Κοζάνη: Α. Κρητικός: Απόδοση φόρων στους δήμους, καλές υποδομές, καινοτομία και εξαγωγές η συνταγή για την ανάπτυξη της περιφέρειας

10:15 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η προσέλκυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από ένα ελκυστικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο παράλληλα με την ανάπτυξη των εξαγωγών που αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης αποτελούν το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η ελληνική περιφέρεια. Αυτό τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ Κοζάνης ο γκουρού της γερμανικής οικονομίας και διευθυντής οικονομικών ερευνών του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός.

Υπογράμμισε με έμφαση πως οι δήμοι της περιφέρειας θα πρέπει να κάνουν ελκυστικές τις πόλεις τους σε επιχειρήσεις κυρίως όσον αφορά τις βασικές υποδομές όπως καλά νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και άλλες υποδομές γεγονός που θα αποτελέσει και κίνητρο για την εγκατάσταση τους, ενώ οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν εισροές είτε από τα τέλη επιτηδεύματος, τον ΦΠΑ ή από βιομηχανικούς και εισοδηματικούς φόρους που θα τους καταστήσουν οικονομικά ανεξάρτητους δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία καλών και αναγκαίων υποδομών. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν σε αυτό την αιχμή του δόρατος καθώς θα είναι εκείνες που θα φέρουν ερευνητές αλλά και θα προσλάβουν δυναμικό της περιοχής. Όσον αφορά τις εξαγωγές ο κ. Κρητικός εξήγησε πως αποτελούν την μοναδική διέξοδο για την ελληνική περιφέρεια και συνολικά την χώρα καθώς θα έπρεπε να βρίσκονται πάνω από το 50% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα αγγίζουν μόλις το 25%, σημειώνοντας πως η χώρα θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτή στις εξαγωγές καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι και εκείνες που επιβίωσαν στην κρίση. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί και ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις να εξάγουν. Σχετικά με την καινοτομία και την εξέλιξη των επιχειρήσεων ο Διευθυντής Οικονομικών ερευνών διευκρίνισε πως ακόμη και αν η παραγωγή βρίσκεται σε σημεία εκτός χώρας, η παραγωγή καινοτομίας είναι εκείνη που τελικά θα ανατροφοδοτεί την αγορά με νέα τυποποιημένα προϊόντα.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα