Λάρισα: Παράσταση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών

14:27 11/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω κορονοιού υψώνουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι πραγματοποιούν αύριο στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, στον αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία. 

Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι γιατροί, «ο κρίσιμος χρόνος από το πρώτο κύμα της πανδημίας παρήλθε ανεκμετάλλευτος, χωρίς καμμιά ενέργεια για την ‘θωράκιση’ του ΕΣΥ. … Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη ο λαός, οι εργαζόμενοι,

βρίσκονται απροστάτευτοι και εξουθενωμένοι, με μόνον όπλο την ‘ατομική ευθύνη’ και με αντίπαλο την κρατική αδιαφορία. …
Το εγκαταλελειμμένο δημόσιο σύστημα υγείας με τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, με 2.500 περίπου λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους, κατά 131 εκατομ. ευρώ χαμηλότερη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρυσι και με αριθμό κλινών ΜΕΘ που αντιστοιχούν στο 1/3 των πάγιων αναγκών της χώρας σε ομαλές υγειονομικές συνθήκες χωρίς πανδημία, καλείται να ανταπεξέλθει σε ακραίες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράμιλλη συνέπεια στην πολιτική της διάλυσης και της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, δίνοντας χώρο στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα υγείας μοιράζοντας χρήμα, προνόμια και φοροαπαλλαγές.»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των γιατρών: «Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε κέντρα αντιμετώπισης μίας νόσου, της COVID-19. Στην κατεύθυνση αυτή κάθε άλλη δραστηριότητα στα νοσοκομεία περιστέλλεται.
Στο Γ.Ν. Λάρισας μόνον κάποια κλινικά Τμήματα διατηρούν επιλεκτική δραστηριότητα που απευθύνεται σε μη COVID-19 νοσηρότητα, και τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί στο 20%.
Οι οικονομικά εύρωστοι άρρωστοι του υπόλοιπου 80% θα απευθυνθούν για θεραπεία στις ιδιωτικές νοσοκομειακές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι θα αφεθούν στην τύχη τους και την φυσική επιλογή.
Ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ, το εξουθενωμένο από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση Γ.Ν. Λάρισας έχει μετατρέψει σχεδόν το 25% των κλινών του σε κλίνες νοσηλείας πασχόντων από COVID-19, χωρίς καμμιά πρόβλεψη για την ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι 4 εναπομείναντες υπηρετούντες παθολόγοι σε κατάσταση εξουθένωσης και ιδρυματισμού και χωρίς εφεδρείες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δυσανάλογο έργο.
Η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στο ΓΝΛ επιβάλλει την εκ των ενόντων εξυπηρέτηση των αναγκών με το ίδιο αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εσωτερικές μετακινήσεις, αδιαφορώντας για την τήρηση των πρωτοκόλλων στοιχειώδους ασφάλειας.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το Γ.Ν. Λάρισας πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ασφαλούς νοσηλείας περισσότερων ασθενών και μετατροπής επί πλέον κλινών σε κλίνες περίθαλψης αρρώστων με COVID-19.
Απαιτείται να διατεθεί άμεσα επί πλέον προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις που αναπτύσσονται νέες κλίνες COVID-19 με κεντρικό σχεδιασμό και αναλογική κατανομή στα Νοσοκομεία βάσει των δυνατοτήτων τους».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα