Κομοτηνή:Ιδρύεται νέα δημογραφική εταιρεία

12:04 9/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

« Ήταν ένα συνέδριο πολύ πετυχημένο που μας έδωσε τη δυνατότητα εκτός από τις επιστημονικές μας αναζητήσεις, να θέσουμε τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων της δημογραφίας. Συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.» δηλώνει ο κ. Κ. Ζαφείρης, πρόεδρος της Διοργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημογραφίας που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις

στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης» προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα γίνεται κάθε χρόνο και κάπου αλλού. Έτσι, αποφασίστηκε ήδη το 2018 να γίνει στο Βόλο και το 2019 στην Αθήνα, ένα διεθνές συνέδριο που θα ασχολείται με τα πληθυσμιακά της χώρας.»

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των συνέδρων στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

Ιδρύεται νέα δημογραφική εταιρεία
Κοινό συμπέρασμα όλων των συνέδρων που συμμετείχαν στην τριήμερη συνάντηση της Κομοτηνής είναι ότι πρέπει να υπάρξει νέα οργάνωση. «Θα οργανωθούμε αναπτύσσοντας μια νέα δημογραφική εταιρεία από το μηδέν. Αυτός ο στόχος θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών των δημογράφων.» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης προσθέτοντας πως κοινό θέμα ανησυχίας των δημογράφων είναι η Ελλάδα η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή γονιμότητα και από χαμηλή θνησιμότητα, αυτό (το τελευταίο) δεν είναι κακό, αλλά προκαλεί προβλήματα όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας ταλαιπωρεί για τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να βρούμε μια μαγική λύση και να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Μπορούμε να προτείνουμε διάφορες λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν θετικά. Μακροπρόθεσμα, το τονίζω το μακροπρόθεσμα. Αν οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν κάνει τόσα λίγα παιδιά πώς θα τις πείσεις να κάνουν τόσα παιδιά αύριο; Ακόμη και να τις πείσεις είναι λίγες, άρα η επίδρασή τους στο γενικό πληθυσμό της χώρας είναι μετριασμένη. Αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από 15-20 χρόνια. Όμως είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά.» δηλώνει.

Την ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη

Τέλος, ο κ.Ζαφείρης σπεύδει να απομακρύνει τον πανικό επισημαίνοντας: «Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό, όμως, είναι απαραίτητο να το δούμε το θέμα, να το συζητήσουμε χωρίς φωνές και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Θα αναπτύξουμε μια σειρά προτάσεων, μέτρων και παρεμβάσεων.» υπόσχεται δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι δημογράφοι πια είναι αποφασισμένοι να βγουν στο προσκήνιο.
Φώτο:Ο κύριος Κωνσταντίνος Ζαφείρης Ρεπορτάζ- κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα