Λέσβος: Στ’ αποκαΐδια της Μόριας-Συμπλοκές, φωτιές και μεγάλες ζημιές στο hot spot

09:19 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένταση, συμπλοκές και φωτιές από χθες το μεσημέρι στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας ενώ τα επεισόδια γενικεύτηκαν νωρίς το βράδυ με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στο χοτ σποτ, όπου σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος των δομών του. Κάηκαν ολοσχερώς 50 περίπου σκηνές και τρία κοντέινερ, πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από το χώρο και κατευθύνονταν στη Μυτιλήνη, όμως η αστυνομία στη διασταύρωση της Μόριας και στο δρόμο προς το χωριό τους σταμάτησε με αποτέλεσμα γύρω στις 10 το βράδυ να επιστρέψουν πίσω στο Κέντρο Κράτησης. Αρκετοί με μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Νωρίτερα, η αστυνομία απομάκρυνε από τον χώρο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μεταξύ μεταναστών και προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων, μετά την φημολογία ότι θα υπάρξει μαζική επαναπροώθηση 300 μεταναστών και προσφύγων, ενώ οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη γύρω περιοχή και κυρίως μέσα στο κέντρο προξένησαν μεγάλες ζημιές. Οι δρόμοι γύρω από το hot spot και κυρίως προς το χωριό είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία σχεδόν το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών επέστρεψαν στο Κέντρο Κράτησης, ενώ κάποιες οικογένειες με μικρά κυρίως παιδιά αναζήτησαν χώρους να διαμείνουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ. Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ έξω από το κέντρο κράτησης κάηκαν και 16 στρέμματα ελαιόδεντρα.

Τα χθεσινά επεισόδια όπως υποστηρίζουν οι φορείς του νησιού ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του Κέντρου Κράτησης, το οποίο μετά τα χθεσινά γεγονότα αδυνατεί πλέον να φιλοξενήσει, περί τους 3.500 που διέμεναν μέχρι και χθες στο hot spot.

Keywords
Τυχαία Θέματα