Κομοτηνή:ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 7-06-2017

11:29 7/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιμελητήρια
Αναβολή εκδήλωσης για το Ασφαλιστικό σε Ξάνθη και Έβρο Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Ασφαλιστικό ζήτημα με ομιλητή τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, Παρασκευή Σάββατο.
Τις εκδηλώσεις είχαν διοργανώσει από κοινού τα επιμελητήρια Ξάνθης και Έβρου.
ΔΠΘ
Η ΕΕ επενδύει € 8,4 εκατ. για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Συστημάτων Παρατηρητηρίων στη Μεσόγειο Θάλασσα
Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδείξει σταδιακά την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου

χώρου ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα, γεγονός που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις επιλογές κατεύθυνσης των πόρων των μεγαλύτερων Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων της.
Το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της Ε.Ε. επέλεξε πρόσφατα το έργο ODYSSEA, με Επικεφαλής Εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Συντονιστή τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή, Γεώργιο Συλαίο, για την υλοποίηση ενός εγχειρήματος με το οποίο αποτυπώνεται η βούληση της ΕΕ, να επενδύσει στην υγιή μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με τον θαλάσσιο χώρο.
Το έργο ODYSSEA, που διοργανώνει την εναρκτήρια συνάντησή του στην Καβάλα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.
Διαθέτει ένα προϋπολογισμό 8,4 εκατομμυρίων ευρώ για τους επόμενους 54 μήνες και 28 Εταίρους τόσο από τον πανεπιστημιακό/ερευνητικό χώρο, όσο και από το χώρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Γαλάζια Οικονομία, με εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες αιχμής.
Οι Εταίροι προέρχονται από 14 χώρες, περιλαμβανομένων και φορέων από χώρες της Μεσογείου εκτός της ΕΕ.
Το παρόν και το μέλλον του Δ.Π.Θ.
Εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας σήμερα στις 19:00 στο Επιμελητήριο Δράμας.

Κυβέρνηση-Οικονομία
Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τις αιτήσεις στο «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ
Παράταση έως τις 15 Ιουνίου 2017 και ώρα 16:00 πήρε η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
Επιτρέπεται η ακύρωση (και η αναίρεση της οριστικοποίησης) της αίτησης χρηματοδότησης έως και τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 16:00.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας που αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ: www.antagonistikotita.gr
Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Πρωτογενής Τομέας
Χ. Σκορδίτη: «Δεν είμαστε εγκληματίες οι Βιοκαλλιεργητές, παράγουμε και θέλουμε να είμαστε νόμιμοι»
Κραυγή Αγωνίας από τους Βιοκαλλιεργητές της Βορείου Ελλάδος σε ότι αφορά την λήξη της ομηρίας από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την κανονική αδειοδότηση και λειτουργία των Βιολογικών Αγορών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, Χρυσούλα Σκορδίτη, στηλίτευσε την κίνηση της διαδικασίας της αυτόφωρης διαδικασίας, με παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ στην Βιολογική Αγορά της Νεάπολης στη Θες/νικη, για το καθεστώς μη κατοχής άδειας λειτουργίας των Βιοκαλλιεργητών στην συγκεκριμένη αγορά.
«Τι είμαστε εγκληματίες και μας αντιμετωπίζουν έτσι; Είμαστε παραγωγοί, μένουμε Ελλάδα και παράγουμε, είναι αυτό αδίκημα;», αναρωτήθηκε η κ. Σκορδίτη, προσθέτοντας πως για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι Βιοκαλλιεργητές, αλλά η κυβέρνηση που καθυστερεί από το 2014-και έτι παραπάνω- να λήξει το θέμα με τις άδειες των Βιοκαλλιεργητών.
Πολύ φοβάμαι πως συγκεκριμένα συμφέροντα δεν θέλουν να ανέβει ο κλάδος των Βιοκαλλιεργητών που τώρα τελευταία παρουσιάζει δυναμική, με τους νέους να στρέφονται στην παραγωγή για την εξασφάλιση εισοδήματος.
Εξ άλλου σε ότι αφορά την διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου των Βιοκαλλιεργητών θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Θεσ-νικη.

Κοινωνική Οικονομία
28-29-30 Ιουλίου η πρώτη ευρωπαϊκή γιορτή Κ.ΑΛ.Ο από το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την διοργάνωση της πρώτης ευρωπαϊκής γιορτής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στις 28-29-30 Ιουλίου στο Δασικό Χωριό Παγγαίου, Καβάλας.
Την γιορτή αυτή διοργανώνει το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ και θα έχει τον τίτλο «Αυτάρκεια».
Το πρόγραμμα σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το θέμα, του Λευτέρη Κοκκινίδη, υπευθύνου της ΚΟΙΝΣΕΠ Δασικού Χωριού Παγγαίου, θα περιλαμβάνει ημερίδες, σεμινάρια, για την Κοινωνική Οικονομία. Επίσης θα υλοποιηθούν και σεμινάρια και για χειροποίητες δημιουργίες, έκθεση τοπικών προϊόντων, προβολή ντοκυμαντέρ «Οι Θερμοπύλες του Βορρά», ενώ θα επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση.
«Σκοπός αυτής της πρώτης γιορτής είναι να πείσουμε τη νεολαία να επιστρέψει στην παραγωγή και στην συνεργασία, που είναι και το ζητούμενο της Χώρας μας σε αυτή την κρίση. Με το νόμο 4430 του 2016 είναι εύκολο πια να συστήσει κάποιος μία ΚΟΙΝΣΕΠ και να παραχωρηθεί από πλευράς οικείου Δήμου και χώρος, αλλά και αξιοποίηση ακινήτων των Δήμων, που παραμένουν παροπλισμένα», σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης.
Ως επιτυχία οι διοργανωτές θα θεωρήσουν την παρουσία 1000 ατόμων!

Αυτοδιοίκηση
Καινούριος στεφανιογράφος για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, η προμήθεια ενός νέου ψηφιακού στεφανιογράφου για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ εντάχθηκε ως νέα πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.
Ο νέος στεφανιογράφος θα καλύπτει τις ανάγκες του αιμοδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, το προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν στο αιμοδυναμικό τμήμα 1200 επεμβάσεις και εξετάσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού.

Ψήφισμα για αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων στις Σάπες
Ψήφισμα αναφορικά με την επιχειρούμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αναμοριοδοτήσει τις σχολικές μονάδες Π\θμιας και Β\θμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών κατά την τακτική συνεδρίαση της 30ης Μαΐου. Ομόφωνα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη που θα έχει αυτή η διαδικασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου. Ζητά την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων σε Σάπες και Ξυλαγανή προκειμένου αυτές να καταστούν ελκυστικές για το εκπαιδευτικό προσωπικό και να αποτραπεί η περεταίρω και ανεπίστρεπτη υποβάθμιση των σχολικών μονάδων άρα της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τραγικές επιπτώσεις για την οικονομία αλλά και την δημογραφία του Δήμου.

Εκπαίδευση
Γενική συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης
Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών, το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης καλεί σε γενική συνέλευση σήμερα το απόγευμα (19.30) στο 7ο γυμνάσιο Ξάνθης.
«Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τοποθετηθεί ο κλάδος για τη θέση που θα πάρει απέναντι στο νομοσχέδιο και στη συμμετοχή του ή μη στις σχετικές διαδικασίες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εκκλησία
Συνέδριο –Σεμινάριο Μεταπτυχιακών
Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών εκκλησιαστικής ιστορίας στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί από τις εννέα έως τις έντεκα Ιουνίου. Γενικό τίτλος : «Χριστιανική Θράκη». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Ἱερά Μονή Ὁσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Παπικίου Ὄρους.
Στόχος του Σεμιναρίου, μεταξύ άλλων, είναι να γνωρίσουν οι νέοι τή Θράκη καί τή Ροδόπη και να αποκτήσουν εμπειρία Μοναστηριακής ζωής.

Πολιτισμός

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης αύριο Πέμπτη 8 στις εννέα το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάλεξη στο ΔΗΠΕΘΕ για την Βυζαντινλη Θράκη
Διάλεξη με τίτλο: «Από τον Νέστο στη Βιστωνίδα με έναν βυζαντινό δρόμωνα». Θα δοθεί αύριο στις 19.30, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής . Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Βυζαντινή Θράκη, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Ομιλήτρια θα είναι η κα Κωνσταντίνα Καλιντζή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Εκδηλώσεις εργαστηρίων της ΦΕΞ
Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις εννέα το βράδυ στην «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ» θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήριος χορός , Χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ.

Αθλητική Ενημέρωση
Στη Β´ ΕΠΣ Θράκης ο Πανθρακικός

. Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Πανθρακικού, Γιώργος Μπάρκουλας.
Ο κ. Μπάρκουλας ανέφερε πως ο ερασιτέχνης δεν έχει καμία σχέση με την ΠΑΕ που αποχώρησε από το πρωτάθλημα της φούτμπολ λιγκ και, αν όπως όλα δείχνουν δε βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος , θα συνεχίσει κανονικά στα τοπικά πρωταθλήματα με στόχο την άνοδο στην Α κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης .
Επίσης στάθηκε στο αθλητικό κέντρο το οποίο το χρησιμοποιεί πλέον η ερασιτεχνική ομάδα κι στεγάζει εκεί και τις ακαδημίες της οι οποίες έχουν πάνω από 90 παιδιά. Ο χώρος αυτός των 52 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί πλέον από το δήμο Κομοτηνής στον ερασιτέχνη , θα είναι σύμφωνα με τον κ. Μπάρκουλα και το μεγάλο όπλο του ερασιτέχνη Πανθρακικού ώστε να αναγεννήσει την ομάδα με παιδιά από την περιοχή .

Αποχώρησε από τον Ίασμο ο Αϊβάζης

Παρελθόν από τον πάγκο του Μ. Αλέξανδρου Ιάσμου αποτελεί από χθες ο Σάββας Αϊβάζης . Ύστερα από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση , τους γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ομάδα , κάτι το οποίο και έγινε .
Σε μήνυμά του ο Σάββας Αϊβάζης μεταξύ άλλων ευχαριστεί τον πρόεδρο , τον κόσμο του Μ . Αλέξανδρου Ιάσμου , τη διοίκηση και τους παίκτες της ομάδος , σε μία πετυχημένη χρονιά όπως επισημαίνει κατά την οποία η ομάδα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣ και τερμάτισε στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος .
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό ποια ομάδα θα προπονεί τη νέα αγωνιστική περίοδο ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Μ. Αλέξανδρου Ιάσμου .

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ξανθη, υγιή, καβαλα, ιουνίου, δραση, ηλεκτρονική, ελλαδα, ματ, νέα, μαΐου, συμμετοχή, ελμε, δηπεθε, δπθ, κινηση στους δρομους, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, νεος παπας, γιορτη σημερα, δημοκριτειο, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, δπθ, θεμα, θρακη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, χορος, ωρα, αγορα, αιτησεις, ασφαλιστικο, βιστωνιδα, βραδυ, γεγονος, γινει, δευτερα, δηπεθε, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δικτυο, εγινε, ευκολο, αιθουσα, ευρω, εκθεση, ελμε, εξετασεις, εξελιξη, επιτυχια, ετος, εφορεια, ζητα, ζωης, υγιή, θερμοπυλες, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, λεσχη, ληξη, μαΐου, μαξιμου, ματ, μενουμε ελλαδα, μηνες, νεολαια, νικη, ομαδα, παιδια, πεμπτη, προγραμματα, σαββας, σαπες, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, τμημα, τιτλος, υλοποιηση, εννεα, ενωση, φοβαμαι πως, γιορτη, ιουνίου, κωνσταντινα, νοσοκομειο, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα