Με αγκάθι τη Συρία η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

09:45 9/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από «μηδενική βάση» δήλωσε ότι επιθυμεί επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος

στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι προσδοκίες Ερντογάν για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, περιλαμβάνουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», όπως τόνισε ο ίδιος στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά «αντίποινα» περιελάμβαναν οικονομικές κυρώσεις με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει συρρικνωθεί κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία εκτιμά πως η αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν θα επηρεάσει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, με αφορμή τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζει ότι πως στις 5 Ιουλίου, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο Ιβάν Σαββίδης απέστειλε επιστολή (την οποία και παραθέτει) στον Ρώσο Πρόεδρο και τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, με αίτημα την υπεράσπιση των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα