Λέσβος: Εκπαιδευτική δράση για τους σεισμούς στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

11:31 4/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη βιωματική θερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γνωρίζω τους σεισμούς – Μαθαίνω πώς να προστατεύομαι» υλοποιεί καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μέσω προσομοίωσης ισχυρών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του μουσείου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η

δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η γνώση είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τους σεισμούς.

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή 9:30 – 17:30).

Keywords
Τυχαία Θέματα