Μάχη για το χρέος στην Ουάσιγκτον-Διαπραγματευτικό όπλο τo πλεόνασμα (video)

21:55 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μάχη για χρέος δίνει η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είχε επαφές και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους. Κάθε καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μας στερεί το πέρασμα στην ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Διαπραγματευτικό ατού

της κυβέρνησης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 περίπου 8 φορές πάνω από το μνημονιακό στόχο.

Επιβεβαιώνεται η έξοδος από την Επιτροπεία σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν: Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν. Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα. Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα … ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε

Τσίπρας στην WSJ: Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης
Σε άρθρο του με τίτλο: “Είναι ώρα να δοθεί στην Ελλάδα χώρος να αναπτυχθεί” ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνει μέσω της Wall Street Journal, μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως η πατρίδα μας είναι έτοιμη να εισέλθει σε τροχιά Ανάπτυξης: «Η Ελλάδα αλλάζει επιτέλους σελίδα. Ωστόσο, είναι κομβικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, κατά τρόπο που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Οι τεχνικές λύσεις που το καθιστούν πολιτικά βιώσιμο υπάρχουν».

Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει ωστόσο να υπενθυμίσει και τις αιτίες της καθυστέρησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο και καθυστερεί την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβομε απέναντι στους πιστωτές μας παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν, αλλά ο ασφαλέστερος δρόμος για να το διασφαλίσουμε είναι ενισχύοντας την ανάπτυξη και δίνοντας ένα τέλος στην τιμωρητική προσέγγιση του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζητεί «να βγούμε από αυτή τη βαθιά κρίση η οποία έχει στην κυριολεξία σημαδέψει ολόκληρες γενιές»

Τα κόμματα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκονται εντωμεταξύ στο επίκεντρο της προσοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να σημειώνει πως η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων

Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ): «Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα: Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016.Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα».

Φώφη Γεννηματά (ΔΗ.ΣΥΜ.): «Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ. Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή».

Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι): «Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις».

Ένωση Κεντρώων: «Το θέμα του ελλείμματος για το 2018 δεν είναι αμελητέο, για να λέμε ότι θα λυθεί μέσω του υπερκόφτη, γιατί είναι σαν να δεχόμαστε ότι θα κοπούν μισθοί και συντάξεις το 2018. Όποιοι το μεταθέτουν για πιο πέρα, στρουθοκαμηλίζουν».

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα