Κρήτη: Παρεμβάσεις για την απεργία της ΠΝΟ και τα αγροτικά προϊόντα

07:40 17/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρέμβαση σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της επικείμενης απεργίας της ΠΝΟ στη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, επιχειρεί με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης. Αντίστοιχη ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει και ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Καλαντζάκης ζητάει την άμεση κινητοποίησή

των υπηρεσιών για την ταχεία δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, απρόσκοπτη και ομαλή μεταφορά των προϊόντων της Ιεράπετρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας και υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Ιεράπετρας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 27 Αυγούστου, λόγω των καταστροφικών συνεπειών των θυελλωδών ανέμων της 24ης Ιανουαρίου και ενδεχόμενο πρόβλημα στην μετακίνηση των προϊόντων θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τους παραγωγούς.

Σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί και από τους Αγροτικούς Συλλόγους Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, Σητείας και Ιεράπετρας, οι οποίοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κουρουλπή, για να συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων τους, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Ιεράπετρας:

Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Ο λόγος της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας για την απεργία την οποία έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τις 18 Απριλίου 2018 και τις συνέπειες αυτής για τους αγρότες της Ιεράπετρας.
Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Ιεράπετρας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών συνεπειών των θυελλωδών ανέμων της 24ης Ιανουαρίου- 26ης Ιανουαρίου, μέχρι την 27η Αυγούστου 2018.
Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με τις χαμηλές τιμές των οπωροκηπευτικών της παρούσας παραγωγικής περιόδου, την υψηλή φορολογία και την παρατεταμένη ανομβρία που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, έχουν οδηγήσει τους αγρότες μας σε μία πολύ δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση η οποία θα χαρακτηριστεί μη βιώσιμη αν επιβαρυνθεί με τις επιπτώσεις της απεργίας της ΠΝΟ.

Η αγωνία των παραγωγών μας για την αλλοίωση των προϊόντων τους και για την αδυναμία ή την ασυνέπεια στην τήρηση των χρόνων παράδοσης στους προμηθευτές τους είναι πολύ μεγάλη και όχι αβάσιμη.
Γεγονότα τέτοιου είδους δεν ενέχουν μόνο άμεσους κινδύνους οικονομικής δυσπραγίας αλλά και μακροπρόσθεσμους κινδύνους προερχόμενους από πιθανή ποιοτική αμφισβήτηση των προϊόντων ή ακόμα και από διακοπή συνεργασιών.
Για όλα τα παραπάνω ζητώ την άμεση κινητοποίησή σας για την ταχεία δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, απρόσκοπτη και ομαλή μεταφορά των προϊόντων της Ιεράπετρας καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας.

Παρέμβαση Κεγκέρογλου για το πλοίο ασφαλείας

Να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, ζήτησε και ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης & βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Κεγκέρογλου ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς υπουργείων, προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές στους παραγωγούς της Κρήτης.


Στην ερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρει:
Σύμφωνα με απόφαση της ΠΝΟ, έχει αποφασιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές των δρομολογίων λόγω της απεργίας.

Οι εξελίξεις αυτές, αποτέλεσμα Κυβερνητικών πολιτικών πλήττουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως τους αγρότες της Κρήτης , που τα προϊόντα τους κινδυνεύουν για άλλη μια φορά, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις καλλιέργειες, καθώς ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκηπιακά λαχανικά.
Επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου, όλοι οι σύλλογοι αγροτών της Κρήτης ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν μέτρα ομαλής διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, φοβούμενοι την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων
Επειδή δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις εξαγωγές προϊόντων της Κρήτης, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στους αγρότες και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Ερωτάσθε κ.κ υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης;

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα