Λίβανος : Το άλλοτε «Μαργαριτάρι της Μ. Ανατολής» κυλάει στην άβυσσο

15:00 11/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις απειλούν τώρα τον Λίβανο. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

220 νεκροί, περισσότεροι από 100 οι αγνοούμενοι, 6.000 τραυματίες, περίπου 200.000 οι άστεγοι. Αυτός είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός της γιγαντιαίας έκρηξης, στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, που κατέστρεψε και τη μεγαλύτερη αποθήκη σιτηρών της χώρας.

Η Χώρα των Κέδρων κινδυνεύει τώρα και απο την πείνα. Τα σημερινά

αποθέματα σε αλεύρι του Λιβάνου υπολογίζεται ότι καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για έξι εβδομάδες. Δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν διέθετε στρατηγικά απόθεματα σιτηρών και όλα τα αποθέματα που κατείχαν ιδιώτες στην μοναδική σιταποθήκη της χώρας καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα αποστείλει 50.000 τόνους σιτάλευρου στη Βηρυτό ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός του Λιβάνου σε σιτάρι, αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Ο πρωθυπουργός του Καναδά (με σημαντική κοινότητα Λιβανέζων) Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι η βοήθεια της χώρας του προς τον πληθυσμό του Λιβάνου θα φτάσει τα  19 εκατομμύρια ευρώ.

Το Λίβανο σε κρίση- Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ο  Χασάν Ντιάμπ παραιτήθηκε όταν πολλοί υπουργοί  του τον είχαν ήδη εγκατέλειψει και η πόλη ζούσε σε ρυθμούς εξέγερσης έξι μέρες μετά την καταστροφική έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι και ένα μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Σήμερα ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά που είναι ισχυρότερη απο το κράτος» και που οδήγησε «σε αυτόν τον σεισμό που έπληξε τη χώρα».

Την ώρα που ο Ντιάμπ εκφωνούσε την ομιλία του, οι  συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των σωμάτων ασφαλείας σε κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού αλλά και γύρω απο το κοινοβούλιο συνεχίζονταν. Οι διαδηλωτές ζητούν από την πολιτική τάξη να παραιτηθεί και την κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα. «Όλοι, σημαίνει όλοι», φώναζαν οι πολίτες. Ομοιώματα όπως του προέδρου Μισέλ Αούν και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κρεμάστηκαν από θηλιές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

Από το φθινόπωρο του 2019 οι πολίτες του Λιβάνου βρίσκονται στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την ενδημική διαφθορά που μαστίζει τη χώρα, τις φορολογικές μεταρυθμίσεις και  τον καλπάζοντα πληθωρισμό που εξανέμισε τις καταθέσεις τους. Τώρα η οργή τους ξεχειλίζει και για όλους εκείνους που επέτρεψαν επί έξι ολόκληρα χρόνια το κέντρο της Βηρυτού να κάθεται  σε μια ωρολογιακή βόμβα 2.750 τόνων εκρηκτικών.

Οι διαδηλωτές ζητούν νέο πρωθυπουργό αλλά το πολιτικό καθεστώς της χώρας είναι ιδιότυπο. Το 1943 το Λίβανο κέρδισε την ανεξαρτησία του απο τους Γάλλους και μοίρασε την εξουσία σε διάφορες θρησκευτικές ομάδες,(Χριστιανοί, Μαρωνίτες, Σουνίτες, Σιίτες) προκειμένου να διασφαλιστεί η αρμονική συμβίωση τους.

Μετά τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο (1975-1990) εισέρχονται στην πολιτική ζωή της χώρας φατρίες και πολέμαρχοι που διαχειρίζονται όλους τους φορείς της οικονομίας όπως και τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού (EDL). Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Λιβάνου και οι διακοπές που στη Βηρυτό μπορεί να φτάνουν και τις 22 ώρες  προκαλούν αγανάκτηση και τεράστια οικονομική ανασφάλεια απο τις ζημιές που προκαλεί.

Προσθέτοντας τις επιπτώσεις απο τη διεθνή  οικονομική κρίση του 2008, τη μαζική είσοδο των προσφύγων απο τη γειτονική Συρία και το ρεκόρ κρουσμάτων απο τον κορονοϊό το σκηνικό στη χώρα που άλλοτε αποκαλούσαν  «Μαργαριτάρι της Ανατολής»  διαμορφώνεται ζοφερό. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί λένε σήμερα για την πατρίδα τους  οι πολίτες του βασανισμένου Λιβάνου.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα