Κομοτηνή:Τα Ημερολόγια ενός ταξιδιού

07:52 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη γιατί το βιβλίο γράφτηκε κυρίως για τη Θεσσαλονίκη. Τα «Ημερολόγια ενός ταξιδιού» αφορούν περισσότερο τη Θεσσαλονίκη και λιγότερο την Κομοτηνή.» δηλώνει ο Κομοτηναίος συγγραφέας k. Θανάσης Πανδρευμένος.

Φοιτητικές ιστορίες μιας άλλης, όχι και τόσο μακρινής, εποχής επιστρέφουν στην πόλη όπου ζωντάνεψαν για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60.

«Το διάστημα 65-70 έμεινα εκεί. Ήμουν μια χρυσή μετριότητα στην Αρχιτεκτονική, όχι κάτι ιδιαίτερο. Έχω μια φωτογραφική μνήμη,όμως, που με βοήθησε να θυμάμαι όλες αυτές τις λεπτομέρειες και τις ιστορίες εκείνων των χρόνων. Μου λένε πολύ ότι τα βιβλία μου είναι εικόνα. Διαβάζεις και βλέπεις ή φαντάζεσαι πράγματα. Αναγνωρίζουν το χώρο που έζησαν και τα πρόσωπα που περιγράφουν.» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παρατηρεί κι εκείνος τις σημερινές σχέσεις των φοιτητών, «θα έλεγα ότι δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας.» δηλώνει και προσθέτει ότι « Υπήρχαν μεγάλες παρέες, συνεργασία στη Σχολή. Δουλεύαμε σε ομάδες κι αναπτύχθηκαν φιλίες. Έχω σχέση ακόμη με πολλούς φίλους από εκείνη την περίοδο και νομίζω ότι οι φιλίες ήταν πραγματικές. Ήμασταν παιδιά της Επαρχίας, οικονομικά όχι ό,τι καλύτερο, υπήρχε μια διάκριση με τα παιδιά που κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ήταν παιδιά οικονομικά πιο εύρωστα. Η αρχιτεκτονική ήταν μια αρκετά δαπανηρή σχολή πολύ την απέφευγαν γι αυτό το λόγο, ενώ θα θέλανε να πάνε στην Αρχιτεκτονική. Πολλοί από αυτούς τους συμφοιτητές έμειναν στο Πολυτεχνείο, συνέχισαν την γενιά των καθηγητών μας.»

Αλληλεγγύη μεταξύ των συμφοιτητών
Γυρίζει το χρόνο πίσω και μιλά για την αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των συμφοιτητών «Πολλές φορές βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο, με εργασίες, οικονομική στήριξη, αναπτύχθηκαν τέτοιου είδους σχέσεις. Οι φοιτητές έχουν μια αγνότητα κι αλληλεγγύη μέχρι σήμερα. Είναι η νέα γενιά.» σημειώνει. Όσον αφορά στις αντιδράσεις των συμφοιτητών του, ως αναγνώστες του βιβλίου του πια, τονίζει «Υπήρξαν αντιδράσεις και σχόλια πολλά, το χάρηκαν. Μιλάω με πολύ αγάπη για όλο αυτόν τον κόσμο που έζησα και συναναστράφηκα. Είμαι αληθινός. Δεν θέλω να τους χαϊδέψω, αλλά το βλέπουν με πολύ χιούμορ και το διασκέδασαν είναι αστείο βιβλίο και συγκινητικό.»

Βιβλιοπαρουσίαση σε Θεσσαλονίκη –Αθήνα
Την εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν οι Εκδόσεις Μέθεξις και το Public την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Public Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: η Άννα Φαχαντίδου, ιατρός-συγγραφέας, Πρόεδρος της ΕΛ.Β.Ε., η Καίτη Κάστρο-Λογοθέτη, συγγραφέας και ο ίδιος ο Θανάσης Πανδρευμένος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Φωτεινή Λογοθέτη-Χαραλαμπίδου, δημοσιογράφος, ηθοποιός. Όπως αποκάλυψε θα γίνει παρουσίαση και στην Αθήνα, στα Public, στην Πλατεία Συντάγματος. Η Κομοτηναία Ελένη Καμπουρίδου, φιλόλογος, λογοτέχνης, ζωγράφος και κυρίως παιδική φίλη συγγραφέα και η Νενά Μεντή στις 13 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα στις επτά το απόγευμα, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας τις ιστορίες του Θανάση Πανδρευμένου.

Και το ταξίδι στο Βερολίνο

Ο κύριος Πανδρευμένος θυμάται ακόμη τις ημέρες που πέρασε το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Μιλά με αγάπη για το κοινό που τον άκουγε με προσήλωση, μικρά παιδιά με απίστευτες ερωτήσεις « Άκουγαν τα κείμενα με ενδιαφέρον. Έκαναν έξυπνες ερωτήσεις.«Μέχρι πότε θα γράφετε;» με ρώτησε ένα παιδάκι. Υποσχέθηκαν μάλιστα να έρθουν να με βρουν στην Κομοτηνή, όταν έρθουν στην Ελλάδα.» δηλώνει και υπόσχεται ότι σιγά –σιγά «Η κυρία Μπέτη», το επόμενο βιβλίο του, θα παρουσιαστεί στον κόσμο μας…
Φώτο:Θανάσης Πανδρευμένος Ρεπορτάζ-Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα