Κωνσταντινούπολη: Οι γόνοι των Ανταλλαγέντων της Λωζάνης οικοδομούν το μέλλον

08:55 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να οικοδομήσουν ένα καλλίτερο μέλλον με τους Έλληνες γείτονες τους, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι ο άνθρωπος, επιθυμούν η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι του Avcilar – Αυτζιλάρ- της Τουρκίας- προάστειο της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μαζί με αντιπροσωπεία του Δήμου Εορδαίας, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ανταλλαγέντων.

Το μνημείο κοσμεί πλατεία στον οικισμό Αμπαρλί όπου μετά το 1923 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες προερχόμενοι από το Εμπόριο. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σπίτι της εκαντοντάχρονης Ζεχρά που εξαναγκάστηκε

μετά το 1992 να εγκαταλείψει το Εμπόριο και να εγκατασταθεί στο Αμπαρλί.

Ερωτηθείσα η δήμαρχος του Αυτζιλάρ, Ντόκτορ Χαντάν Τοπράκ Μπαιλού, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πως « η συνθήκη της Λωζάνης δεν αποτελεί ιερό κείμενο» απάντησε, πως «δεν είναι σωστό να μιλάμε για καταστάσεις που διαδραματίστηκαν πριν από 93 χρόνια. Εμείς αγαπάμε τους Έλληνες και μας ενδιαφέρει να χαράξουμε ένα διαφορετικό μέλλον».

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Αποστολής του Δήμου Εορδαίας Απόστολος Καϊδης, τόνισε ότι οι ανταλλάξιμοι και οι γόνοι τους υπάρχουν, γι αυτό και θα πρέπει να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας, προς όφελος των δύο λαών. Απαράβατος όρος ο σεβασμός στα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από 93 χρόνια και οδήγησαν στην υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης, και στο δράμα της προσφυγιάς.

Κινητήριος μοχλός της προσπάθειας αυτής το ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετέχουν γόνοι προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία με την διοργάνωση επισκέψεων στους τόπους όπου γεννήθηκαν οι παππούδες τους ενδυναμώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο χώρων και σημείο αναφοράς την ιστορική μνήμη. Τα εύσημα για τις μουσικές παραστάσεις που έδωσε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Αυτζιλάρ απέσπασε ο Σύλλογος Τροβαδούρων Πτολεμαϊδας

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα