Κομοτηνή:ΕΡΤ ΕΙδήσεις 19-12-2016

09:14 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κόμματα

Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ολοκλήρωσε την διήμερη περιοδεία του στη Θράκη Σάββατο και Κυριακή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σε συσκέψεις με Αυτοδιοικητικούς, Παραγωγικούς Φορείς, σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ενώ την κεντρική του πολιτική ομιλία την έκανε στην Κομοτηνή το Σάββατο το βράδυ.
Στην ομιλία του αφού εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για την κυβέρνηση και ειδικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ανήθικο και επικίνδυνο, τον κάλεσε να προχωρήσει να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια και να γίνουν εκλογές, καθώς όπως τόνισε είναι η μόνη λύση για τη Χώρα.
Επανέλαβε τη Συμφωνία Αλήθειας που είχε αναφέρει από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 20% σε δύο χρόνια, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, την επιστροφή στο μεσαίο φορολογικό συντελεστή 13% για τα Αγροτικά Εφόδια και την μείωση του φόρου στο κρασί.

Μητσοτάκης για Θράκη
Σε ότι αφορά την Θράκη, αναφέρθηκε ξεχωριστά για κάθε έναν από τους τρεις νομούς. Για τον Έβρο ξεχώρισε τα έργα του ΤΑΠ και την διασύνδεση των πόλεων για χρήση του Φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού, με δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου. Στη Ροδόπη ανέφερε την ανάδειξη του ΔΠΘ, αλλά και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, προκειμένου να έρχονται από άλλες χώρες και να σπουδάζουν νέοι φοιτητές. Επι πλέον στη Ροδόπη δεσμεύτηκε πως σαν μεταρρύθμιση θα προωθήσει την ίδρυση και άλλων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Για την Ξάνθη στάθηκε στην ανάδειξη της παλιάς πόλης και την πλήρη βίζα για όλους τους Τούρκους υπηκόους.
Τέλος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των Γεωθερμικών πεδίων στη Θράκη, κάτι που θα μείωνε το κόστος στον πρωτογενή τομέα.

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη

Σε Γραπτή δήλωση προέβη ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακκελίων, σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη στην Κομοτηνή.
Σύμφωνα με αυτή
«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μας είπε για τις ευθύνες του που οδήγησαν την ΒΙΠΕ της περιοχής μας σε μαρασμό, δεν μας είπε τίποτε για τις καταστροφικές πολιτικές του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά που οδήγησαν την χώρα μας στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι.
Ο κύριος Μητσοτάκης επ’ αυτού δεν λέει τίποτε. Και δεν λέει τίποτε γιατί απλώς θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή λιγότερα σχολεία και νοσοκομεία και απολύσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης μας κατηγόρησε ότι γράφουμε τον πρόλογο του 4ου Μνημονίου. Ποιος αυτός; Που ήδη έχει έτοιμο μνημόνιο διαρκείας για τον Ελληνικό λαό. Αυτός που αρνήθηκε το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους φωνάζοντας παρών στο προσκλητήριο του Δ.Ν.Τ. και του Σόϊμπλε; Μονότονα ζητά εκλογες γιατί πιστεύει ότι θα γυρίσει για να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Όμως ο ελληνικός λαός και μνήμη έχει και κρίση. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος κατακρήμνισε τα εισοδήματά τους και οι άνεργοι ξέρουν ποιος τους οδήγησε στην ανεργία. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι ήταν απόντες από την ομιλία του στην Κομοτηνή. Ο λαός ξέρει με ποιους συμπορεύεται ο κύριος Μητσοτάκης, με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και με τις σκιές της Ζήμενς και του Χριστοφοράκου. Γι’ αυτό θα είναι χρήσιμο να σταματήσει να ζητά συνεχώς εκλογές γιατί θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση γραφικός.

Ανακοίνωση Δημήτρη Χαρίτου

«Στη Συμφωνία Αλήθειας της Ν.Δ. μάλλον δεν έχει θέσει η Θράκη» υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου. «Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μάλιστα ως εξοργισμένος δηλώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής; Ή το ίδιο εξοργισμένος γιατί οι πόροι των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν έπιασαν τόπο!!! και η Θράκη είναι τελευταία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος είπε; Αλήθεια ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίες τώρα; Δεν ήταν κυβερνήσεις της Ν.Δ. – και όχι μόνο- που διαχειρίστηκαν δυσθεόρατους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 6 με 7 δις μόνο για τη Θράκη;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαρίτου.

Πρωτογενής Τομέας

Ένεση ρευστότητας 932 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς
622.000 αγροτών

Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 622 χιλιάδων αγροτών, συνολικά 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης.
Είχε προηγηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, ύψους περί τα 770 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί, δε, ότι με βάση τα στοιχεία, Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που προχωρούν στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και στην πληρωμή της πράσινης ενίσχυσης.
Αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης σε περίπου 300 χιλιάδες αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Αν σε αυτές τις πληρωμές προστεθούν τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από το πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 2,2 δις. “ζεστό χρήμα” που πέφτει, μέσα σε λίγες ημέρες, στην Ελληνική ύπαιθρο.
«Καλώ τους Έλληνες αγρότες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που τους δίνουμε και να συμβάλλουμε όλοι στο να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της», ανέφερε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Εξάλλου, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Συνεδριάζει αύριο στις 18:30 μ.μ. το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, στην Κομοτηνή με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη του.
Μεταξύ αυτών τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η ετήσια τουριστική προβολή της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του έτους 2017 ως έτους τουρισμού.

Παράταση διανομής φρούτων του προγράμματος του Τ.Ε.Β.Α.
Ο δήμος Ξάνθης ενημερώνει ότι δίνεται παράταση στη διανομή φρούτων του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστική ή και βασική υλική συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.), για τους δικαιούχους που παραλαμβάνουν αγαθά σήμερα στα σημεία:
Τέρμα Πανόρμου και Σάρδεων (αποθήκη Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.) και
Χατζησταύρου 1.
Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο κοινωνικής ασφάλισής του ή άλλο επίσημο έγγραφο απ’ όπου προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. του. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 25413 50802.
Mε ένα κλικ: Μέσω του Δήμου Ξάνθης οι υιοθεσίες των αδέσποτων
Ο Δήμος Ξάνθης συμβάλλοντας περαιτέρω στην προσπάθεια για την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δημιούργησε ειδικό τμήμα στην επίσημη ιστοσελίδα του (και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: www.cityofxanthi.gr/dimotes/strays) μέσω του οποίου οι υποψήφιοι ανάδοχοι μπορούν να δουν φωτογραφίες και βασικά στοιχεία για κάθε ζώο, ώστε να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν για υιοθεσία.
Η διαδικασία της υιοθεσίας είναι γρήγορη και απλή καθώς αρκεί η κατάθεση μίας αίτησης προς το Δήμο Ξάνθης. Η σύνταξη και υπογραφή της αίτησης καθώς και άλλες διαδικασίες διεκπεραιώνονται, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, στη γραφεία, Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής

Ευρώπη-Προσφυγικό
Συζήτηση με τον Δ.Αβραμόπουλο
Σήμερα στις 17:00, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, θα συμμετέχει σε διάλογο με Πολίτες με θέμα «Προσφυγικό – Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές Προκλήσεις».
Ο Διάλογος Πολιτών θα μεταδοθεί ΖΩΝΤΑΝΑ και στα γραφεία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.Όσοι ενδαφέρονται μπορύν να συμμετέχουν στη συζήτηση και να θέσουν ερωτήματα στον Επίτροπο, είτε επισκεπτόμενοι τα γραφεία του Κέντρου (Τσανακλή 15).

Τριτοβάθμια ΕΚπαίδευση
Σύσταση τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου
Τη σύσταση Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης θα καλύπτει τα γνωστικά αντικείµενα:
-Κοινωνικοποίηση και Εκπαίδευση σε Δίγλωσσα και Πολύγλωσσα Περιβάλλοντα
-Γραμματισμός Μαθητών και Μαθητριών από Πολύγλωσσα Περιβάλλοντα
-Μειονότητες και Πολυγλωσσία στην Ευρώπη
-Ιστορία της Μειονοτικής Εκπαίδευσης
-Διδακτικές των Μειονοτικών Γλωσσών
-Ισλάμ και Εκπαίδευση

Πολιτισμός
Εκδήλωση Χριστουγέννων
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα μέλη του με χριστουγεννιάτικο μπαζαάρ από έργα της ομάδας καλλιτεχνικών του 1ου ΚΑΠΗ διοργανώνει το Κέντρο Μέριμνας κι Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής σήμερα στις δέκα και μισή το πρωί. Στην εκδήλωση θα συμβάλλει μουσικά η χορωδία .

«Καλήν εσπέραν άρχοντες

Προπαραμονές Χριστουγέννων στην Πινακοθήκη με δύο «αληθινές ηθογραφίες» του 1926, γραμμένες από τον Σαρανταεκκλησιώτη Φιλόλογο, Λαογράφο, Λογοτέχνη, Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, μαζί μ’ένα διήγημα του 1895 του Α. Παπαδιαμάντη. Οικοδεσπότης, ο Σύλλογος «Αθηνίων» που ανοίγει την πόρτα του αρχοντικού. «Τα λένε»: Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Μαρία Παπαδοπούλου, Στέλλα Τζεβελεκίδου, Χάρης Τίλιος. Σήμερα Δευτέρα, στις 20.30, στην Παπαδριέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη.

Πόλις μια σπουδή στην πόλη / μια σπουδή για την Ξάνθη ένα πολιτιστικό ημερολόγιο για την Ξάνθη
Από το 1952 η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης οργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού. Διαμορφώνει τον ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεών της έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την σωστότερη ενημέρωση.Για το 2017 ετοίμασε το πολιτιστικό ημερολόγιο πρόγραμμα με τίτλο
Πόλις μια σπουδή στην πόλη / μια σπουδή για την Ξάνθη
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017
Περιλαμβάνει περισσότερες από 300 εκδηλώσεις το χρόνο σε εβδομαδιαίο προγραμματισμό αλλά και με την μορφή φεστιβάλ, καθώς και προτάσεις από τις δράσεις των εργαστηρίων αλλά και άλλων φεστιβάλ της περιοχής.
Αστυνομικό Δελτίο
Λήστεψαν 66χρονο σε περίπτερο της Ξάνθης
Δράστες έκλεψαν ένα Φορτηγό το απόγευμα της Παρασκευής και βρέθηκαν μετά από λίγο σε περίπτερο σε χωριό της Ξάνθης, όπου με χρήση σωματικής βίας σε βάρος του 66χρονου υπευθύνου, πήραν τα χρήματα του Ταμείου.Από τις έως τώρα έρευνες, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης εντόπισαν το όχημα σε οικισμό του νομού, όπου το εγκατέλειψαν οι δράστες μετά από πρόσκρουση σε τοίχο ενώ εν συνεχεία διέφυγαν πεζοί.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, αβραμοπουλος, αλεξανδρουπολη, τσιπρας, εκλογες, λύση, θεσσαλονικη, ενφια, ταπ, δπθ, σχολεια, ξανθη, συριζα, βιπε, μνημονιο, μνήμη, ελλαδα, δις, ογα, europe, ΑΠΘ, καπη, ημερολόγιο, συμμετοχή, προγραμμα, δωρο χριστουγεννων, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, εκλογες 2014, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, μνήμη, χωρες, ημερολόγιο, δπθ, ημερησια, θεμα, θρακη, ιθαγενεια, ογα, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, υιοθεσια, υιοθεσιες, φωτογραφιες, ανδρεαδης, ανεργια, αξιοπρεπεια, βιπε, βιζα, βραδυ, γραφεια, δευτερα, διευθυνση, διηγημα, δημος, δηλωση, δις, εγγραφο, ευρω, ειπε, εκκαθαριση, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, ερευνες, ερχονται, ετοιμο, ευρωπη, ζητα, ζωων, ζωο, ιδιο, ιδρυση, ομιλια, ισλαμ, καπη, κυβερνηση, κρασι, λύση, μητσοτακης, μειωση, μορφη, μαρια, νοσοκομεια, οχημα, περιφερειακο, υπογραφη, προγραμματα, πορτα, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταπ, τμημα, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, ενωση, europe, χωρα, κωστας, κυριακη, πληροφοριες, ποδια, θεματα