Μ.Μπαρνιέ: Parlez-vous Brexit? – Στα γαλλικά θέλει τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε- Βρετανίας

17:35 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γλώσσα εργασίας τα γαλλικά αντί τα αγγλικά κατά τις συνομιλίες για το Brexit, ζητά ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε «αποκλειστικό» θέμα το πρακτορείο Reuters.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που έχει τεθεί επικεφαλής του περίπλοκου διαζυγίου με το Λονδίνο, θέλει να χρησιμοποιηθεί η μητρική του γλώσσα τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, από τις συναντήσεις μέχρι τη συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν

θα σχολιάσουμε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ.

Ωστόσο, η εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει η Τερέζα Μέι, απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων στα γαλλικά, ενώ αιφινδιασμένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για τη χρήση της γαλλικής γλώσσας ως γλώσσας Brexit: «Αν είμαι σωστά ενημερωμένη, έχουμε όλοι το δικαίωμα να μιλάμε στη μητρική μας γλώσσα», φέρεται να δήλωσε.

Αρκετά δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν το αίτημα Μπαρνιέ ως «μήνυμα στο Λονδίνο ότι η ΕΕ σχεδιάζει να βάλει πρώτα τα δικά της συμφέροντα» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, που εκτός απροόπτου ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο 65χρονος Μπαρνιέ, που μιλά άπταιστα αγγλικά, αν και με προφορά, δεν αποτέλεσε δημοφιλή επιλογή για κάποιους Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν «πράξη πολέμου» τον διορισμό του από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ως Επίτροπος της ΕΕ μέχρι το 2014, ο 65χρονος Μπαρνιέ είχε ήδη «δύσκολη σχέση» με το Λονδίνο καθώς επεδίωξε να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον βρετανικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Άλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως ότι η ομάδα δράσης του Μπαρνιέ, αριθμεί αυτή τη στιγμή 15 άτομα και δεν περιλαμβάνει Βρετανούς, επομένως είναι λογικό να επικοινωνεί κυρίως στα γαλλικά.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανήσυχοι βλέποντας «να κινδυνεύει η αγγλική» ως παγκόσμια lingua franca , καλώντας τις Βρυξέλλες να μην ανατρέψουν το καθεστώς των τριών επίσημων γλωσσών εργασίας, δηλαδή αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα