Λέσβος: Πρόσφυγας προσπάθησε να ταξιδέψει μέσα σε βαλίτσα. Θα τον μετέφεραν με το πλοίο από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.

09:30 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τραγικές καταστάσεις συνεχίζει να δημιουργεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο γεωγραφικός αποκλεισμός των χιλιάδων προσφύγων, ο οποίος έχει επιβληθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας τον Απρίλιο του 2015.

Τελευταίο κρούσμα είναι η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος προσπάθησε σήμερα να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής ΜυτιλήνηΠειραιάς

κρυμμένος μέσα σε μια βαλίτσα. Ο κίνδυνος ακόμα και για την ίδια του τη ζωή ήταν άμεσος αφού το πιθανότερο είναι να παρέμενε στο χώρο των αποσκευών στο γκαράζ του πλοίου για περισσότερο από 11 ώρες που διαρκεί το ταξίδι. Τη βαλίτσα θα τη μετέφερε γυναίκα πρόσφυγας ή οποία ταξίδευε νόμιμα για τον Πειραιά.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σχεδόν καθημερινά οι εντατικοί έλεγχοι των στελεχών του λιμενικού στο λιμάνι αποκαλύπτουν κρυμμένους πρόσφυγες ανάμεσα σε ρόδες φορτηγών, μέσα σε καρότσες, ακόμα και μέσα σε βυτία και δεξαμενές. «Στα γκαράζ των πλοίων απαγορεύεται η παραμονή των επιβατών στο ταξίδι για λόγους ασφαλείας. Οι χώροι δεν αερίζονται και επιβαρύνονται από τα καυσαέρια κατά τη διάρκεια της φορτο-εκφόρτωσης. Έχουμε εντοπίσει μετανάστη ο οποίος ταξίδευε μέσα σε άδειο βυτίο και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα πέθαινε από ασφυξία μέχρι να φτάσει στον Πειραιά. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε μετανάστες σε κάθε πιθανή κρυψώνα για να αποφύγουμε τα χειρότερα» ανέφερε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ σε παλαιότερο ρεπορτάζ στέλεχος του λιμενικού.

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες και στη Λέσβο που έχουν συμπληρώσει πάνω από 8 μήνες παραμονής. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πλέον χρήματα τους οδηγούν στην απόγνωση. Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται την απέλαση, ενώ άλλοι έχουν ήδη πληρώσει τους διακινητές και πρέπει να βρεθούν στον Αθήνα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα που πέφτουν για ακόμη μια φορά θύματα διακινητών, αφού πριν επιβιβαστούν στο πλοίο έχουν συλληφθεί δεκάδες πρόσφυγες με πλαστά χαρτιά.

Η λύση που προκρίνεται από τις αστυνομικές αρχές μετά από προτροπή του Ευρωπαίου Αξιωματούχου κ. Βερβέι (σ.σ. υπεύθυνος για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας) για δημιουργία φυλακών στα νησιά, καταδικάζεται ως πολιτική από πολλές οργανώσεις και εκφράζονται διαφωνίες ακόμα και για την αποτελεσματικότητά της. Πάγιο αίτημα μεγάλης μερίδας νησιωτών είναι η άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού των προσφύγων.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα