Λέσβος: Η πραγματικότητα για την φοίτηση προσφυγόπουλων στο 8ο, 15ο και 11ο δημοτικά σχολεία Μυτιλήνης

09:56 11/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα «έμπλεξαν» γνωστοί παραδημοσιογραφικοί κύκλοι και αναστάτωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα με το ζήτημα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στα σχολεία. Η έλλειψη ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση που οργίαζε και αναπαράγονταν μέσα από το διαδίκτυο έδωσε τροφή στις γνωστές ακραίες και ελάχιστες φωνές.

Τί θα ισχύσει για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων

H λειτουργία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) θα ξεκινήσει στα νησιά μας μέχρι το τέλος του Οκτώβρη σύμφωνα

με τον προγραμματισμό του Υπουργείου παιδείας, όπως τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης . Θα είναι απογευματινά τμήματα σε σχολεία που δεν έχουν ακόμα αποφασισθεί και η απόφαση θα ληφθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (διαθέσιμες αίθουσες , εύκολη πρόσβαση παιδιών κ.τ.λ. ). Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στην πρόσληψη αναπληρωτών και ορισμού συντονιστών των ΔΥΕΠ.

Ωστόσο υπάρχουν κάθε χρόνο εγγραφές παιδιών τρίτων χωρών που έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και εντάσσονται στα σχολεία στην πρωινή λειτουργία σε τάξεις υποδοχής όπως λειτουργεί εδώ και χρόνια στο 6ο δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης. Στην τάξη υποδοχής, στο πρωινό τμήμα , τα παιδιά διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και κάποια βασικά μαθήματα και τις υπόλοιπες, γυμναστική, μουσική εικαστικά, υπολογιστές με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

Φέτος οι εγγραφές είναι μέχρι στιγμής 10 και τα παιδιά διαμένουν με τις οικογένειές τους είτε στο ΠΙΚΠΑ είτε σε σπίτια εντός της πόλης και έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό και αποφασίστηκε να μοιραστούν στο 8ο στο 15ο και στο 11ο δημοτικά σχολεία.

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η προϊσταμένη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κατερίνα Στρατάκη, στο κάθε ένα από αυτά τα σχολεία θα φοιτήσουν μέχρι 7-8 παιδιά εφόσον υπάρξουν κι άλλες εγγραφές. Τα παιδιά που θα φοιτήσουν προσκομίζουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά υγείας από δημόσιους φορείς,» ενώ η ίδια έθεσε εαυτόν στη διάθεση του κάθε συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να λύσει κάθε απορία και προβληματισμό.

Όλα τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο και η διεύθυνση φροντίζει ώστε να τηρείται η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται , πρόσθεσε η κυρία Στρατάκη.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα