Κοντά στον «μυστήριο» 9ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος;

14:55 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενα ουράνιο σώμα ονόματι 2015 BP519 με περίεργη τροχιά που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη του 9ου μυστήριου πλανήτη που δεν είναι ο Πλούτων σύμφωνα με την μελέτη μιας μεγάλης ομάδας αστρονόμων που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό αποθετήριο ελεύθερης πρόσβασης για επιστημονικές μελέτες arXiv.

Το ουράνιο σώμα βρίσκεται στο ραντάρ των αστρονόμων απο το 2014. Οι τελευταίοι παρακολουθούν την τροχιά του 2015 BP519 για πάνω από 1000 μέρες, χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα για τον εντοπισμό της σκοτεινής ενέργειας (dark matter) από παρατηρητήριο

στη Χιλή.

Εκείνο που τράβηξε την προσοχή των αστρονόμων είναι η περίεργη τροχιά του στο ηλιακό σύστημα καθώς είναι σχεδόν κάθετη προς τους άλλους πλανήτες.

Σύμφωνα με τα μοντέλα των αστρονόμων, η τροχιά του συγκεκριμένου σώματος μπορεί να εξηγηθεί από την βαρύτητα ενός πλανήτη που έχει τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης αλλά είναι 10 φορές πιο πυκνός.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο μυστήριος 9ος πλανήτης και δεν είναι ασφαλώς ο Πλούτωνας. Ομως, οι αστρονόμοι θα πρέπει να εντοπίσουν κι άλλα ουράνια σώματα με παρόμοια περίεργη τροχιά για να υποστηριχθεί πιο πειστικά η υπόθεση ότι υπάρχει ο 9ος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα