Κυρ. Μητσοτάκης: Η σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση πρέπει να μπορεί να εντοπίζει και να επιβραβεύει τους άριστους

16:33 25/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη απόφασή του να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (βαθμολογία με ποσόστωση), εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών σχετικά με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης.«Κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους -για να τους επιβραβεύει- και όσους έχουν χαμηλή απόδοση -για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν»
δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτό ακριβώς επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά, της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημόσιων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας».

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς βαθμολόγησης η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογούνταν με 9 και 10, για να τονίσει ότι αυτό «αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα».

«Η ρύθμιση αυτή “ξεβολεύει” μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούνταν με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους», και «η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να “αγκαλιάσει” αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες, που υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες, το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Τόνισε, επίσης, ότι «η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Εξάλλου, το ΑΣΕΠ κατήρτησε τους προσωρινούς πίνακες του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας. Συγκεκριμένα, η Αρχή κατήρτισε:

α) Προσωρινούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.

β) Προσωρινό πίνακα διάθεσης.

γ) Πίνακα υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους.

δ) Πίνακα απορριπτέων λόγω έλλειψης τυπικού προσόντος, οι οποίοι, επίσης, παραμένουν σε διαθεσιμότητα.

Η καταχώρηση αυτών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα και αυτών που περιλαμβάνονται στον πίνακα απορριπτέων γίνεται με τον ΑΔΤ ή ΑΜΚΑ των υπαλλήλων, κατ' εφαρμογή της 62/2004 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.Τονίζεται, ότι η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών πινάκων βασίζονται αποκλειστικά στους πίνακες συνδρομής κριτηρίων που απεστάλησαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα της σχετικής νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν, κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης, ένσταση στο ΑΣΕΠ εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε ημερών από την επόμενη της ανάρτησής τους στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, οι οποίες θα εξεταστούν από το αρμόδιο τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης. Κατά τα ανωτέρω, η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ορίζεται από αύριο Σάββατο 26 Απριλίου έως και την πάροδο της Τετάρτης 30 Απριλίου 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα