Κυριαζούλα Χατζηαναγνώστου, γιατρός στην Ιταλία: Δυστυχώς τα μέτρα λήφθηκαν αργά

22:34 31/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Προς το παρόν είμαστε καλά» δήλωσε η Κομοτηναία γιατρός Κυριαζούλα Χατζηαναγνώστου που ζει και εργάζεται στην Πίζα της Ιταλίας. Στην πόλη της τα κρούσματα με κορονοίό είναι αρκετά όπως είπε, αλλά «προς το παρόν τα ελέγχουμε» σε αντίθεση με το πολύπαθο Μπέργκαμο.

Η Κομοτηναία γιατρός μίλησε στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» ( στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ) και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. «Δυστυχώς η Ιταλία από την αρχή βρέθηκε αρκετά ανέτοιμη. Δεν ήταν πάρα πολύ έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα πάντα, όσον αφορά αυτή την

επιδημία. Βλέπετε στα ΜΜΕ της Ελλάδας τι έχει συμβεί.» δήλωσε και σημείωσε «Η κατάσταση είναι δραματική, υπάρχει μια δραματική εξάπλωση του κορονοϊου. Δυστυχώς τα μέτρα λήφθηκαν αργά γιατί βλέπουμε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες άρχισαν να κάνουν αναλύσεις και να παίρνουν δείγματα από όλα τα άτομα ειδικά στις περιοχές όπου ο κορονοϊός είναι σε μεγάλη ακμή.»

με την οικογένειά της

Σύμφωνα με την κα Χατζηαναγνώστου «υπήρξε ένα λάθος της Ιταλικής Πολιτικής από την αρχή, μια πολιτική επιλεκτική με αναλύσεις και δείγματα μόνο σε άτομα με συμπτώματα και όχι μαζικές συλλογές δειγμάτων όπως έγινε στην Νότιο Κορέα ή στην Γερμανία με αποτέλεσμα στην Ιταλία αυτή τη στιγμή ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών να απέχει πολύ από τα επίσημα στοιχεία και να υπάρχουν πολλά άτομα που να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουμε. Κι αυτά τα στοιχεία είναι ήδη τρομακτικά, με μια θνητότητα πάρα πολύ μεγάλη».

«Γίνεται ένας μαραθώνιος για να μην χαθούν ζωές»
Όπως εξήγησε, το ποσοστό θνητότητας στην Ιταλία είναι υψηλό γιατί υπήρχε αυτή η επιλεκτική πολιτική, σε σχέση με την Νότιο Κορέα, στην οποία έγινε η λήψη των δειγμάτων σε όλα τα άτομα, στην Ιταλία έγιναν μόνο στα άτομα με συμπτώματα. «Ενώ το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και χρόνια ήταν από τα καλύτερα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δέκα χρόνια έκοψαν πολλά χρήματα από την χρηματoδότησή του. Έκοψαν κλίνες, έκλεισαν νοσοκομεία, δεν γινόταν προσλήψεις προσωπικού, γιατρών με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες εντατικές , λιγότερο προσωπικό. Έτσι, σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αυτή της πανδημίας με ένα τεράστιο νούμερο ανθρώπων κυρίως μεγάλης ηλικίας με άλλα νοσήματα και ευάλωτους να μην γίνεται πάντα αυτό που πρέπει. Σε ένα πολύ μικρό διάστημα από την στιγμή που αρχίζουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα θα πρέπει να δώσουν οξυγόνο και δεν υπάρχουν αναπνευστήρες για όλους. Γίνεται ένας μαραθώνιος για να μην χαθούν ζωές.»

Ακολουθείται μια στρατηγική πολέμου και είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί ηθικά και ψυχολογικά σε ένα γιατρό

Με την κόρη της η Κομοτηναία γιατρός που ζει και εργάζεται στην Ιταλία.

Σε ερώτημα δε αν γίνεται «επιλογή ασθενών ανάλογα με το ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει;» Η κα Χατζηαναγνώστου αφού σημείωσε πως έχουν δοθεί πολλές συνεντεύξεις συναδέλφων της που εργάζονται στα νοσοκομεία με περιστατικά covid 19 ειδικά γι αυτό το θέμα πρόσθεσε πως «πολλές φορές η στρατηγική που ακολουθείται είναι μια στρατηγική πολέμου, το έχουν ήδη πει οι συνάδελφοι και είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί ηθικά και ψυχολογικά σε ένα γιατρό, το καταλαβαίνετε αυτό.» Όπως τόνισε «όταν κάποιος βρίσκεται σε μια περίπτωση να έχει έναν νέο άνθρωπο χωρίς υποκείμενες ασθένειες και έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπερήλικας σε μια ηλικία μεγαλύτερη από 80 και 85 χρόνια και πρέπει να αποφασίσει σε ποιόν θα πρέπει να δώσει οξυγόνο, είναι πολύ άσχημη αυτή η θέση για έναν γιατρό που παίρνει όρκο στον Ιπποκράτη, δεν μου έχει συμβεί προσωπικά. Πιστεύω ότι θα με άγγιζε αφάνταστα.»

Στην Ιταλία οι οικογένειες δεν μπόρεσαν να πουν ούτε το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους
Σε αναφορά της για το κομβόι με στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο που μετέφεραν σορούς, ανθρώπους που είχαν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό, σημείωσε πως από την Ελλάδα συνέχεια την ρωτούσαν «αν ήταν οι σκηνές αληθινές;» «Δυστυχώς ήταν πραγματικά πλάνα. Στην Ιταλία γίνεται αποτέφρωση των σορών. Η μόνη λύση ήταν η αποτέφρωση και το Κρεματόριο του Μπέργκαμο που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο δεν κατάφερε να αποτεφρώσει όσες σορούς έπαιρνε από το νοσοκομείο, επομένως αναγκάστηκαν να τις μεταφέρουν σε γειτονικές πόλεις. Οι στάχτες θα επιστραφούν στις οικογένειες των νεκρών, αλλά οι οικογένειες δεν μπόρεσαν να πουν ούτε το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους. Γιατί από τη στιγμή που ένα ασθενοφόρο θα παραλάβει έναν ασθενή θετικό στον κορονοϊό από το σπίτι μέχρι τη στιγμή που θα του δοθεί εξιτήριο ή στην χειρότερη περίπτωση θα πεθάνει δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το δικό τους άνθρωπο και είναι πραγματικά πολύ συγκινητικές οι σκηνές που ο πολιτισμός μας έχει να ζήσει από την μεταπολεμική εποχή.»

Στην Ελλάδα πάρθηκαν αρκετά μέτρα και δύσκολα
Σε ερώτηση δε για τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα, η κα Χατζηαναγνώστου σημείωσε « Όχι δεν είναι υπερβολικά. Το είπα από την αρχή στους δικούς μου ανθρώπους στην Κομοτηνή, όταν άκουσα τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναγγέλλει τα μέτρα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί είπα: Πάρθηκαν τα σωστά μέτρα και γρήγορα! Έπρεπε και στην Ιταλία να παρθούν τόσο γρήγορα και τόσο σκληρά μέτρα από την αρχή. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες είναι να δείξουν συμμόρφωση στα μέτρα των αρμοδίων και να τα τηρήσουν.Τους παρακινώ να μένουν στο σπίτι, να προσέχουν, να φοράνε μάσκες και γάντια σε όλες τις μετακινήσεις τους γιατί υπάρχουν πολλοί φορείς χωρίς συμπτώματα που μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, όταν φοράμε μάσκα και γάντια προστατεύουμε τους γύρω μας και τους εαυτούς μας.»

Καταθέτοντας δε την καθημερινή δική της αγωνία σημείωσε πως «Πηγαίνω καθημερινά στην δουλειά, έρχομαι  σε επαφή με ασθενείς και συναδέλφους που μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να είναι συμπτωματικοί. Είναι μια κατάσταση για την οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα. Πολύ λίγα για τα φάρμακα, το εμβόλιο και την αντιμετώπισή της την κλινική, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να προσέχουμε.»
Μένουμε σπίτι «μένοντας» πιο κοντά στους δικούς μας
Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει και το μήνυμά τους σ’ αυτούς που μένουν σπίτι: «Ακούγαμε σε όλη μας τη ζωή ότι: «Ο χρόνος είναι χρήμα», μια παρακίνηση να τρέξουμε, να βγάλουμε χρήματα, να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Αυτό εμένα προσωπικά ποτέ δεν με άγγιζε, οπότε τώρα παρακινώ τους Έλληνες που μένουν στο σπίτι και έχουν άφθονο χρόνο να τον χρησιμοποιήσουν μένοντας πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους. Εγώ κάνω βιντεοκλήσεις με τους δικούς μου, τους γονείς μου, τον αδερφό μου, τους φίλους μας. Να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να νικήσουμε την βαρεμάρα, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.»
Φώτο: Η κα Κυριαζούλα Χατζηαναγνώστου με την οικογένειά της, τον σύζυγό της και την κόρη τους. Η συνέντευξη δόθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» και στους δημοσιογράφους Στεφανία Χαρίτου και Ανδρέα Παπασταματίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα