Μ. Σταυρουλάκης: Να σταματήσει η ατιμωρησία για τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματά τους (audio)

08:56 3/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διακόσια πενήντα πέντε μέλη οικογενειών θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων ζητάνε την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεσπίζει την ατιμωρησία για τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους.

Πρόσωπα… Όχι αριθμοί

Ian Hibell – 2008 ποδηλάτης- θανατηφόρο τροχαίο και εγκατάλειψη απο οδηγο ΙΧ στη Βαρυπόμπη

Οικογενεια Maciorowski – 2012 πεζοί – σοβαρος τραυματισμός και των τριων και εγκαταλειψη απο οδηγο μοτοσικλετας στην οδο Πατησίων.


Σόλων Καρυδάκης -2009 πεζός- θανατηφόρο τροχαίο και εγκατάλειψη

απο οδηγό ΙΧ στη Λ. Κηφισίας.

Γιώργος Ζήσης -2013 ποδηλάτης – θανατηφόρο τροχαίο και εγκατάλειψη απο οδηγό ΙΧ στα Γιάννενα.


Στέλιος Σταυρουλάκης -2016 πεζός – θανατηφόρο τροχαίο και εγκατάλειψη απο οδηγο ΙΧ στο Τυμπακι Κρήτης

Είναι το ξεκίνημα μια πρωτοβουλίας, που συντονίζει ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, που απευθύνεται στους πολίτες και στους κοινωνικούς φορείς και που θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να πραγματοποιήσει το στόχο της.

Τα τροχαία με εγκατάλειψη των θυμάτων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αφού έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τον παραβάτη, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο εκπρόσωπος στο Ηράκλειο του Πανελλαδικού Συλλόγου ΣΟΣ Τροχαία Ατυχήματα Μανώλης Σταυρουλάκης. Στη συνέντευξή του ο κ. Σταυρουλάκης, περιέγραψε την οδύνη, αλλά και τις συνέπειες για τις οικογένειες των θυμάτων που περνούν πολυδάπανα χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, έχοντας μερικές φορές να αντιμετωπίσουν αδιαφανείς διαδικασίες και ιατροδικαστικές αστοχίες.

Τι κι αν το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, ορίζει ότι

Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει την υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα:
α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών,
β) το θάνατο του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.
Αλλά ο Ποινικός Κώδικας δεν αφορά τους οδηγούς, μόνο τους υπόλοιπους… Για τούς οδηγούς θεσπίστηκε ειδική νομοθεσία που υποβίβασε σε έξι μήνες την προβλεπόμενη ποινή για το ίδιο αδίκημα…
Ο Σύλλογος καλεί όλες τις οικογένειες θυμάτων τροχαίων να ενεργοποιηθούν, να προσθέσουν την υπογραφή τους στο κείμενο και να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Καλεί και τους κοινωνικούς φορείς και κάθε πολίτη να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή τη δράση για να μπει τέλος στην επιβράβευση αυτής της εγκληματικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Στοιχεία του ΕΚΑΒ δείχνουν ότι οι ηλικίες 18-55 ετών που είναι οι κρίσιμες παραγωγικές ηλικίες, έχουν τα περισσότερα θύματα.
Ποσοστό 75% των επαγγελματιών δικυκλιστών δηλώνουν ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο συμβάν κατά την εργασία τους και 60% αυτών, υπέστησαν συνέπειες για την σωματική τους ακεραιότητα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, για το 2016, τα τροχαία συμβάντα ήταν 11.396, εκ των οποίων τα 752 ήταν θανατηφόρα με 804 νεκρούς, σε 743 συμβάντα υπήρχαν 856 σοβαρά τραυματίες και σε 9.901 οι ελαφριά τραυματίες ήταν 12.798. Το σύνολο των τραυματιών (βαριά και ελαφριά) ήταν 13.654, ενώ το σύνολο των παθόντων (νεκρών, βαριά και ελαφριά τραυματιών) έφτασε τους 14.458.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το 2016, τα τροχαία συμβάντα ήταν 11.439, με 807 νεκρούς και σύνολο τραυματιών (βαριά και ελαφριά) 13.795. Το σύνολο των παθόντων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έφτασε τους 14.602, που αντιστοιχούν σε 40/ημέρα.

Στοιχεία της τροχαίας

Οι παραβάσεις που καταγράφει η Τροχαία φτάνουν τις 409.656, με το 43% αυτών να αφορούν σε παραβάσεις ταχύτητας (176.592). Δηλαδή, οι παραβάσεις που κατέγραψε η Τροχαία, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 1.122 την ημέρα.
Το 19% των θανατηφόρων τροχαίων, αφορά παράσυρση πεζού, δηλαδή 145 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ περπατούσαν. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας, το 46% των θανατηφόρων συμβάντων είχε «Λοιπά αίτια».

Δηλαδή, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ούτε εξ’αιτίας της υπερβολικής ταχύτητας, ούτε λόγω κίνησης στο αντίθετο ρεύμα, ούτε λόγω απόσπασης προσοχής, ούτε επειδή παραβίασαν την προτεραιότητα, ούτε επειδή έκαναν αντικανονικό προσπέρασμα, ούτε επειδή παραβίασαν το κόκκινο, ούτε από «αίτια αναφερόμενα σε πεζούς». Το συγκεκριμένο διάγραμμα δεν καταγράφει σαν αιτία τη μέθη.

Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε για τις δράσεις του Συλλόγου, ή να υπογράψετε το αίτημα για αλλαγή του επίμαχου άρθρου του ΚΟΚ σε ότι αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα:
sostegr.wordpress.com – www.soste.gr

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σταυρουλάκης στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα