Κοζάνη: Αποτίμηση Δημάρχου για το ταξίδι στο Στρασβούργο

11:58 5/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού στο Στρασβούργο, αντιπροσωπείας από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και την στήριξη λιγνιτικών περιοχών που βρίσκονται σε φάση μετάβασης στην μετά τον λιγνίτη εποχή.

Η σχετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COAL PLATFORM είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να είναι μία από τις τρεις

περιοχές πιλότους, στις οποίες θα εστιάσει πρώτα το ενδιαφέρον της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τονίζει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κοζάνης «το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον όλων θα πρέπει να στραφεί στην αποτελεσματικότερη προετοιμασία της περιοχής ενόψει της νέας πραγματικότητας που δημιουργείται», αφού εντός του 2018 θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το επόμενο ΕΣΠΑ και το θέμα της μετάβασης θα πρέπει να τεθεί σε οριζόντιο επίπεδο σε όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία. Παράλληλα, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να γίνει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου και όπως επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, « είναι ώριμο περισσότερο από ποτέ- το δίκαιο αίτημα των 5 ενεργειακών Δήμων για την χρηματοδότηση δράσεων της μετάβασης από τα δημόσια έσοδα της δημοπράτησης των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, που ως πρόταση απορρίφθηκε το 2016 από την κυβέρνηση».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης προτείνει επίσης να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία διαβούλευσης , προκειμένου να συζητηθεί σοβαρά η βέλτιστη αξιοποίηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα