Κομοτηνή:Κιβωτός μνήμης κι ιστορίας

22:07 21/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κιβωτό μνήμης κι ιστορίας έχει μετατρέψει το σπίτι του ο γνωστός Σουφλιώτης Ιστοριοδίφης –συλλέκτης Μιχάλης Πατέλης. Η αγάπη του για τον τόπο, την ιστορία και την παράδοση είναι τέτοια που το σπίτι του, στο Σουφλί δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ένα Λαογραφικό Μουσείο.

Ήδη έχει δημιουργήσει μια συλλογή με εκθέματα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και που είναι άριστα «ενσωματωμένη» στην καθημερινότητά τη δική του και της συζύγου του Φωτεινής. Παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία και σύνεργα, είδη οικιακής χρήσης, σπάνια βιβλία, εικόνες και φωτογραφίες που δίνουν την εικόνα της παραδοσιακής

ελληνικής Θράκης, του Σουφλίου κάποτε. «Κάποια από αυτά» εξηγεί, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο ακούραστος συλλέκτης «θα κατέληγαν στα σκουπίδια, σώθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή». Ό,τι στα μάτια των άλλων φάνταζαν περιττά, απορρίμματα, άχρηστα υλικά χωρίς αξία, στα δικά του είναι έργα τέχνης, θύμησες μιας ζωής που έχει περάσει πια ανεπιστρεπτί.

Κάθε φορά που η ΔΕΗ, όπου εργαζόταν, έπαιρνε οδηγία για διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω κατεδάφισης εκείνος έβρισκε χρόνο, έφτανε πριν το συνεργείο και περισυνέλεγε, ό,τι πολύτιμο έβρισκε. Φωτογραφίες, γραφομηχανές, κορνίζες, κάρτες, σύνεργα της δουλειάς στο Σουφλί κάποτε. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά η αγάπη του για το χθες παρέμεινε σταθερή. Έτσι, θύμησες κι αναμνήσεις «ξεπηδούν» κάθε φορά που το χέρι ενός αγγίζει κάποιο από τα «εκθέματα» της συλλογής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα