Κομοτηνή:Πρωινή Ενημέρωση

06:31 3/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σύνδεση των πανεπιστημιουπόλεων του Δ.Π.Θ. με το δίκτυο του Φ.Α.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. της περιόδου 2014-2020 πρόκειται να ενταχθεί το έργο της διασύνδεσης των πανεπιστημιουπόλεων του Δ.Π.Θ. σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη,με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Το έργο της διασύνδεσης των πανεπιστημιουπόλεων και της ένταξής του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, εκτιμώμενης δαπάνης

περίπου 850.000€, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ΔΕΔΑ Α.Ε.) και του Δ.Π.Θ.
Σημειώνεται ότι το κόστος μελέτης και κατασκευής του εσωτερικού δικτύου των πανεπιστημιουπόλεων δεν περιλαμβάνεται στον προαναφερόμενο προϋπολογισμό.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να εξοικονομήσει με την ολοκλήρωσή της πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος κάθε χρόνο, που θα είναι διαθέσιμα σε άλλες δράσεις του Πανεπιστημίου.

Πολιτική
Ψηφιακές υπογραφές
Το έργο «Κεντρική Υποδομή για την Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, με προηγμένες Ψηφιακές Υπογραφές», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ παρουσίασαν χθες οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη
Το συγκεκριμένο Σύστημα αποτελεί έργο-σταθμό για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα. Θα εγκατασταθεί σε υποδομή εθνικού cloud και προβλέπει την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

1 δις ευρώ στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
Έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30% δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Αναφερόμενος στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» για το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων, που πλέον φθάνουν το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντικά μεγάλη ζήτηση. Περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι αιτήσεις τους θα ικανοποιηθούν και σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις από την Αττική όπου είναι και ο υψηλότερος προϋπολογισμός, άρα θα εγκριθούν οι περισσότερες αιτήσεις.

Δήλωση Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού
«Τα ψυχιατρεία είναι ασυλικές δομές και χώροι εγκλεισμού που πρέπει να μετασχηματιστούν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Για να γίνει αυτό, κρίσιμη προϋπόθεση είναι να αναπτυχθούν ψυχιατρικές κλινικές και τμήματα οξέων στα γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας, μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) και δομές παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Κινητές Μονάδες).» τονίζει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας πως το υπουργείο Υγείας ενισχύει στοχευμένα τις σημερινές δημόσιες δομές με πάνω από 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού (ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας) και αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και στελέχωση νέων δομών σε όλη τη χώρα.

Πρωτογενής Τομέας
Πληρωμή Αποζημιώσεων Ύψους 30 εκατ. ευρώ Από Τον ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 29.782.353,10 ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε 16.348 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017. Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

Επέκταση του πιστωτικού ορίου της «Κάρτας του Αγρότη» και με το «Πρασίνισμα»

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες που έχουν συμβληθεί μαζί του για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη», και επεκτείνεται το πιστωτικό όριο χρηματοδότησης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τη Βασική Ενίσχυση, όπως σήμερα, αλλά και το λεγόμενο «Πρασίνισμα». Το πιστωτικό όριο των χρηματοδοτούμενων μέσω της «Κάρτας του Αγρότη», ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης Ενίσχυσης που κατέχει ο αγρότης το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος. Η καταβολή της χρηματοδότησης μπορεί να γίνεται και τμηματικά με βάση τον τρόπο καταβολής της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης.

Κόμματα –Βουλή
Συνέντευξη του Χ. Ζεϊμπέκ
Ανοιχτά και με απόψεις που ακούστηκαν για πρώτη φορά, μίλησε για τη θέση της μειονότητας και των βουλευτών τις μέσα στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καλεσμένος της εκπομπής Επι Κοινωνία της ΕΡΤ 3 με τη Δώρα Αυγέρη και το Δημήτρη Παπαγρηγορίου. Η συζήτηση ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις ελληνοτουρκικά, τις επιθέσεις που δέχονται οι μειονοτικοί βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή και τα ανοιχτά θέματα στη Θράκη. «Στη Θράκη δεν είχαμε ποτέ προβλήματα συμβίωσης και έχουμε πετύχει ο καθένας σέβεται τις παραδόσεις του άλλου. Επειδή υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα λέγονται πολλά όμως η μειονότητα στηρίζει την Ελλάδα γιατί είναι η πατρίδα μας και πολεμήσαμε κάθε εχθρό όπως και στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου έπεσαν μαχόμενοι μειονοτικοί και είναι τιμή τους και τιμή μας.» Μιλώντας για την Τουρκία τόνισε «Εμείς θέλουμε οι δύο χώρες να έχουν σχέσεις και οι εντάσεις μας στεναχωρούν. Βέβαια, σε αυτή τη συγκυρία, τα ελληνουρκικά δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» και εκτίμησε ότι καθώς έρχεται η τουριστική περίοδος, η ένταση δεν ευνονεί καμία χώρα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντικό τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τη Βόρεια Ελλάδα και είναι κάτι που θέλουμε, όπως και αντίστροφα. Ας μείνουμε στα κοινά που έχουμε».

Επίσκεψη του Γενικού Προξένου
Τον γενικό πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ΜουράτΟμέρογλου δέχτηκε στο γραφείο του ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επισκέψεων που πραγματοποιεί ο τελευταίος με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν το σύνολο των συνεργατών του βουλευτή Ροδόπης. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόξενο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την περιοχή, απευθύνοντας παράλληλα ευχές προς τον κ. Ομέρογλου για μια καλή και παραγωγική θητεία προς όφελος της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δωρεά βιβλίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς ..η Πόλη» κα Φελίνα Καζάκου παρέστη στη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου. Προσκεκλημένη από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, συνοδευόμενη από τον ΚοΠολυτσάκη Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και την κα Μπαχτσεβάνη μέλος της Τοπικής Κοινότητας Κομοτηνής επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοσμίου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δωρεά εκ μέρους της κα Καζάκου δεκάδων τόμων βιβλίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου. Η υποδοχή των παιδιών θερμή και συγκινητική με πολλές εκπλήξεις και χειροποίητες κατασκευές, δωράκια των παιδιών.

Έθιμα –παραδόσεις
Αυγομαχίες στο Θρυλόριο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» σας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά στις καθιερωμένες «Αυγομαχίες», που θα πραγματοποιηθούν τη πρώτη μέρα του Πάσχα, Κυριακή 8 Απριλίου στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου. Φέτος οι Αυγομαχίες θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών Αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων. Έτσι, οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, θα λάβουν μέρος στις «Αυγομαχίες» με 15 πλέον αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία θα ελεγχθούν από την επιτροπή. Θα γίνει μόνο μία κλήρωση για να οριστεί η σειρά με την οποία θα καθίσουν οι αυγομάχοι στο τραπέζι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν κυκλικά. Σχετικά δε με την ηλικία των αυγομάχων ορίζεται ως εξής:
α. Οι μικροί αυγομάχοι ξεκινούν από την ηλικία των 7 ετών ως την ηλικία των 15 ετών.
β. Οι μεγάλοι αυγομάχοι ξεκινούν από την ηλικία των 16 ετών, χωρίς περιορισμό στη μεγαλύτερη ηλικία.
Τέλος παρακαλούνται οι αυγομάχοι να έρθουν στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου νωρίτερα, στις 5.00 μ.μ., ώστε να γίνει ο έλεγχος των αυγών τους νωρίτερα και να μην καθυστερήσει ο διαγωνισμός.

Αλληλεγγύη
Στη Στέγη του Συλλόγου Μέριμνας
Τα μέλη του σωματείου με την επωνυμία: «Νηρηίδες», Τμήμα 423-Daughters of Penelope
Θα επισκεφτούν τη Στέγη του Συλλόγου Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» αύριο Μ. Τετάρτη, στις 11.00.

Στήριξη της Φιλοπτώχου
Δέματα σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας για το Πασχαλινό τραπέζι θα διανείμει σήμερα στις 10.30-11.00 στην αίθουσα Δεξιώσεων του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα κυριών Κομοτηνής.

Επέτειος
Τίμησαν την 1η Απριλίου
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης τίμησε προχθές 1η Απριλίου την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Την δοξολογία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας. «Ευχαριστούμε τις αρχές, φορείς, συλλόγους και φίλους και φίλες που μας τίμησαν με την παρουσία τους τόσο στη δοξολογία, όσο και στις καταθέσεις στεφανιών και στη δεξίωση που ακολούθησε.» αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελένη Χατζηγεωργίου.

Ανακοινώσεις για την μεγάλη άνοδο
Η Πρόεδρος κ. Αναστασία Λιβεριάδου και τα μέλη του ΔΣ της ΔΚΕΠΠΑΚ, συγχαίρουν το τμήμα βόλεϊ της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής, για τη μεγάλη επιτυχία του, που γιορτάζει όλη η πόλη, και είναι η άνοδος της ομάδας ΚΑΙ ΠΑΛΙ στην Α1 κατηγορία! «Η επιτυχία αυτή, κάνει περήφανους όλους τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης και ξαναφέρνει το όνομα της Κομοτηνής στη μεγάλη κατηγορία του αθλήματος. Για μία ακόμη φορά, θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, το προπονητικό τιμ και τη διοίκηση της ομάδας.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καιρός
Με σχετική ψύχρα ξεκίνησε η ημέρα σήμερα, ωστόσο, ο καιρός θα είναι πολύ βελτιωμένος κατά τη διάρκεια της και γενικά τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, χρυση αυγη, ιλχάν αχμέτ, ξανθη, δεσφα, δεδα, ηλεκτρονική, υπουργοι, συγκεκριμένο, cloud, δις, απε, προυπολογισμος, τραπεζες, ΕΡΤ, ελλαδα, πασχα, εοκα, τιμ, καιρος, ert, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, βουλη, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλεξανδρουπολη, κοινωνικη συμφωνια, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ελγα αποζημιωσεις, τελος του κοσμου, γιορτη σημερα, κοινωνια, βουλευτες, ελενη, κληρωση, χωρες, ηλεκτρονική, αυγη, δωρα, ευχες, θητεια, θρακη, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, αυγα, αιτησεις, ανοδος, αττικη, αφορμη, αχμετ, βορεια, γινει, γινεται, δεδα, δεσφα, διοικηση, δις, δικτυο, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, ενεργεια, εοκα, επιτυχια, ερχεται, ετων, ετος, ηλικια, ιλχάν αχμέτ, κατασκευες, κεφαλαιο, κυβερνηση, νηπιαγωγειο, νοσοκομεια, ολγα, ονομα, οφελος, προβληματα, ρευμα, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, συγχαρητηρια, σχολειο, τιμη, τιμ, τμημα, τουρκια, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φορα, χρυση, cloud, δοξολογια, εμφαση, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κυριακη, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα