Μακεδονικό: Υπάρχει συμφωνία δήλωσε ο Α. Τσίπρας στον ΠτΔ

19:08 12/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέση η ελληνική πλευρά. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Τσίπρας,

όπως είπε, στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία αυτή καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.
«Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Στις 5.30 περίπου το απόγευμα έγινε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων. Στις 6 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι καλή η συμφωνία καθώς πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 7.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε δηλώσεις για τις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα ανακοινώσει στις 19:30 ώρα Ελλάδας την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, πλαισιωμένος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου της πΓΔ της Μακεδονίας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση (Σκόπια): Νίκος Φραγκόπουλος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα