Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 26-2-2017

09:02 26/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιφέρεια
Εκτελεστική Γραμματέας η Ζωή Κοσμίδου

Με απόφαση του ιδίου του περιφερειάρχη και κατόπιν επιλογής μεταξύ και άλλων υποψηφίων, επιλέχθηκε εκ νέου η κα Ζωή Κοσμίδου ,ως εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. Η κα Κοσμίδου επί θητείας Γ. Παυλίδη, και η σύμβασή της λύθηκε αυτοδίκαια μετά το θάνατο του αειμνήστου περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη. Η απόφαση της περιφέρειας έχει ως εξής:

«Επιλέγουμε την Κοσμίδου Ζωή του Ιωάννη, μόνιμη υπάλληλο του Δήμου Κομοτηνής, του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, με βαθμό Α’, για το διορισμό της στη θέση του εκτελεστικού Γραμματέα

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδική συνεδρίαση για τους αγρότες στην Περιφέρεια

Ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου, για την υφιστάμενη κατάσταση των αγροτών ΑΜ-Θ, σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας κεντρικής επιτροπής-ενός συντονιστικού οργάνου, το οποίο στόχο θα έχει τη συλλογική διεκδίκηση αγροτών-κτηνοτρόφων προς την πολιτεία. Επτά εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων πήραν το λόγο αναδεικνύοντας τα ευρύτερα προβλήματα των κλάδων τους.
Για την ανάγκη περιφερειακής στρατηγικής μίλησε ο εκπρόσωπος αγροτών ΑΜ-Θ, Θέμης Καλπακίδης. Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είχαν ζητήσει οι αγρότες.

Κοινωνία
Συνάντηση Κοιν.Σ.Επ.ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας η πρώτη συνάντηση των μελών του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ με τους Δημάρχους του Ν. Ροδόπης και εκπροσώπους αυτών. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας και συνέργειας τόσο στην παροχή νέων όσο και στην βελτίωση παροχής των υφιστάμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με την υποστήριξη των φορέων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Το επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους Δημάρχους των υπόλοιπων Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Δημοκρίτειο
Τελετή αναγόρευσης
Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή η Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Hans Eideneier, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο, την επίδοση των διασήμων και την αναγόρευση, ακολούθησε η πρώτη ομιλία του Καθηγητή κ. Hans Eideneier ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής με θέμα “Περί αναγνώσεων”.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

Έντονα χρώματα. Μουσική, χορός, στολές, παιδιά, γονείς, μικροί και μεγάλοι. Φέτος στους δρόμους της Ξάνθης θα παρελάσουν περίπου 12.000 καρναβαλιστές – ντόπιοι, μέλη συλλόγων κι εκδρομείς από όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες έχουν έρθει στη Θράκη από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία. Τα ξενοδοχεία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης είναι γεμάτα. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι τουρίστες βρίσκονται αυτό το τριήμερο στη Θράκη.
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην Ξάνθη σήμερα με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, και το ξέφρενο γλέντι στο μεγάλο πάρκο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών, αλλά και του κόσμου. 15 μέρες ξέφρενου γλεντιού, 30 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 52 χρόνια διεξαγωγής, 100.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο γλέντι που γράφει τη δική του ιστορία στην όμορφη Ξάνθη.

Το κάψιμο του «Τζάρου»

Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αυλαία στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι θα πέσει με το έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι κι επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Περιβάλλον
Σε εκθέσεις το ΕΠΑΜΑΘ

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που υλοποιεί για την προβολή του ΕΠΑΜΑΘ, συμμετείχε σε δύο τουριστικές εκθέσεις: στη «Holiday & SpaExpo» στη Σόφια της Βουλγαρίας και στην έκθεση «TTR» στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, κατόπιν πρόσκλησης της Αναπτυξιακής Νέστου Α.Ε Ο.Τ.Α. Η άψογη συνεργασία με το Δήμου Νέστου, ο οποίος έχει στηρίξει πολλές από τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης, στοχεύει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Νέστου τόσο στην τοπική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό. Η εκπροσώπηση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη γενικότερη τουριστική προβολή του Δήμου Νέστου ήταν μια ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η περιοχή ένας από τους ανταγωνιστικότερους τουριστικούς προορισμούς, που συνδυάζει διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Ανακοίνωση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κάθετο άξονα 75 της Εγνατίας Οδού

Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, από την 28-2-2017 έως την 10-3-2017, λόγω εκτέλεσης εργασιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα του κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και συγκεκριμένα από τον κόμβο Τυχηρού (Χ.Θ. 6+300) έως τον κόμβο Νυφαίας (Χ.Θ. 18+500).
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τη δημοτική οδό Καρυδιάς – Πανδρόσου – Νυμφαίας.

Αθλητικά

Η Ξάνθη νίκησε φέτος για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα τον Παναθηναϊκό.

Οι Ακρίτες επικράτησαν 1-0 με γκολ του Βασιλακάκη στο 67΄ και διέκοψαν το σερί που είχαν αρχίσει να χτίζουν οι «πράσινοι».

Να σημειωθεί ότι ο Βασιλακάκης ήταν ο παίκτης που επίσης είχε σημειώσει το νικητήριο τέρμα της ομάδας του στο 2-1 του «Απόστολος Νικολαΐδης»



Μπάσκετ – Εφήβων

ΓΑΣ Κομοτηνή – Ασπίδα Ξάνθης : 71 – 56
Κορασίδες πρωτάθλημα

ΓΑΣ Κομοτηνή – Αστέρας Καβάλας 63 – 58

Keywords
Τυχαία Θέματα