Λέσβος: Σχέδιο δράσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τον Απρίλιο, αλλά…

09:58 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σχέδιο δράσης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας για το προσφυγικό παρουσίασε σήμερα στη Μυτιλήνη ο συντονιστής της συμφωνίας από Ευρωπαϊκής πλευράς Μάαρτιν Βερβέι. Το σχέδιο δράσης που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιτάχυνση των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία , έχει ως στόχο να σταματήσει η διέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας.

Ο κύριος Βερβέι επισκέφθηκε το κέντρο καταγραφής στη Μόρια και ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για αυτό το σχεδιασμό κάνοντας έναν απολογισμό της εφαρμογής μέχρι σήμερα.

Η ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή της συμφωνίας αφού μειώθηκαν κατά 97% οι ροές σε σχέση με την πρότερα κατάσταση, μένει όμως στους αριθμούς αφού δεν απαντά σε σειρά ζητημάτων όπως για το πρακτικό κομμάτι της δυσλειτουργίας της συμφωνίας στα νησιά αλλά και στο ανθρωπιστικό , του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών σε άσχημες συνθήκες. Επιπλέον ποιός μηχανισμός θα ελέγχει την εφαρμογή των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών μετά μάλιστα τις αναφορές και καταγγελίες διεθνών οργανισμών για παραβίαση δικαιωμάτων και επιστροφές στην Τουρκία ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο.

Πάντως σύμφωνα με το σχεδιασμό αν εφαρμοστούν όλα όσα ορίζει το σχέδιο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, επιδίωξη είναι να έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μέχρι τον Απρίλιο. Η υπηρεσία ΕΑΣΟ έχει ενισχυθεί με 300 άτομα στα πέντε νησιά (90 στη Λέσβο), ενώ από τους 26.000 ανθρώπους που έφτασαν στα νησιά μετά τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, 4.000 άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν προωθηθεί στην ηπειρωτική χώρα. Για την εφαρμογή της συμφωνίας ωστόσο ζητούνται νέοι χώροι από τους δήμους για να δημιουργηθούν τα προαναχωρισιακά κέντρα αλλά και για δομές φιλοξενίας για να αποσυφφορηθούν τα hot spot αλλά και για να γίνουν εργασίες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.

‘Όσον αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά, ο οποίος αναφέρεται ρητά στο σχέδιο δράσης, απ΄ ότι φαίνεται είναι αίτημα της Τουρκίας να μή δέχεται να επιστρέφονται στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνονται από τα νησιά. Εξάλλου είναι και ένα μήνυμα που θέλει η συμφωνία να δώσει στους πρόσφυγες ότι όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα παρά τα μέτρα ασφαλείας , δε θα μπορούν να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα επιστρέφουν στην Τουρκία η οποία θα τους παρέχει προστασία. Επιπλέον αν είναι αρνητική η απόφαση των δευτεροβάθμιων επιτροπών είναι αδύνατος ο εντοπισμός όσων καταφέρνουν να φύγουν από τα νησιά.

Άλλο ένα σημείο του σχεδίου δράσης που χρειάζεται να απαντηθεί περεταίρω αφορά : τον περιορισμό των βημάτων προσφυγής στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου με την σημείωση ότι οι ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τη δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των δυνατοτήτων προσφυγής στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου , με απόλυτο σεβασμό του Ελληνικού Συντάγματος και του άρθρου 46 της οδηγίας 2013/32.

Χωρίς την αντιπολίτευση η ενημέρωση του δημοτικού συβμουλίου

Τον κύριο Βερβέι συνάντησε στο γραφείο του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαλήνός ο οποίος ήθελε να ενημερώσει και τους επικεφαλείς των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι όμως δεν προσήλθαν στην ενημέρωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου:

«Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο, με τον συντονιστή της εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κ. Μάρτιν Βερβέι.

Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες του δικτύου δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε την ανάγκη να αποσυμφορηθούν άμεσα όλα τα νησιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναδιοργάνωσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων έργων, τόσο στη Μόρια όσο και στα υπόλοιπα κέντρα των νησιών. “Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στα ακριτικά νησιά είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα, ώστε σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της κατάστασης να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να επιστρέψουν στη κανονικότητα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Ο κ. Βερβέι, αναφέρθηκε εκτενώς σε ένα κοινό σχέδιο δράσης της Επιτροπής, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εθνικών και ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και μεταφορά ευάλωτων ομάδων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας. “Κοινός μας στόχος είναι η διατήρηση της δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ροών ενώ ήδη με χρηματοδότηση της επιτροπής, έπειτα από την προτροπή των τοπικών αρχών και δική σας έχει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιηθεί μεταφορά 4.000 ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. “ δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έπειτα από επιθυμία του κ. Βερβέι, να πραγματοποιήσει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκαν σε συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Επικεφαλής των Παρατάξεων και οι Αντιδήμαρχοι. Στη συνάντηση αυτή, δυστυχώς, δεν προσήλθαν οι Επικεφαλής των Παρατάξεων ούτε κάποιος εκπρόσωπος τους γεγονός που καταδίκασε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι τελικά η έλλειψη ουσιαστικής διάθεση για την εξεύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν τον τόπο μας, αποδεικνύεται και από την απουσία τους από τη σημερινή συνάντηση»

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα