Μ. Μιχελιδάκη, Κ. Λασκαράτος, Ν. Μερτζάνης «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» στην ΕΡΤ1

10:04 7/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα μεγάλα γεγονότα της ημέρας, τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική και στην οικονομία, ό,τι συμβαίνει εντός και εκτός Ελλάδας, με σαφήνεια, ακρίβεια και, πάνω απ’ όλα, με αμεσότητα, εγκυρότητα και ταχύτητα, δηλαδή με μια λέξη «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ», παρουσιάζουν στην ΕΡΤ1 η Μάριον Μιχελιδάκη, o Κώστας Λασκαράτος και ο Νίκος Μερτζάνης.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Κάθε μέρα, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ενημερώνετε «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ»

τους τηλεθεατές. Δώστε μας το στίγμα της εκπομπής σας.

Μ.Μ.: Mε χαμόγελο, καλή διάθεση μπαίνουμε καθημερινά στο πλατό για να συναντήσουμε τη μεγαλύτερη παρέα… τον κόσμο στο σπίτι. Η συγκεκριμένη ζώνη είναι αιχμής, δηλαδή λόγω ώρας «σκάνε» πάνω μας θέματα, οπότε χρειάζεται να είσαι σε ετοιμότητα να τα διαχειριστείς και να μεταδώσεις την είδηση.

Κ.Λ.: Ενημέρωση με ταχύτητα και ακρίβεια. Ό,τι συμβαίνει, την ώρα που συμβαίνει. Δεν ντρεπόμαστε να χαμογελάσουμε όταν υπάρχει λόγος. Πρώτο μας μέλημα είναι, όμως, να μεταδίδουμε έγκαιρα, με σαφήνεια και εγκυρότητα, κάθε πληροφορία και κάθε είδηση στους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης.

Ν.Μ.: Είναι μια ενημερωτική εκπομπή, όπως το λέει και το όνομά της. Ζωντανή, γρήγορη, με ενημέρωση, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Από τη δικιά μου πλευρά, προσπαθώ να καταφέρω, όπως μιλάω με τους φίλους μου και τους συγγενείς μου, έτσι να μπαίνω και στα σπίτια των τηλεθεατών μας. Σκοπός η ενημέρωση χωρίς να κάνω τον παντογνώστη.

Οι απευθείας συνδέσεις με όλη την Ελλάδα, η γρήγορη εναλλαγή θεμάτων είναι χαρακτηριστικά της εκπομπής. Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεστε τόσο ευρύ φάσμα θεματολογίας;

Επιλέγουμε να δίνουμε χώρο και ανάλυση εκεί που χρειάζεται, όσο χρειάζεται

Μ.Μ.: Η τηλεόραση είναι συλλογική δουλειά, πολλοί άνθρωποι σε διαφορετικά πόστα, κρίκοι μια αλυσίδας, και κάθε μέρα έχει το τρέξιμό της, την αγωνία να βγουν οι συνδέσεις στην ώρα τους, να προλάβεις μια δήλωση, να βρεθείς εγκαίρως σε κάποιο σημείο. Οι τρεις μας, από το πλατό, πρέπει να βγάλουμε αυτή τη δουλειά προς τα έξω, με ταχύτητα, με εναλλαγή συναισθημάτων ανάλογα με το θέμα, με διάθεση να μεταφέρουμε ερωτήματα των τηλεθεατών, να φανούμε χρήσιμοι στα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζει ο καθένας που μας βλέπει.

Κ.Λ.: Τη δύσκολη δουλειά την κάνουν οι αρχισυντάκτες μας, ο Χρήστος Κιούπης και η Αννίτα Πασχαλινού, η παραγωγός της εκπομπής Βάσω Φούρλα και ο σκηνοθέτης μας, ο Γιώργος Σταμούλης. Όλοι τους εργάζονται υπό πίεση, καθώς η εναλλαγή των θεμάτων είναι πράγματι εξαιρετικά γρήγορη. Πολύτιμη είναι και η συμβολή των ρεπόρτερ της εκπομπής σε όλη την επικράτεια.

Ν.Μ.: Δεν είναι δύσκολο. Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες δημοσιογράφοι, χρόνια. Όλη η ομάδα μπρος και πίσω από τις κάμερες. Δουλεύουμε στην ενημέρωση. Γνωρίζουμε την επικαιρότητα και είναι χαρά μας να δίνουμε το «παρών» παντού με ζωντανές συνδέσεις και να μεταφέρουμε τις ειδήσεις «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ».

Μια γυναίκα, δύο άντρες, τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, με άλλη οπτική. Πώς καταφέρατε να βρείτε τους ρόλους και την ισορροπία σας;

Μ.Μ.: Ποτέ δεν ξέρεις εκ των προτέρων αν θα ταιριάξεις στον «αέρα»! Ισχύει ότι είμαστε διαφορετικοί, δεν γνωριζόμασταν καλά καλά, αλλά νομίζω μπήκαμε με ενθουσιασμό και στήσαμε από την αρχή την εκπομπή χωρίς να μοιράσουμε ρόλους, απλά είμαστε οι εαυτοί μας. Το πιο σημαντικό για μένα είναι στη δύσκολη στιγμή που θα προκύψει στον «αέρα» να νιώθεις στήριξη από τον συνάδελφο και ταυτόχρονα στις χαλαρές φάσεις να γελάσεις, να αστειευτείς. Η «χημεία» μας βγαίνει κάθε πρωί στο γυαλί.

Το μυστικό της συνεργασίας μας είναι πως ο ένας σεβάστηκε τη διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε υποχωρήσεις.

Κ.Λ.: Το μυστικό της συνεργασίας μας είναι πως ο ένας σεβάστηκε τη διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε υποχωρήσεις. Κανένας από τους τρεις μας δεν μπήκε στη διαδικασία να «αλλάξει» για να γίνει μέρος της ομάδας. Δεν ισορροπούμε απλώς μεταξύ μας, αλλά συνεργαζόμαστε άψογα.

Ν.Μ.: Εχει ο καθένας μας τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι όλα διαφορετικά και για τους τρεις μας, γι’ αυτό δεν «πατάμε» ο ένας πάνω στον άλλο. Υστερα από αυτούς τους λίγους μήνες στον «αέρα», μπορώ να πω πως συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Ακόμη, πως βοηθάει ο ένας τον άλλον ακούσια. Οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί.

Θεωρείτε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τις ενημερωτικές εκπομπές και τις μακροσκελείς αναλύσεις;

Μ.Μ.: Επιλέγουμε να δίνουμε χώρο και ανάλυση εκεί που χρειάζεται, όσο χρειάζεται, ενώ βγάζουμε πολλή εικόνα από Αθήνα, περιφέρεια, ειδήσεις απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Ο τηλεθεατής έχει κουραστεί να παρακολουθεί κοκορομαχίες χωρίς ουσία, αλλά στέκεται όπου βγαίνει νόημα και υπάρχει ουσιαστικός διάλογος.

Κ.Λ.: Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας. Όμως, η ταχύτητα δεν πρέπει να μας οδηγήσει ούτε στην προχειρότητα, ούτε στην επιφανειακή ενημέρωση του πολίτη. Σε όσα θέματα χρειάζονται ανάλυση, δίνουμε πάντοτε χώρο και χρόνο. Μια εκπομπή, όμως, πρέπει να έχει ρυθμό, πλούσια θεματολογία, χρηστικά θέματα και να μη φοβάται να «αγγίξει» οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την ελληνική κοινωνία, γυναίκες και άνδρες, νέους ή μεγαλύτερους. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να απευθύνεται σε όλους.

Προσπαθούμε να είμαστε χρηστικοί και κατατοπιστικοί για τους τηλεθεατές, όχι να τους κουράσουμε.

Ν.Μ.: Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο φυσικοί γίνεται, όσο πιο οικείοι γίνεται και να κρατήσουμε στο 100% την εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Σε εμάς δεν υπάρχουν μακροσκελείς αναλύσεις, υπάρχουν ειδήσεις. Προσπαθούμε να είμαστε χρηστικοί και κατατοπιστικοί για τους τηλεθεατές, όχι να τους κουράσουμε.

«ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ», Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-12:00, ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα