Κομοτηνή:Πρωινή Ενημέρωση 31-5-2018

06:48 31/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνδικαλισμός
Απεργιακή κινητοποίηση στην Κομοτηνή
Μικρή συμμετοχή καταγράφτηκε στην χθεσινή 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που διοργάνωσαν η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. , η Γ.Σ.Ε.Ε.. Συνδικαλιστικοί φορείς και εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που προωθούνται.

Παράλληλα, σημείωσαν πως πρωταρχικό αίτημά πρέπει να είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις υπηρεσίες του δημοσίου και των Δήμων, η υποστελέχωση

των οποίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση των κοινωνικών δομών και σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Δημαρχείου Κομοτηνής από τους εργαζόμενους στους δήμους και συμβολική κατάληψη , στην Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης και στην κεντρική πλατεία από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ Ροδόπης.

Νέα ανακοίνωση για την απόλυση της Ρύιας Πατσατζή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανακοινώθηκε στη Βουλή η απάντηση που έδωσε η Υπουργός Εργασίας στην Ερώτηση βουλευτών, για την παράνομη απόλυση, από τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής της Ρύιας Πατσατζή, υπάλληλο και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ. «Μάθαμε έτσι και για το πρόστιμο που επιβλήθηκε από το ΣΕΠΕ και το οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά ο Πρόεδρος, στο τελευταίο ΔΣ, παραπλανώντας ψευδόμενος, για άλλη μια φορά, τα μέλη του. Στο οποίο ΔΣ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το ΕΚ θα επιβαρυνθεί οικονομικά από τις ενέργειές του. Τι έχει ν’ απαντήσει τώρα;” αναφέρει η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση Κίνηση εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Με την ίδια ανακοίνωση απαιτεί να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόλυση, η οποία, όπως τονίζουν «αποτελεί ντροπή γι’ αυτούς που την σχεδίασαν και για το συνδικαλιστικό κίνημα, αν συνεχίσει να την ανέχεται. Μια απόλυση που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στην συναδέλφισσα, προς δόξα του Μαγαλιού και της παράταξής του, καθώς και όποιων τον καλύπτουν ως σήμερα.»

Στις κάλπες οι συνταξιούχοι
Στις κάλπες προσέρχονται τα μέλη της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης στις 4 και 5 Ιουνίου, Δευτέρα και Τρίτη από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Καλούνται οι συνταξιούχοι να πάρουν μέρος στις εκλογές ενισχύοντας το σωματείο που τους εκπροσωπεί.

Πολιτική
Αυξάνεται το ΕΣΠΑ
Αύξηση των πόρων για την Ελλάδα καταγράφεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ μετά το 2020. Η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%, που αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο (2014 – 2020). Σε απόλυτα νούμερα αυτό αντιστοιχεί σε 21,696 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, έναντι 15,664 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Πρωτογενής Τομέας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν μέρος οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα της μεγάλης πτώσης στις τιμές παραγωγού, σε γάλα και κρέας, που ταλανίζει τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας σε όλη τη χώρα.

Παιδεία
Πρωτιά για την Νομική Σχολή Κομοτηνής
Η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςστο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2018 (Telders International Law Moot Court Competition)κατέκτησε την 1η θέση και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης συνολικής βαθμολογίας Max Huber! Επιπλέον, η ελληνική ομάδα έλαβε το βραβείο Carnegie για το Καλύτερο Δικόγραφο από την πλευρά του ενάγοντος, καθώς και το Finalist Award! Ο Διαγωνισμός διεξήχθη στη Χάγη της Ολλανδίας, την πρωτεύουσα του Διεθνούς Δικαίου, από τις 24 έως τις 26 Μαΐου και τελείται για41ησυνεχή χρονιά. Διοργανώνεται από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leidenκαι το GrotiusCenterforInternationalLegalStudies,ενώ η τελική φάση του διεξάγεται στο χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στην Εικονική Δίκη συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 20 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ρωσίας. Η Νομική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει αδιαλείπτως στο Διαγωνισμό από το 1986 και έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις.Η φετινή ομάδα αποτελείτο από τους Χατζοπούλου Δέσποινα και Καραγιάννη Δημήτρη, φοιτητές του τρίτου έτους, ως ενάγοντες και τις Κατερίνα Κοϊνάκη και Χρυσάνθη Κολόκα, φοιτήτριες του τέταρτου και τρίτου έτους αντίστοιχα, ως εναγόμενες. Ως προπονήτριες διετέλεσαν η δρ. Χαρά Αρώνη, καθώς και η Ελένη Γερασούδη και Μαρία-Δέσποινα Ψαρομηλίγκου, που συμμετείχαν με αντίστοιχη επιτυχία στην Εικονική Δίκη το 2017. Την γενική ευθύνη οργάνωσης και προετοιμασίας της συμμετοχής στην εικονική δίκη έχει από το 1996 ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Επιστολή του Σταύρου Τουλουπίδη
Επιστολή στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών απέστειλε ο πρυτανεύοντας του Δ.Π.Θ. κ. Σταύρος Τουλουπίδης. « Η Σύγκλητος κι εγώ νοιώθουμε υπερήφανοι για το έργο και την προσφορά μας στο Πανεπιστήμιό μας και στην κοινωνία της Θράκης. Κάναμε το καθήκον μας υπερασπιζόμενοι την αυτονομία, την αυτοδυναμία και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας σε δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες.» αναφέρει ο κος Τουλουπίδης συγχαίροντας τις νέες πρυτανικές αρχές.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης για τις νέες πρυτανικές αρχές
Η ΝΟ.Δ.Ε. Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας εύχεται με ανακοίνωσή της θερμά συγχαρητήρια, καλή και εποικοδομητική θητεία στον κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη για την εκλογή του στο αξίωμα του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στους Αντιπρυτάνεις κ.κ. Φώτιο Μάρη, Ζωή Γαβριηλίδου, Μαρία Μιχαλοπούλου και Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο. «Από την πρώτη μέρα ιδρύσεως του, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διαδραματίζει πολυδιάστατο και πολυσήμαντο ρόλο στην Θράκη. Καθήκον της νέας διοίκησης αποτελεί η ενδυνάμωσή του και χρέος όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας είναι να σταθούν αρωγοί στο δύσκολο έργο τους.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υγεία
Εγκαίνια της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Ξάνθης
Τα εγκαίνια της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 18:00 από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρό. Έργο των Τ.ΟΜ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, οι Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις.

Κόμματα Κινήματα
Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Ξάνθης
«Απόντες, για πολλοστή φορά, οι κυβερνητικοί βουλευτές, από τη σύσκεψη της Τρίτης 29 Μαΐου, για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νομού μας, παρότι προσκλήθηκαν, αποδεικνύοντας την αδιαφορία τους για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «τα πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων για αυξημένους ελέγχους, χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας και παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εισακούσθηκαν στην ανούσια φιέστα του δήθεν αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έκτοτε όμως παραμελήθηκαν, από μία Κυβέρνηση, της οποίας κύρια χαρακτηριστικά είναι η άγνοια και η αδιαφορία.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόβλημα υδροδότησης στην Ιάμπολη
Στο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζουν διακόσιοι κάτοικοι στο χωριό της Ιάμπολης για περισσότερες από είκοσι μέρες αναφέρεται με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη» κα Φελίνα Καζάκου. « Η πρόταση που καταθέσαμε στις 20/4/18 στην ΔΕΥΑΚ, περιέγραφε το πρόβλημα αλλά και την λύση, που είναι ο διαχωρισμός του δικτύου τροφοδοσίας των οικισμών και η κατασκευή καινούριου δικτύου παροχής από τον οικισμό του Κάλχαντος ως τη δεξαμενή Ιάμπολης. Τι περιμένει και δε προχωράει η ΔΕΥΑΚ στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;» ρωτά την δημοτική αρχή η κα Καζάκου.

Φεστιβάλ των παιδικών σταθμών
Φεστιβάλ των παιδικών Σταθμών διοργανώνει το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής αύριο Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 18:30 μ.μ στο Μικρό Παρκάκι- δίπλα στην Περιφέρεια. Τα παιδιά και οι παιδαγωγοί των Παιδικών μας Σταθμών με μπογιές, χρώματα, χαρτιά, χρήσιμα και άχρηστα υλικά, μέσα σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον όλοι μαζί οργανώνουν παιχνίδια, κατασκευές, εργαστήρια και προσκαλούν όλα τα παιδιά να διασκεδάσουν δημιουργώντας και παίζοντας με έμπνευση και φαντασία.

Μητρόπολη
Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Κομοτηνής
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής θα ιερουργήσει το Σάββατο 2 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και θα τελέσει χειροτονία Πρεσβυτέρου. Την Κυριακή το πρωϊ θα ιερουργήσει στον Ἱερό Ναό της Ἁγίας Εἰρήνης Καβάλας. Την Τρίτη,05 Ιουνίου στις επτά και μισή το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Κάθε δρικό Ναό Εὐαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα δεηθεί υπέρ προόδου, φωτισμού και επιτυχίας των διαγωνιζομένων μαθητών στις Πανελλήνιες και προαγωγικές εξετάσεις.

Πολιτισμός
Αναβίωση ποντιακού γάμου στο ΔΗΠΕΘΕ
Τη θεατρική αναβίωση του ποντιακού παραδοσιακού γάμου θα πραγματοποιήσουν στις 15 Ιουνίου. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Η αναβίωση στηρίζεται σε λαογραφική καταγραφή προσφύγων δεύτερης γενιάς, οι γονείς των οποίων εγκαταστάθηκαν από το χωριό Λίτσασα της Νικοπόλεως του Πόντου στα Κασσιτερά Ν. Ροδόπης.

«Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης»
Μια παράσταση από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής παρουσιάζεται στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ σήμερα, αύριο και το Σάββατο στις εννέα το βράδυ. Πρόκειται για το έργο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης του Αλέκου Σακελλάριου». Η Σκηνοθεσία είναι της Άννας Μαχαιροπούλου.

Τα λουλούδια επι Σκηνής
Τέσσερις ιστορίες για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή με τίτλο Λουλούδια παρουσιάζουν τα μαθητικά τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου Επί σκηνής το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ). Επιμέλεια κειμένων- Διδασκαλία: Μυρσίνη Λαντζουράκη. Η είσοδος είναι Ελεύθερη.

Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού
Το Ανοικτό Καταληκτήριο μάθημα του Θανάση Μουσόπουλου, φιλόλογου – συγγραφέα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην Καπναποθήκη Π. Θέμα του μαθήματος: «ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ: Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού».

Εθελοντισμός- αλληλεγγύη
Με το ποσό των 500 ευρώ ενίσχυσε το Σωματείο «Νηρηίδες » του Τμήματος «Θυγατέρες της Πηνελόπης» νεαρή Κομοτηναία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά από εργατικό ατύχημα.

Καιρός:

Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία με τοπικές βροχές στα ορεινά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, συμμετοχή, απεργια, παμε, ογε, νέα, βουλη, σεπε, ικα, ιουνίου, εκλογες, ελλαδα, θεσσαλονικη, αμθ, law, max, award, μαΐου, γαλλια, προσφορες, κος, νοδε, χρεος, συριζα, δευακ, λύση, πανελληνιες 2013, δηπεθε, κύτταρο, ρεξ, θρακη, αιγαιο, καιρος, ert, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, σασα σταματη, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, κυπρος, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, πανελληνιες, μαρια πατσα, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, κοινωνια, ρωτα την, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ελενη, δημοκριτειο, δωρεαν, θεμα, θητεια, θρακη, λουλουδια, παιχνιδια, προγραμμα, σεπε, χρωματα, αγνοια, αδιαφορια, αυξηση, αμθ, ατυχημα, βραδυ, γαλα, γονεις, δεσποινα, δευακ, δευτερα, δηπεθε, δικη, δοξα, δωδεκα, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευρω, εμπνευση, εξετασεις, επτα, επιτυχια, ευθυνη, ευξεινος, ζωη, ιδια, εικοσι, υπηρεσιες, ιδρυμα, κατασκευες, κελσιου, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κύτταρο, κος, λύση, μαΐου, μακεδονια, μικρο, μαρια, νοδε, νομικη, ντροπη, ομαδα, ογε, ορια, παιδια, παμε, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, ραφαηλ, ρολο, ρωτα, σαββατο, συγχαρητηρια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σκηνοθεσια, συλλογοι, σωματειο, τμημα, τριτη, υλοποιηση, φαντασια, φιεστα, φορα, χαγη, χαρα, κωνσταντινος, ωρες, μποφορ, εννεα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κρεας, κυριακη, law, max, μια φορα, ομαδες, σκηνη, θερμοκρασια, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα