Λίστες φοροδιαφυγής: Ανοικτές για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ οι χρήσεις από το 2006

19:00 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρόθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διατηρήσει ανοιχτές στον φορολογικό έλεγχο όλες τις χρήσεις από το 2006 και μετά, οι οποίες αφορούν στις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων κ.λπ.) δείχνει η σχετική γνωμοδότησή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πρόσφατη απόφαση περί ορίου 5ετίας στην παραγραφή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι γνωμοδοτική και σε κάθε περίπτωση υπερισχύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πλέον της πενταετίας.

Όσον

αφορά στα εμβάσματα εξωτερικού, αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο, που θα κρίνει αν τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία των τραπεζών μπορούν να διατηρήσουν τις υποθέσεις αυτές ανοιχτές για τον έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση που έχει παραδοθεί στην Διοίκηση της ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Η ΑΑΔΕ θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.Δεν προβλέπεται παραγραφή χρήσης όταν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.Η απόφαση του ΣΤΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.

Πηγή Α Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Κ. Τσάβαλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα