Κοζάνη: Στη θέση «Νταμάρια» ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ Αποστολίδη

11:49 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά πλειοψηφία πέρασε,  στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η επανατοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στη θέση «Mαντέμια», γνωστή ως Νταμάρια,  που βρίσκεται πέριξ της πόλης.

Το θέμα που απασχόλησε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την πρόταση της Τοπικής Κοινότητας Κοζάνης , να τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πήρε αναβολή.

Εν τω μεταξύ  ζητήθηκε

εκ νέου από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης , Λευτέρη Ιωαννίδη να συζητηθεί διεξοδικά όταν ξεκινήσουν κανονικά οι συνεδριάσεις και να μην ληφθεί απόφαση σε μια συνεδρίαση δια  περιφοράς  η οποία απορρίφτηκε μετά από ψηφοφορία .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή ποιότητα ζωής στην συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2020, γνωμοδότησε πλειοψηφικά, όπου και  ψήφισαν 5 μέλη υπέρ της επανατοποθέτησης στην πλατεία Συντάγματος κα ι 3 στη θέση Νταμάρια, με την απόφαση στην συνέχεια να λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην επιτροπή υπέρ ψήφισαν οι Γρηγοριάδης Ιωάννης, Κυριακίδης Κωνσταντίνος, .Κουζιάκης Χαρίσιος, Κιρτικίδης Γρηγόριος  και Τσαμπούρης Ιωάννης
Κατά ψήφισαν οι: Σημανδράκος Ευάγγελος, Κεχαγιάς Φώτης  και Χατζηγιαννάκης Αργύρης

Στην εισήγηση για το θέμα της τοποθέτησης του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στη θέση «Νταμάρια»που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η Επιτροπή Ονομασίας οδών πλατειών κυκλοφοριακού πεζοδρομίου και περίπτερων, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ευάγγελος Σημανδράκος.

Υπέρ της συγκεκριμένη πρότασης ψήφισε η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο συνδυασμός του Δημάρχου Λάζαρου  Μαλούτα, πλην του Κώστα Κυριακίδη, και του Ζήση Μάρα που ψήφισε λευκό. Υπέρ της πρότασης ψήφισε επίσης ο συνδυασμός του Κυριάκου Μιχαηλίδη πλην του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Ευκολίδη, ενώ ομόφωνη ήταν η έγκριση από την παράταξη του Ευάγγελου Σημανδράκου. Θετική ήταν η ψήφος και από τους Φώτη Κεχαγιά και Κώστα Κύργια.

Κατά της τοποθέτησης, στη θέση «Νταμάρια», και υπέρ της πλατείας Συντάγματος τάχθηκαν οι παρατάξεις του Λευτέρη Ιωαννίδη και της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι Νόντας Στολτίδης και  Θεοδώρα Δημαράκη.

Για την ιστορία του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωκείμ

Για την ιστορία και σύμφωνα με στοιχεία των πρακτικών, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με την υπ’ αριθμό 331/1992 απόφασή του ενέκρινε την ανέγερση ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση για το Δημοτικό Συμβούλιο που ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την πολυσχιδή προσωπικότητα, τη ζωή, το έργο  και  τη δράση ενός Μητροπολίτη που κινήθηκε πέρα από τα συνηθισμένα σε μία πολύ φορτισμένη χρονική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας.

Η αντιστασιακή του δράση μάλιστα και η ενεργή υποστήριξή του στο ΕΑΜ, με την έξοδό του στο βουνό ως πνευματικός ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) του ΕΑΜ, της «κυβέρνησης του βουνού», υπήρξε η αιτία για την απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο Κοζάνης το 1945.

Το φθινόπωρο του 1993, ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ τοποθετήθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη βόρεια πλευρά της πλατείας Νίκης, όπου και παρέμενε για είκοσι περίπου χρόνια. Το 2014 ο ανδριάντας απομακρύνθηκε λόγω των έργων της κατασκευής της νέας πλατείας Νίκης.

Πρόθεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Ελευθερίας (στην είσοδο της οδού Ειρήνης).

Στην συνέχεια προτάθηκε από την Κοινότητα Κοζάνης η πλατεία Συντάγματος με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης να τοποθετείτε στη θέση «Νταμάρια», δίπλα στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Αντιδράσεις υπήρξαν μετά την απόφαση από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κοζάνης τον κ. Γρηγοριάδη καθώς και από πολίτες και κομματικές οργανώσεις της αριστεράς όπου με επιστολές τους, μεταφέρουν την αντίθεση τους  για τον εξοστρακισμό όπως τονίζουν  του Μητροπολίτη σύμβολο στους αγώνες  της αντίστασης κατά των κατακτητών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα