Λούλα Αναγνωστάκη – 8 Οκτωβρίου 2017

16:48 7/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη, αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σύζυγος του συγγραφέα και ψυχίατρου Γιώργου Χειμωνά, έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου 2017. Γεννήθηκε το 1934 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το έργο της, που αφορά στα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα, υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με το Θέατρο

Τέχνης, καθώς οχτώ από τα δώδεκα θεατρικά έργα της, τα οποία διακρίθηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης.

Τα πρώτα τρία μονόπρακτα έργα της Αναγνωστάκη («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»), ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης το 1965, τα οποία πρωτοπαρουσιάσθηκαν σε μία ενιαία παράσταση από τον Κάρολο Κουν. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν είναι το έργο της «Ο ήχος του όπλου» το 1987.

Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Το 1998 το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Το τελευταίο της έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2003 από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Λούλας Αναγνωστάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(απόσπασμα)

Keywords
Τυχαία Θέματα