Κομοτηνή:Πρωινή Ενημέρωση

07:00 24/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία – Ανάπτυξη
Προκήρυξη του Leader για Ξάνθη και Ροδόπη
Στην προκήρυξη του Leader 2014 -2020 για τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης στο σχετικό υπομέτρο για τη στήριξη στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και τη δράση για τις βασικές υπηρεσίες και την ανάπλαση σε αγροτικές περιοχές προχώρησε η Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Για το λόγο αυτό καλεί τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων: ΟΤΑ

Α & Β βαθμού και φορείς τους. Φορείς Δημοσίου Τομέα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Πανεπιστήμια, άλλοι τοπικοί δημόσιοι Φορείς. Iδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημόσιου χαρακτήρα. Δικαιούχοι στην εν λόγω δράση δύναται να είναι και η ΟΤΔ ή μέλος αυτής. Για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Μέτρου 19, Υπομέτρου 19.2 του ΠΑΑ 2014-2020 (για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα).

Τροποποίηση της πρόσκλησης των σχεδίων βελτίωσης
Υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με σκοπό την ενσωμάτωση των αλλαγών που έχουν προέλθει από την τροποποίηση του θεσμικού του πλαισίου. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι νέοι αγρότες και στην υποβολή προτάσεων ένταξης στα σχέδια βελτίωσης χορηγείται παράταση των ημερομηνιών υποβολής. Επομένως, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων στα σχέδια βελτίωσης ορίζεται ως ακολούθως: α) του πρώτου σταδίου της αίτησης, ορίζεται η 05/06/2018. β) αιτημάτων για τη θεώρηση εγγράφων, τη χορήγηση βεβαιώσεων κ.λ.π. στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 18/06/2018. γ) του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 05/07/2018. δ) του φυσικού φακέλου ορίζεται η 20/07/2018. Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο της τροποποίησης της πρόσκλησης θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr στις οποίες αναρτήθηκε η πρόσκληση.

Αύξηση πρόβειου γάλακτος
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος τα τελευταία χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης, πράγμα που καταδεικνύει ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία όχι μόνο δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά αναπτύσσεται ραγδαία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ακόμα μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός αύξησης στις εξαγωγές του βασικού προϊόντος που παράγεται από το αιγοπρόβειο γάλα, της φέτας. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης είναι ικανός να αντισταθμίσει πλήρως τη μείωση της κατανάλωσης φέτας (ΠΟΠ) από τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία τα τελευταία χρόνια πιέζονται οικονομικά και επιλέγουν φθηνότερα τυροκομικά προϊόντα. Την περίοδο 2012 με 2017 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 29% (ΕΛΓΟ). Την περίοδο 2012 με 2017 η παραγωγή γίδινου γάλακτος αυξήθηκε κατά 27,5% (ΕΛΓΟ)

Εργασία
Προσλήψεις 5.066 υπαλλήλων στην αντιπυρική προστασία
Θέμα χρόνου είναι έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 5.066 υπαλλήλων στην αντιπυρική προστασία, μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που θα υλοποιηθεί μέσω ΟΑΕΔ. Στην διαδικασία θα συμμετέχουν άνεργοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το νέο προσωπικό θα τοποθετηθεί στα κατά τόπους δασαρχεία όλης της χώρας, με οκτάμηνες συμβάσεις, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Κοινωνία
Οι αστυνομικοί της γειτονιάς
Ενημέρωση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης με ΘΕΜΑ: « Κοινωνικό έργο των αστυνομικών της γειτονιάς – ο ρόλος και οι αρμοδιότητες τους . Χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες προς αποφυγή εξαπάτησης τους» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 25 Απριλίου στις 10.30π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΚΑΠΗ .

Παιδεία
Σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει το σχολικό έτος 2018 – 2019 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
Aρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων. Στη Ροδόπη αρχίζει στους δήμους Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου και στην Ξάνθη στους δήμους Τοπείρου,Μύκης και Αβδήρων.

Μαθητιάδα
Με αριθμό-ρεκόρ συμμετεχόντων μαθητών & συνοδών θα πραγματοποιηθεί φέτος η «Μαθητιάδα». Περισσότεροι από 1200 μαθητές, από 68 σχολεία της Ελλάδας και 15 χώρες. θα συναντηθούν σε έναν κοινό τόπο αθλητισμού και πολιτισμού. Έλληνες μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, θα συναντηθούν και φέτος στην Πρώτη ΢ερρών, από 18 έως 22 Μαίου, για να συμμετέχουν στην ΙΓ’ Μαθητιάδα. Με κυρίαρχο σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», η μεγάλη αυτή αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, που παίρνει σάρκα και οστά κάθε δύο χρόνια στην Πρώτη ΢ερρών, θα συγκεντρώσει φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1200 μαθητές από 68 Γυμνάσια (53 αποστολές από Ελλάδα και 15 αποστολές από σχολεία της Ομογένειας).

Κέντρο Μέριμνας εγγραφές βρεφών και νηπίων
Στο «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» οι αιτήσεις επανεγγραφής-εγγραφής βρεφών και νηπίων για το σχολικό έτος 2018 – 2019, θα γίνονται από 10 ΜΑΪΟΥ 2018 έως 31 ΜΑΪΟΥ 2018. Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις νέες εγγραφές και επανεγγραφές θα υποβάλλονται στον Παιδικό – Βρεφονηπιακό Σταθμό της 1ης επιλογής του γονέα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τις Προϊσταμένες των Παιδικών -βρεφονηπιακών Σταθμών από 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.(μετά από επικοινωνία με τον Παιδικό Σταθμό).

Υποτροφίες σε δύο απόφοιτους
Στην χορηγία υποτροφιών σε δύο αποφοίτους μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΤΕΙ Καβάλας) προχώρησε και φέτος ο όμιλος της Energean. Οι υποτροφίες αφορούν αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, που παρέχεται από το Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε. και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε., με την υποστήριξη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους κ. Κωνσταντίνο Κιουρτζίδη και κ. Διαμαντή Πασαδάκη, οι οποίοι επελέγησαν με κριτήριο τις επιδόσεις τους.

Εκδηλώσεις
Ομιλία για την Ανεξαρτησία της Αρμενίας
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος στην Καβάλα επευκαιρίας της 100ης επέτειου από την Ανεξαρτησία της Αρμενίας και της 103ης επετείου από την Γενοκτονία των Αρμενίων θα είναι φέτος ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου , π. Υπουργός και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Από την Αρμενική Γενοκτονία στην αναθεωρητική πολιτική του Νεοοθωμανισμού» Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 28 Απριλίου, στις 19:00 στο αμφιθέατρο Π.Ε Καβάλας . Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας κ. Μαρί Καλαϊτζιάν,Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης , η Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Άννα Αβακιάν, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα.

Πολιτισμός
Τουρκία Ισλάμ Ερντογάν
Η παρουσίαση του βιβλίου του »ΤΟΥΡΚΙΑ,ΙΣΛΑΜ,ΕΡΝΤΟΓΑΝ» του Κωνσταντίνου Φίλη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:30, στη Λέσχη Κομοτηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Πεταλωτής (Δικηγόρος πρώην Υπουργός), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός), Κωνσταντίνος Φίλης (συγγραφέας του βιβλίου, Διεθνολόγος, Διευθυντής Ερευνών ΙΔΙΣ). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γιάννα Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Βιβλιοπαρουσίαση με «Τυχερό»
Η παρουσίαση του βιβλίου «Τυχερό» του Κώστα Καβανόζη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/04 στις 19:00 μ.μ. στον 2ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων. Το βιβλίο θα προλογίσει η Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: – Χρήστος Χαρτοματσίδης, συγγραφέας – Χρήστος Χατζηπέμου, δικηγόρος – Τζένη Κατσαρή, φιλόλογος – επιμελήτρια εκδόσεων Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδου, εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης». Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Μαχαιροπούλου.

Αναφορά στον Γκρέκο
Διάλεξη με θέμα:ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Αναφορά στο Γκρέκο» με κεντρική ομιλήτρια, την φιλόλογο Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιάρη διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών «Αθηνίων». Στην θεατρική αφήγηση θα είναι ο Δημήτρης Οικονομίδης, ενώ στην διαχείριση υλικού, ήχου βίντεο και εικόνων η Βίκυ Γκάζη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29-Απριλίου-19:30΄ στο Μέγαρο Στάλιου.

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο
Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα: Συμπεριφορικές Δυσκολίες σε Παιδιά Νηπιακής και Σχολικής Ηλικίας. Ανίχνευση, Διαχείριση και Τρόποι Αντιμετώπισης Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών θα πραγματοποιηθεί στις: 25 και 28 Απριλίου. Ώρες: 25 Απριλίου 17:00 – 21:00 | 28 Απριλίου 16:00 – 20:00 Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π | Καπνεργατών 9

Έκθεση από Εφορείες Αρχαιοτήτων
Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Πέλλας, Λάρισας, Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας έρχονται στην Ξάνθη. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνουν φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Από την Ανασκαφή στην Παρουσίαση». Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού στην κοινωνία».

Ώρες κοινού για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ “Ξάνθη, Πόλις Ονείρων”
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, θα είναι ανοιχτό για το κοινό τις παρακάτω ημέρες και ώρες: Δευτέρα 23 Απριλίου: 08:30-15:00 Τρίτη 24 Απριλίου: 08:30-15:00 Τετάρτη 25 Απριλίου: 08:30-15:00 Πέμπτη 26 Απριλίου: 08:30-15:00 και 17:30-21:00 Παρασκευή 27 Απριλίου: 08:30-15:00 και 17:30-21:00 Σάββατο 28 Απριλίου: 09:00-15:00.

Έκθεση κεραμικής
Τα εγκαίνια της έκθεσης Κεραμικής του εργαστηρίου του συλλόγου «Αθηνίωνα», θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκθέσεων του υπογείου της Λέσχης Κομοτηναίων.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 μέλη κυκλώματος, το οποίο δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών
Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (23-4-2018) το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Μουσθένης Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τέσσερις (4) αλλοδαποί, μέλη κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Πρόκειται για τέσσερις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 65, 44, 41 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ένταξη σε εγκληματική συμμορία και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, προηγήθηκαν εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών, από τις οποίες προέκυψε ότι οι τέσσερις δράστες αποτελούν μέλη κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στην ελληνική επικράτεια. Διακριβώθηκε επίσης η συμμετοχή στη σπείρα ακόμη τεσσάρων υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 25, 25, 29 και 34 ετών, που είχαν το ρόλο του μεταφορέα των ναρκωτικών, οι οποίοι είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας για παρόμοιες υποθέσεις. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τέσσερις δράστες, διότι επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικούς, που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, 112 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Συνολικά κατασχέθηκαν 18 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 111.936 γραμμαρίων, δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 7 κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συλλήψεις για λαθροδιακίνηση
Στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, συνέλαβαν τέσσερις (4) διακινητές, διότι όπως προέκυψε, μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 145 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Καιρός:
Αίθριος ο καιρός σήμερα. Ηλιοφάνεια σε όλη τη Θράκη. Νεφώσεις παροδικά κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί. Σταδιακά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, εν λόγω, ξανθη, δραση, ΟΤΑ, παα, ποπ, οαεδ, θεμα, καπη, σχολεια, ελλαδα, τει, πετρελαιο, καβαλα, κυπρος, συμμετοχή, συλληψεις, καιρος, ert, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, η ζωη, ημερομήνια, βιντεο, χωρες, το θεμα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γωνια, εθνικη, ηθοποιος, θεμα, θρακη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κυπρου, πλαισιο, ρυθμος, αγχος, αυξηση, αιτησεις, αννα, τει, αφηγηση, βικυ, βιβλιο, βρειτε, βρισκεται, γαλα, δημητρα, γινει, γινονται, δευτερα, εγνατια, εγγραφες, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, εν λόγω, επικοινωνια, ερευνες, ερχονται, ετων, ετος, εφορεια, ζωη, ηλικια, υπηρεσιες, ισλαμ, καπη, κελσιου, κιλα, λεσχη, λογο, μειωση, νεοι αγροτες, ομαδα, ομιλος, οστα, παα, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, πεταλωτης, ρεκορ, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σπιτι, σχεδια, τμημα, τριτη, υλοποιηση, φεστιβαλ, φορα, χατζιδακις, χρηστος, κωνσταντινος, ωρες, μποφορ, δημητρης, εξαγωγες, ελληνικα, ευριπιδης, κωνσταντινου, κυριακη, πληροφοριες, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα