Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 22-2-2017

08:35 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνική Οικονομία
Δυναμική η παρουσία του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ
Η ΕΡΤ Κομοτηνής καθιερώνει μια στήλη για την Κοινωνική Οικονομία, η οποία θα μεταδίδεται κάθε τρίτη Τρίτη κάθε μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα μέλη του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ θα παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν.
Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Δικτύου, Γεωργία Καραβαγγέλη, την επόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν με τους Δημάρχους της Ροδόπης, το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, στις

12 το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηναίων.
Οι συναντήσεις με τους Δημάρχους θα γίνουν σε όλους τους Δήμους της ΑΜ-Θ σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ των ΚΟΙΝΣΕΠ και των Δήμων, που μπορούν να φτάσουν και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων.
Στις 4 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση-γιορτή του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, στην αίθουσα της Πολιτιστικής κίνησης Ροδόπης, με στελέχη από το υπουργείο Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία θα έχει 5 ενότητες, ενημερωτική για τα τρέχοντα ζητήματα, τεχνική, όπου θα λειτουργήσουν 3 εργαστήρια. Επίσης θα λειτουργήσει εκθετήριο, θα γίνει προβολή ντοκυμαντέρ με πετυχημένα παραδείγματα και προβολή του έργου των ΚΟΙΝΣΕΠ του Δικτύου, ενώ θα υπάρχει και κουτί συγκέντρωσης χρημάτων για τα χωριά ΣΟΣ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τους Μπλάϊν μπούλετς.
Δεν αποκλείεται το πρωΐ της ίδιας μέρας να γίνει και η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, έτσι όπως θα τους καθορίσει το υπουργείο για την αξιοποίηση του αποθεματικού των 10 εκ ευρώ της Περιφέρειας και την διάθεση του σε ΚΟΙΝΣΕΠ της ΑΜ-Θ.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα δώσει το παρόν στο ευρωπαϊκό φόρουμ ΚΟΙΝΣΕΠ στην Φιλιππούπολη το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ.
Στις 28-29-30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στο Δασικό χωριό του ΠΑγγαίου.
Τέλος το παρόν του θα δώσει το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ και στο 4ο Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας στην Αθήνα, στις 9-10-11 Ιουνίου του 2017.

Εκπαίδευση
Απέχουν από τα μαθήματά τους οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Λήγει σήμερα η τριήμερη αποχή των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής-όπως και σε όλα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στη Χώρα-καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οι καθηγητές, με κίνδυνο να χαθεί όλη η χρονιά.
Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής, οι μαθητές Λουτφή Καλεντζή και Σελτσούκ Απτή καθώς και η Δ/ντρια του Σχολείου Ελένη Μαχαιρά, οι οποίοι αν και απέστειλαν έγγραφα σε αρμόδιους παράγοντες και τους Βουλευτές, δεν έλαβαν καμμία απάντηση.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και η έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, έχει οδηγήσει σε μεγάλες μαθητικές διαρροές, καθώς αναγκάζονται να βάλλουν χρήματα από την τσέπη τους.
«Την περσινή χρονιά, οι ανάγκες μας σε πετρέλαιο καλύφθηκαν με δωρεά. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές και δεν μπορούμε να τις επαναλαμβάνουμε συνέχεια.Για την φετινή χρόνια πληρώσαμε με έρανο το ποσό 1200 Ευρώ», υπογράμμισαν οι δύο μαθητές. Επίσης ξεκαθάρισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να κινδυνεύσουν να χάσουν τη χρονιά τους και να κάνουν μαθήματα τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι.

Πιλοτικά η γλώσσα υποστήριξης στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά της μειονότητας
Υπογράφηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιώργο Ιωαννίδη, η ένταξη της Πράξης «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανόπαιδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης»
Στόχοι της δράσης είναι:
• η ισορροπημένη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και η επιδίωξη τα νήπια να κατακτήσουν σταδιακά την «προσθετική διγλωσσία».
η αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου.
• η έγκαιρη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και η προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Η εφαρμογή στα νηπιαγωγεία όπου φοιτούν παιδιά της μειονότητας προχωρά μετά από σχετική διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών βουλευτών στη Θράκη και σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της μειονότητας, που οριστικοποιήθηκαν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη. παράγοντες.
Η Πράξη θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει συνολικό προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ.

Κόμματα
Θετικές πρωτοβουλίες για τη Μειονοτική Εκπαίδευση
O ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με ανακοίνωση του χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Αριστεράς για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Θεωρούμε ιδιαιτέρως θετική τη σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με το οποίο αποκτά πλέον διοικητική υπόσταση το πρόγραμμα το οποίο λειτουργούσε εδώ και χρόνια.

Πρωτογενής Τομέας
Οι Οινοπαραγωγοί στοχεύουν σε αγορές και τουρισμό
Με επιτυχία ήταν οι συμμετοχές Οινοπαραγωγών στην πρόσφατη διεθνή έκθεση για το κρασί στο Όσλο της Νορβηγίας.
Συμμετείχαν 7 οινοπαραγωγοί από την Δράμα, στοχεύοντας σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση κρασιού, αλλά με υψηλή τιμή. Η συμμετοχή των οινοπαραγωγών έγινε βάσει ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προβολής για τα Αγροτικά προϊόντα, το οποίο καλύπτει το 80% του κόστους συμμετοχής αυτών των εκθέσεων, που είναι υψηλό.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, για τον Πρωτογενή Τομέα, Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στην έκθεση, υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί οίνου, αλλά και Αγροτικών προϊόντων, που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις.
«Συγκεκριμένα άλλες 14 οινοποιητικές επιχειρήσεις από όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, που θα συμμετέχουν σε εκθέσεις 4 χωρών, όπως Αυστραλία, Καναδά, Αμερική. Η συμμετοχή δεν στέκεται μόνο στην προβολή, αλλά είναι συνδυασμένες με δράσεις τουρισμού και γευσιγνωσίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφερόμενος στο Ακτινίδιο, που είναι ο δεύτερος χρόνος προβολής του μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε Καναδά, Ντουμπάϊ, Χονκ-Κονκ, με κοντέϊνερς να φεύγουν πια σε αυτές τις χώρες, καθώς είμαστε η 4η χώρα παραγωγής ποιοτικού ακτινιδίου.
Υπάρχουν σκέψεις και για αποξηραμένο ακτινίδιο, σε υγρή μορφή, καθως επίσης και ως συνοδευτικό σε εκπλεπτυσμένες γεύσεις.

Παρών στην «Fruit Logistika του Βερολίνου της ΑΜ-Θ
Στην πιο σημαντική έκθεση φρούτων και λαχανικών της Ευρώπης, αυτής του Βερολίνου, «Fruit Logistika», συμμετείχε η ΕΑΣ Καβάλας, η οποία αξιοποιεί το πρόγραμμα προβολής γεωργικών προϊόντων και προωθεί τα σπαράγγια, τα ακτινίδια, τις ελιές και το ελαιόλαδο.
Η ΕΑΣ Καβάλας, την οποία συνιστούν 35 οργανώσεις, ήδη στέλνει προϊόντα σε Γαλλία, Τσεχία, Ρωσία, Τσεχία, Νότια Αφρική και Ντουμπάϊ, μέσω προώθησης των προϊόντων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστα Λεπίδα, «Η οργάνωση του Αγρότη είναι το οξυγόνο του, χωρίς αυτό δεν υπάρχει. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ομάδες παραγωγών-για να σταθούμε στην παγκόσμια αγορά-, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία, η οποία θα πρέπει να επικοινωνεί με τους αρμόδιους υπουργούς στον Πρωτογενή τομέα και να προωθεί τα θέματα μας. Σε δεύτερη φάση πρέπει να οργανώσουμε την Αγροτική μας παραγωγή, να μπορούμε να την αποθηκεύουμε και να την προστατεύουμε, καθώς η χώρα μας δεν διαφημίζεται για το υγιές της εμπόριο και οι εκπρόσωποί του δεν πληρώνουν τους παραγωγούς μας. Αυτό μόνο με την οργάνωση της παραγωγής μπορούμε να το σταματήσουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λεπίδας.

Παράταση για τις Βιολογικές καλλιέργειες
Γίνεται γνωστό για το Μέτρο 11 που αφορά τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ), μέχρι και την Τρίτη 28.02.2017.

Αυτοδιοίκηση

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Παρασκευή στις τρεις το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης
Σήμερα , στις 19:00 συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με 18 θέματα της ημερήσιας διάταξης.
•Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ξάνθης και ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για τη «Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του Ν.2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας Διαχείρισής του – Υποστηρικτικές ενέργειες Δήμου Ξάνθης
•Οικονομική ενίσχυση απόρων δημοτών
•Οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».

Νεολαία
Το Ρολόι των Νέων Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα ηχήσει στην Ξάνθη
Το πρωτότυπο συνέδριο προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου, το Ρολόι των Νέων θα λάβει χώρα στην Ξάνθη τις ημέρες 24-26 Μαρτίου, στον πολυχώρο τέχνης και σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Παράλληλα, οι διαδικασίες της ολομέλειας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (μια ευγενική παραχώρηση του δήμου
Με το μότο για φέτος «Δώσε χρώμα στην πόλη, Πες τη γνώμη σου», καλούνται όλοι οι νέοι να στείλουν τις αιτήσεις τους έως σήμερα .Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα xanthiconf.wordpress.com

Σύλλογοι
Ανακοίνωση του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης
Από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης “Άγιος Στυλιανός” ανακοινώθηκε ότι μέχρι και τις 2 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής για εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου, ελεγκτικής επιτροπής και εκπροσώπων της ΟΠΟΤΤΕ.
Οι αιτήσεις θα παραδίδονται στα γραφεία του συλλόγου (Λευκίππου 3) κατά τις τις ώρες λειτουργίας τους (Δευτέρα και Πέμπτη 18.30-20.30) και θα πρωτοκολλούνται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, τα οποία θα συμπληρώνουν την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση στα γραφεία του συλλόγου, προσκομίζοντας και πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Επίδειξη Capoeira στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Σήμερα στις 19:00, το Εργαστήρι Capoeira, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει εκδήλωση- γνωριμία με την Βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη, προτείνοντας σας να συμμετάσχετε κι εσείς για πρώτη φορά σε ένα roda (κύκλο), τραγουδώντας και χορεύοντας.
Είναι ένα παιχνίδι που εστιάζεται κυρίως στον εσωτερικό κόσμο του κάθε capoeirista. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον Πολιτιστικός Πολυχώρο Ι.Θ.Τ.Π., Αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στην «Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός ο οποίος ψευδώς κατήγγειλε ληστεία σε βάρος του

Συνελήφθη στην Ξάνθη 46χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και ψευδή καταμήνυση χωρίς να καθίσταται άλλος ύποπτος.

Ο 46χρονος κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης ότι άγνωστοι δράστες τον ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού στην πόλη της Ξάνθης και αφαίρεσαν από την κατοχή του, λαχεία αξίας 220 ευρώ, ξυστά αξίας 1.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, μία κάρτα ανάληψης χρημάτων και την αστυνομική του ταυτότητα.

Από την αστυνομική διερεύνηση των καταγγελλομένων προέκυψε ότι ο 46χρονος δήλωσε ψευδώς τη ληστεία σε βάρος του και ακολούθως συνελήφθη.

Στην οικία του δράστη εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα προαναφερθέντα αντικείμενα πλην του χρηματικού ποσού.

Κλοπή ποδηλάτου
Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής σε βάρος 35χρονου ημεδαπού, διότι όπως προέκυψε αφαίρεσε ένα (1) ποδήλατο, από την πόλη της Κομοτηνής.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σοσ, αθηνα, ιουνίου, σχολεια, πετρελαιο, καλοκαιρι, συριζα, θεσσαλονικη, δραμα, συμμετοχή, εασ, γαλλια, ρωσία, υγιές, ξανθη, wordpress, ημεδαπός, ανωμοτί, συλληψεις, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, βουλευτες, ημεδαπός, ελενη, ημερομήνια, υπουργειο εργασιας, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ποδηλατο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αιτηση, αυστραλια, αφρικη, γνωμη, εασ, θεμα, θρακη, λαχεια, οικονομια, οξυγονο, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σπαραγγια, υπευθυνη δηλωση, wordpress, αγορα, αγροτικη, ελαιολαδο, αιτησεις, ακτινιδιο, αμερικη, ανωμοτί, αργιες, ακτινιδια, γεωργια, γινει, γινονται, γλωσσα, γνωριμια, γραφεια, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, εγινε, εγγραφα, εδαφος, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ελλειψη, ενημερωση, εννοια, εξοικειωση, επιτυχια, τεχνη, ιδρυμα, κλοπη, κρασι, μακεδονια, μορφη, μοτο, νοτια αφρικη, νηπια, οικια, οσλο, παιδια, πεμπτη, περιφερειακο, προγραμματα, ρολοι, συνεχεια, συμμετοχή, σκεψεις, σοσ, ταυτοτητα, τιμη, τμημα, τριτη, τσεχια, υψηλη, φεστιβαλ, φορα, χρονος, χρωμα, ωρες, αγορες, δικαιωμα, εφαρμογη, γευσεις, γιορτη, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, ομαδες, παιχνιδι, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, υγιές
Τυχαία Θέματα