Μ. Κεφαλογιάννης: Αποτυχία μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη και κάλεσμα για πόλεμο κατά των άκρων

12:24 23/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην «αυτοθυσία των ανθρώπων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και κυρίως τους μετανάστες, την άριστη οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων όσο και των ένστολων γενικότερα», αλλά και «τις αδυναμίες που έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελληνική Πολιτεία να ανταποκριθεί σε διεθνείς υποχρεώσεις που είναι να αποδέχεται τους πρόσφυγες από τη μια πλευρά αλλά και από την άλλη να ξεκαθαρίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτο τρόπο ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι είναι μετανάστες· για να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών

και την προστασία των προσφύγων», αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Εχοντας επισκεφθεί και το χώρο της ΒΙΑΛ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μαζί με τους Πρόδρομο Μανωλάκη πρόεδρο ΝΟΔΕ Χίου και Κώστα Αλέρτα πρόεδρο ΔΗΜ.ΤΟ Χίου, στην ερώτηση αν η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας σημείωσε «μου παραπονιούνται οι Τούρκοι, ότι δεν προχωρούμε τις διαδικασίες σύντομα. Και αυτό δεν το δέχομαι. Γιατί η πρώτη αποτυχημένη πολιτική της Ε.Ε. , που δεν ανταποκρίθηκε να δώσει λύση στους 900.000 πρόσφυγες δύο κατεστραμμένων χωρών που είναι η Συρία και το Ιράκ είναι αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν κάνει οι συναρμόδιοι επίτροποι –και οι δύο εκ των οποίων αντλούν την καταγωγή τους από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αρα η Ε.Ε. με μια αποτυχημένη πολιτική που είναι η συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία δεν άλλαξε την κρίσιμη ώρα και ακόμα κάνει συζητήσεις να αλλάξει αυτή η συνθήκη· η οποία ουσιαστικά λέει ότι όσοι έρχονται στην Ευρώπη, όπου και να βρεθούν πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες εισόδου και χώρες εισόδου είναι η Ελλάδα και η Ιταλία».
Ο κ. Κεφαλογιάννης άσκησε κριτική στη σημερινή Κυβέρνηση για μια ιδεοληπτική όπως είπε πολιτική που ουσιαστικά οι αρμόδιοι υπουργοί μεταναστευτικής πολιτικής προσκαλούσαν όχι μόνο τους πρόσφυγες, που έτσι και αλλιώς θα έρχονταν, αλλά και τους οικονομικούς μετανάστες να περάσουν μέσα από την ελληνική επικράτεια.
«Δυστυχώς οι συγκρίσεις είναι εις βάρος τη Ε.Ε. και της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και τα έχει καταφέρει, η Ιορδανία έχει υποδεχτεί 1,8 εκ. πρόσφυγες και ακόμα και ο μικρός Λίβανος έχει 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες…
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως η πιο πλούσια περιοχή του κόσμου, που είναι η Ευρώπη, να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της για τους πρόσφυγες και να υποδεχτεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στις χώρες της.
«Αρα αυτή την πολιτική πρέπει να δούμε. Στην Ευρώπη δεν συγχωρούνται αποτυχίες. Νομίζω ότι γίνεται ένας πολύ μεγάλος διάλογος σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και πρέπει και θα βρεθεί λύση στο συντομότερο χρονικό διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση».


«Να σαρώσουμε τα άκρα…»
Σε ερώτηση για τις προσεχείς ευρωεκλογές και για το πως θα πειστεί ο Χιώτης να πάει καταρχήν να ψηφίσει και δεύτερον να μην ψηφίσει ακροδεξιά κόμματα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε:
«…Οι αρρώστιες στην Ευρώπης είναι ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός. Τα κόμματα των άκρων, είτε είναι από τη μια πλευρά είτε από την άλλη, είναι η ασθένεια της Δημοκρατίας.
Αν πρέπει κάτι να σαρώσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι τα άκρα από όπου και αν προέρχονται. Ο λαϊκισμός είναι μεγάλη αρρώστια. Εχει πρόσωπο ακροδεξιό», σημείωσε και αναφέρθηκε «στην κα Λεπέν στη Γαλλία, τον κ. Ορμπαν στην Ουγγαρία, τον κ. Σαλβίνι στην Ιταλία, ή σε Γερμανία και ειδικά στη Βαυαρία αλλά έχει και πρόσημο κεντρώο, όπως είπε, με τον κ. Γκρίλο στην Ιταλία, φιλελεύθερο με τον κ. Φάρατζ στη Βρετανία και αριστερόστροφο με τον κ. Ιγκλέσιας και τoυς podemos στην Ισπανία και τον πιο αυθεντικό εκφραστή του λαϊκισμού στην Ευρώπη που είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτοί πρέπει να σαρωθούν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. «Τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, κάποια από τα οποία πρέπει να απαλλαγούν από τον κακό τους εαυτό, είναι αυτά που θα δώσουν τη λύση. Και η λύση είναι αυτό που έχει καταφέρει η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Να εξασφαλίσει ειρήνη και ευημερία στους πολίτες της για παραπάνω από 70 χρόνια. Αυτό θέλουμε να κάνουν στο μέλλον και τα παιδιά μας.
«… Αυτό είναι λοιπόν το όραμα και της ΝΔ και του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, να συγκρουστούμε με τα άκρα από όπου και αν προέρχονται από τη μια μεριά ή από την άλλη».


Πύλες εισόδου αντάξιες της ιστορίας της Χίου
«Η Χίος χρειάζεται να αποκτήσει πύλες εισόδου αντάξιες της ιστορίας της, του φιλοπρόοδου των πολιτών της και από την πλευρά της θάλασσας και από την πλευρά του αέρα», τόνισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενθυμούμενος και την περίοδο που ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, συνοδεία του προεδρείου της ΝΟΔΕ Χίου, σημείωσε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις με τους τοπικούς φορείς για συνέργειες ώστε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χίου».
Συνδέοντας το θέμα με τις προσεχείς ευρωεκλογές σημείωσε, ότι το Λαϊκό Κόμμα θα είναι και πάλι πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση -που φιλοδοξούν να είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ- μπορούν να αναδείξουν και να δρομολογήσουν αναπτυξιακά προγράμματα στο Βόρειο αιγαίο και ιδιαίτερα στη Χίο.
«Πέρα από αυτό γνωρίζεται ότι η Χίος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι μόνο τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος είναι και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης», είπε.

«Δύστροπος γείτονας»
«Δίπλα μας, συνέχισε, έχουμε έναν δύστροπο γείτονα», και σημείωσε ότι έχει την τιμή να προεδρεύει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας και που η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από αυτή την επιτροπή και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αναφέρθηκε έτσι στην αρνητική ψήφο πριν μία εβδομάδα περίπου στην έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας όπου το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανέστειλε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια γιατί πέρα του ότι δεν τηρεί τη συνθήκη της Κοπεγχάγης (θέτοντας ως πρώτα ζητήματα αυτά του σεβασμού των Δημοκρατικών δικαιωμάτων και της Ελευθερίας του τύπου) σημείωσε ότι είναι και μια χώρα που απειλεί τους γείτονες της· δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

The post Μ. Κεφαλογιάννης: Αποτυχία μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη και κάλεσμα για πόλεμο κατά των άκρων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα