Λέμε χίλια παραμύθια στη Χίο

12:04 25/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια…λένε παραμύθια» ταξιδεύει τον Αύγουστο στη Χίο και στις Οινούσσες, για να μοιραστεί τα παραμύθια της με μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών.

Η ομάδα αφήγησης παρουσιάζει τις αφηγηματικές ενότητες «Αηδονάκι λάλησε» και «Μια κατσαρόλα παραμύθια» που αποτελούνται από παραμύθια της προφορικής παράδοσης των λαών διανθισμένα με τους ρυθμικούς ήχους μικρών μουσικών οργάνων και κεφάτα μελωδικά τραγούδια που οι αφηγήτριες τραγουδούν a capella.

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»Το ταξίδι των παραμυθιών στη Χίο και στις Οινούσσες

Το παραμυθένιο ταξίδι ξεκινάει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 20:00, στην παραδοσιακή πλατεία των Αμάδων, με «Μια κατσαρόλα παραμύθια», γεμάτα περιπέτειες, μαγικούς βοηθούς, γεύσεις, καρυκεύματα και γλυκές μελωδίες. Τη βραδιά συνδιοργανώνουν το Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ. και ο Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμάδες» που καλούν μικρούς και μεγάλους, λίγο πριν βγει το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, να απολαύσουν τα παραμύθια στη δροσιά του πλατάνου, κερνώντας τον κόσμο σπιτική βυσσινάδα, κρασί και σούμα. Είσοδος 5 ευρώ.

Την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017, στις 20:00, στη γοητευτική Βολισσό, οι τρεις αφηγήτριες αφηγούνται παραμύθια για τη φύση με τίτλο «Αηδονάκι λάλησε», στην όμορφη πετρόχτιστη αυλή του Κτήματος Κεφάλα, σε μια βραδιά που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος». Και τα κεράσματα; Δροσερή μανταρινάδα. Είσοδος 5 ευρώ.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017, στις 19:00, το «Αηδονάκι» ταξιδεύει στις πανέμορφες Οινούσσες και η Αίθουσα Σ.Φ.Ο.»Μαρίας Π. Λαιμού» γεμίζει με παραμύθια και λαλίσματα για τη φύση. Τη βραδιά διοργανώνει ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών». Είσοδος ελεύθερη.

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, στις 19:30, στη φιλόξενη αυλή του ξενοδοχείου Αλμυρίκι, στο Λιθί, η ομάδα μαγειρεύει μαγειρέψουμε και θα απολαύσουμε όλοι μαζί «Μια κατσαρόλα παραμύθια» κοντά στην αμμουδιά και στα αλμυρίκια, λίγο πριν το δειλινό χρωματίσει τον ορίζοντα. Είσοδος ελεύθερη.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, στις 19:30, στα Νένητα, στη δροσερή βεράντα του πολιτιστικού κέντρου Νενήτων, μετά την αφήγηση («Αηδονάκι λάλησε») ακολουθεί εργαστήριο χειροτεχνίας. Tη βραδιά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νενήτων «Η Βοκαριά». Είσοδος ελεύθερη.

Η ομάδα «Χείλια λένε παραμύθια» συμμετέχει, επίσης, στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης Κοραή, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017, 11:00-12:30, με την αφηγηματική ενότητα «Παραμύθια μαγικά που ορίζει η καρδιά», με ήρωες που τολμούν και ακολουθούν την καρδιά και τα όνειρα τους.

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»«Μια κατσαρόλα παραμύθια»

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, δύο ταξιδιώτες φτάνουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό. Πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι, όμως, θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαγητό αλλά και να ταΐσουν όλο το χωριό, και να το κάνουν να γλεντήσει, χρησιμοποιώντας ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά.

Η αφηγηματική ενότητα «Μια κατσαρόλα παραμύθια» βασίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι «Πετρόσουπα», που μοιράζονται πολλοί λαοί, πλαισιωμένο από παραδοσιακά μαγικά παραμύθια και κεφάτα τραγούδια. Σε δύο από τις ιστορίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τρεις χειροποίητες κούκλες κουκλοθεάτρου που τραγουδούν με κέφι και μπρίο.

«Αηδονάκι λάλησε»: Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Θα τα καταφέρουν και τι παραμύθια θα του πουν; Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν απερίσκεπτο βασιλιά, για έναν σοφό, αποφασιστικό τρυποφράχτη, για έναν άνθρωπο που φύτευε δέντρα, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι από όλα αυτά θα τον γιατρέψει τελικά; Η παράσταση αφήγησης «Αηδονάκι λάλησε» βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» και είναι διανθισμένη με παραδοσιακά παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου και μελωδικά παραδοσιακά τραγούδια. Tα επιλεγμένα παραμύθια, μέσα από τις περιπέτειες τον ηρώων τους, μας μιλάνε για τον σεβασμό απέναντι στη φύση, για τη σχέση του ανθρώπου μαζί της, την ανάγκη του να αγγίζει το χώμα, να αναπνέει καθαρό αέρα, να μιλάει με τα πλάσματά της και να τα καταλαβαίνει, καθώς και για την αγαλλίαση και τη σοφία που άπλετα του προσφέρει.

Λίγα λόγια για την ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια» δημιουργήθηκε από τις τρεις αφηγήτριες Παγώνα Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου και Καλλιόπη Λιαδή, που έχουν μεράκι και αγάπη για τα παραμύθια, τη ζωή και τους ανθρώπους. Πιστεύουν στη δύναμή τους και στη δύναμη που μπορούν να δώσουν σε όσους τα ακούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα