Μαρτυρία από τα χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

16:12 25/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι πιθανότατα οι άνθρωποι με τους λιγότερους φίλους στον κόσμο», είχε πει για τους Ροχίνγκια της Μιανμάρ εκπρόσωπος του ΟΗΕ το 2009. Οκτώ χρόνια μετά, η κατάσταση για μία από τις πιο ανεπιθύμητες μειονότητες του πλανήτη έχει επιδεινωθεί.

Πρόκειται για μια μουσουλμανική μειονότητα την οποία η κυβέρνηση της βουδιστικής ως επί το πλείστον Μιανμάρ

αρνείται να αναγνωρίσει, θεωρώντας τα μέλη της παράνομους μετανάστες, παρότι οι ίδιοι δηλώνουν απόγονοι αράβων εμπόρων, με παρουσία αιώνων στη χώρα.

φωτογραφία : Φραγκίσκα Μεγαλούδη

«Στην ουσία οι Ροχίνγκια δεν έχουν κανένα επίσημο καθεστώς αφού δεν αναγνωρίζονται από καμία αρχή. Οι ντόπιοι τους ονομάζουν «μπεγκάλι» υπονοώντας ότι ανήκουν στο Μπαγκλαντές, το οποίο όμως με τη σειρά του δεν τους αναγνωρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τελείως ευάλωτοι σε κάθε είδους εκμετάλλευση και να στερούνται βασικών δικαιωμάτων» , μας εξηγεί η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην περιοχή.

φωτογραφία: Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού η επιτροπή υπό τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δημοσίευσε την τελική έκθεσή της για την κατάσταση στην περιοχή, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει περισσότερα δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα.

«Η κατάσταση είναι έκρυθμη και πλέον έχει δημιουργηθεί ένα σώμα ανταρτών -το οποίο μάλλον χρηματοδοτείται από ισλαμικές ομάδες του Πακιστάν-, το οποίο και επιχειρεί κατά της κυβέρνησης της Μιανμάρ, όπως δηλαδή τα χθεσινά επεισόδια. Φυσικά το μεγάλο θύμα είναι οι πληθυσμοί εδώ, οι οποίοι δεν έχουν καμία προστασία» σχολιάζει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη.

Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αούνγκ Σαν Σου Κι, πρωθυπουργός της δημοκρατικής πλέον Μιανμάρ από το 2016, δεν έχει σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων του 1,1 εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ροχίνγκια, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα