Κοζάνη: Ε. Αποστόλου: Μεγάλες ανακρίβειες της ΝΔ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- Στην διάθεση των αγροτών για συζήτηση ενόψει κινητοποιήσεων

14:02 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αιγοπροβατοτροφείας και ποιοτικής γεωργικής παραγωγής στο Ν. Γρεβενών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τόνισε μιλώντας σήμερα αποκλειστικά στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου. «Η ανάπτυξη της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα αποτελούν στοίχημα για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας πως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου.

Για αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο κ. Αποστόλου ενόψει και των ενδεχόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα τόνισε πως είναι δικαίωμα τους να κινητοποιηθούν με τον τρόπο που έχουν επιλέξει και δεν θα εμποδιστούν όπως γινόταν παλιότερα. Πρέπει όμως διευκρίνισε ο Υπουργός να έχουν υπόψη τους ότι ο αγροτικός χώρος είχε πάντοτε την συναίνεση της κοινωνίας και τους κάλεσε να σκεφθούν σοβαρά πως και η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία βιώνει ενδεχομένως ακόμη χειρότερες καταστάσεις από αυτές που οι ίδιοι βιώνουν. Υπογράμμισε πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών πως είναι στη διάθεση των αγροτών.

Για αποζημιώσεις

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ο Υπουργός τόνισε ότι καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ καταστροφές που έχουν προκληθεί, ύστερα και από τις σχετικές εκτιμήσεις και για ότι δεν καλύπτεται θα γίνει προσπάθεια να αναζητηθούν οι σχετικοί πόροι που μπορούν να προέλθουν και από τα ΠΣΕΑ και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κάθε περίπτωση όμως οι αποζημιώσεις για την αιγοπροβατοτροφεία θα εξασφαλιστούν.

Για φορολογικό αγροτών και ΠΑΑ

Σχετικά με το φορολογικό των αγροτών ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως είναι αναληθές ότι οι αγρότες επιβαρύνονται περισσότερο από την φορολογία που επέλεξε η κυβέρνηση καθώς το 95% των δηλωμένων εισοδημάτων κυμαίνονται στα 8.500-9.000 ευρώ και έτσι η πλειοψηφία δεν θα έχει καμία επιβάρυνση. Έτσι τα 66εκ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου θα τους επιστραφούν Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε στους αγρότες ότι δεν πρέπει να αγνοούν πως ειδικά το 2016 σε σχέση με όλα τις προηγούμενες χρονιές μέχρι και το 1988 έγινε ρεκόρ πληρωμών ύψους 3,7 δις. Ευρώ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ οτι Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει στασιμότητα και χαμηλή απορροφητικότητα που κυμαίνεται στο 5%, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια από τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς με επίσημα στοιχεία η απορρόφηση βρίσκεται στο 17%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Έρχεται και στην Κοζάνη

Μετά τα Γρεβενά αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες και στην Κοζάνη όπου θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγγειοβελτιωτικά έργα, ζητήματα για την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και θέματα της Λίμνης Πολυφύτου.

. . Ο κ. Αποστόλου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η Αγροτική παραγωγή ως πυλώνας Ανάπτυξης της Υπαίθρου», την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην αίθουσα «Πέτρος Σούλης» της Π.Ε. Γρεβενών, στις 6:30 το απόγευμα

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Keywords