Κοσμοσυρροή στο χθεσινό ιστορικό περίπατο στο κάστρο Μυτιλήνης

00:03 31/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλη η επιτυχία του ιστορικού περιπάτου που οργάνωσε χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου το απόγευμα, ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», με τίτλο με τίτλο «Από την αρχαία ακρόπολη στους τελευταίους Οθωμανούς.  Στο κάστρο της γειτονιάς μας».

Με «ξεναγό» τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του αρχαιολόγους Κώστα Σαραντίδη και Αφροδίτη

Μειμάρη περισσότεροι από 300 φίλοι και μέλη του Συλλόγου περπάτησαν από την είσοδο του πάνω κάστρου της Μυτιλήνης, σε μια διαδρομή που περνούσε από από γνωστά και άγνωστα σημεία της μακραίωνης ιστορίας του. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντες οι σταθμοί στα αναστηλωμένα τμήματα του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου και στις ανασκαφές κατά τις οποίες έχουν έρθει στο φως οι οθωμανικές και Γατελούζικες – βυζαντινές θεμελιώσεις των τειχών καθώς και η θεμελίωση της κλασικής ακρόπολης της Μυτιλήνης. Σταθμοί και ιδιαίτερη αναφορά στα ευρήματα του κάτω κάστρου έγινε στη βυζαντινή δεξαμενή και στις κρύπτες.

Ας σημειωθεί ότι χθες προσβάσιμοι στο κοινό, ήταν κλειστοί χώροι του κάστρου της Μυτιλήνης όπως ο εντυπωσιακός οθωμανικός μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο) του 16ου αιώνα..

Κατά την περιήγηση ήταν ευρεία η χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν μάσκα τηρούσαν τις προβλεπόμενες μεταξύ τους αποστάσεις για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού covid 19.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» υλοποιεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με ειδικούς έργο σχεδίασης και υλοποίησης τριών πολιτιστικών και πεζοπορικών διαδρομών  στην παλιά πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στις γειτονιές Κιόσκι και Κουλμπάρα.

Με πλήρη τεκμηρίωση θα δημιουργηθούν τρεις σημασμένες διαδρομές και συγκεκριμένα:

•         Ο δρόμος του νερού, με σταθμούς στις κρήνες του 19ου αιώνα που έχουν διατηρηθεί

•         Ο δρόμος της ιστορίας με σταθμούς σε σημεία που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής

•         Ο δρόμος της αρχιτεκτονικής με σταθμούς σε ιδιαίτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής το 19ο και τον 20ο αιώνα που διασώζονται στην περιοχή.

Οι παραπάνω τρεις διαδρομές θα δημιουργηθούν με δυνατότητα να προστεθούν και άλλες στο μέλλον.

 

 

The post Κοσμοσυρροή στο χθεσινό ιστορικό περίπατο στο κάστρο Μυτιλήνης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα