Κομοτηνή:Ο μελισσοκόμος

06:41 12/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μελισσοκόμος τα τελευταία δέκα έτη της ζωής του ο Γιώργος Δαμιανέλλης. Ακολουθεί με ενδιαφέρον τα «μονοπάτια» ενός δύσκολου επαγγέλματος, που ωστόσο έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης. «Είναι μια δουλειά η οποία απαιτεί πάρα πολύ διάβασμα. Γνώσεις πάνω στην μελισσοκομία, στη χλωρίδα της περιοχής,κατάρτιση, ευτυχώς γίνονται σεμινάρια τα οποία παρακολουθώ.» δηλώνει και σημειώνει πως αποδίδει σαν επάγγελμα, θέλει όμως να υπάρχει ένα κεφάλαιο για αρχή και να καλύπτεται κάθε χρόνο το λειτουργικό κόστος για τη συντήρηση των μελισσών και του εξοπλισμού.

«Ο κόσμος

ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το μέλι, τη γύρη, την πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Υπάρχει ενδιαφέρον και για το δηλητήριο της μέλισσας, η αγορά έχει δυσκολέψει πολύ για την μελισσοκομία. Όποιος μπορεί και όσο μπορεί αγοράζει.» δηλώνει παρατηρώντας τις συνήθειες των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον νεαρό μελισσοκόμο η βιοποικιλότητα που έχει ο Νομός της Ροδόπης και η Θράκη γενικότερα προσφέρει ένα από τα καλύτερα μέλια του κόσμου και σίγουρα της Ελλάδας. «Είναι πάρα πολύ νόστιμα τα μέλια της περιοχής. Αποδεικνύεται και σε δοκιμές που γίνονται σε πανελλήνιες εκθέσεις.» δηλώνει.

Παρά την ποιότητα η διάθεση των προϊόντων είναι πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί. «Θα πρέπει να γίνουν και στην Κομοτηνή οι λαϊκές μόνο για παραγωγούς. Να γίνεται η διάθεση των προϊόντων μας, απευθείας στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες.» δηλώνει ο κύριος Δαμιανέλης σημειώνοντας και άλλα ανοιχτά ζητήματα «Η τοποθέτηση των μελισσιών είναι πρόβλημα, λόγω του Δασαρχείου στις δασικές εκτάσεις όπου τοποθετούνται τα μελίσσια. Έχει επιλεγεί μια περιοχή στο δάσος της Νυμφαίας και περιμένουμε να δοθεί μια λύση. Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι οι παραγωγοί πόσο σοβαρή είναι η επικονίαση και να μην «κυνηγούν» τους μελισσοκόμους.»

Όσον αφορά στους νέους μελισσοκόμους, σπεύδει να τους προτρέψει «Να είναι κοντά στους επιστήμονες. Κοντά επίσης στους παλιούς καλούς μελισσοκόμους, να τους ακούνε και πάντα να βγάζουν καθαρό προϊόν. Πρώτα «κυνηγάμε» την ποιότητα κι ύστερα την ποσότητα.» λέει χαρακτηριστικά.
Φώτο:Γιώργος Δαμιανέλης Ρεπορτάζ – κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα