίπου) οι οποίες κοστολογήθηκαν στα 1500 ευρώ. Για την κοστολόγηση αυτή είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση τον Δεκέμβρη του 2014 (1 μήνα πριν τις εκλογές) από τους κ. Μ. Βορίδη και Λ. Γρηγοράκο οι οποίοι αποδέχθηκαν την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Πλέον με νέα απόφαση του ΚΕΣΥ η ίδια διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστίζει 300 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες οι αρθροσκοπήσεις φέρεται να πραγματοποιούνται σε διαγνωστικό κέντρο που συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του κ. Σαλμά.

Όπως κατέθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, είχε λάβει παρανόμως, όπως υποστήριξε, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών την άδεια να συστεγάζει το ιατρείο του με την εταιρεία που πραγματοποιούσε τις αρθροσκόπησεις το οποίο φέρεται να ανήκει στη σύζυγο και το γαμπρό του.

«Σε πολλές ιατρικές γνωματεύσεις εμφανίζεται να σφραγίζει ο κ. Σαλμάς ως παραπέμπων αλλά και ως εκτελών» κατήγγειλε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση η οποία τιμολόγησε την εξέταση στα 1.500 ευρώ ανοίγωντας έτσι τον δρόμο για να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα