Μ. Στουφής: Επεξηγήσεις για κατάργηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων εστίασης- διασκέδασης και μουσικής

00:06 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καταργήθηκε η άδεια λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και η άδεια μουσικής ή μουσικών οργάνων την οποία εξέδιδαν οι δήμοι τη χώρας, μετά την ψήφιση του νόμου 4442 στις 7-12-2016, όπως ενημέρωσε από την ΕΡΤ Ζακύνθου, ο φοροτεχνικός και μέλος του δ.σ. του τοπικού επιμελητηρίου, Μ.Στουφής.

Όπως είπε ο κ.Στουφής, σε ό,τι αφορά την άδεια λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αναμένεται η έκδοση του εντύπου γνωστοποίησης έναρξης λειτουργίας το οποίο θα υποβάλλεται στον

δήμο, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να το στέλνει προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για να προβούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναφορικά με την άδεια μουσικής ή μουσικών οργάνων, όπως ανέφερε, η κατάργηση έκδοσής της από τους δήμους της χώρας έχει το θετικό στοιχείο πως δεν ισχύει πλέον ο ιδιοκτήτης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χορήγησή της να πρέπει να καταβάλλει παράβολο ή να μην έχει οφειλές από τέλη παρεπιδημούντων. Εφεξής, όπως επεσήμανε ο Στουφής, υπάρχει έντυπο (βεβαίωση) γνωστοποίησης, το οποίο κατατίθεται στον δήμο και ο ιδιοκτήτης με τον αριθμό πρωτοκόλλου που λαμβάνει είναι κατοχυρωμένος. Όπως επεσήμανε ο φοροτεχνικός, αν κάποιος δεν ακολουθήσει τη διαδικασία γνωστοποίησης για τη χρήση μουσικής ο δήμος σε περίπτωση ελέγχου έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο, ενώ, διευκρίνισε ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια από τον δήμο σε ισχύ δεν υποχρεούνται να κάνουν τη σχετική διαδικασία γνωστοποίησης.

Επιπλέον, ο κ.Στουφής τόνισε ότι η ΑΕΠΙ ή/και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων δεν δύνανται να διενεργούν ελέγχους χωρίς την παρουσία αστυνομικού οργάνου ή άλλου ελεγκτικού μηχανισμού και να ζητούν στοιχεία του καταστήματος από απόδειξη της ταμειακής μηχανής. Σε περίπτωση που γίνει έλεγχος από την όποια εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων παρουσία αστυνομικού οργάνου ή άλλου ελεγκτικού μηχανισμού και υπάρχει μουσική, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μόνο όταν ο δημιουργός/ καλλιτέχνης του μουσικού κομματικού που ακούγεται εκείνη τη στιγμή, εκπροσωπείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα