Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 23-11-2016

08:51 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Kυβέρνηση-Πολιτική
Περιοδεία Τσίπρα σε Ξάνθη-Ροδόπη-Εβρο την Παρασκευή
Κλείδωσε στη Θράκη η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού θα προσγειωθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη και θα ξεκινήσει τις επαφές του από εκεί με επίσκεψη στα έργα του Λιμανιού και του ΤΑΠ.
Αμέσως μετά θα επισκεφθεί τα Αρριανά της Ροδόπης. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης στις 11 το πρωΐ, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Αθηνά και στις 11.30 π.μ. το Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης.
Στη 1 το μεσημέρι Αργότερα θα επιστρέψει στην Κομοτηνή, όπου στις 5.15 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Στις7.15 μ.μ. προγραμματίζεται πολιτική ομιλία του σε χώρο κατάλληλο μια και το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, είναι κλειστό.
Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Κομοτηνή στις 8 το βράδυ.

Σ. Ξυνίδης: Πολιτικά πρόσωπα της περιοχής δεν επιτρέπεται να έχουν σχέση με ΜΜΕ
Για παραιτήσεις όσων εμπλέκονται με ΜΜΕ στην περιοχή και είναι ταυτόχρονα πολιτικά πρόσωπα, μίλησε ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης στο Κανάλι 6 της Ξάνθης σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ανακύψει μετά τις καταγγελίες Γιαννακίδη.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε το Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ΕΒΕ και τη συμμετοχή τους σε τοπικό Κανάλι, σημείωσε ότι ένα πολιτικό προσωπο δεν μπορεί να έχει ούτε έμμεση ούτε άμεση σχέση με Μέσα Ενημέρωσης. Το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ έκανε λόγο για ανάγκη απεξάρτησης των ΜΜΕ από κάθε είδους συμφέροντα, ως ζήτημα δημοκρατίας, ενώ κατέληξε λέγοντας: «αυτοί που σήμερα εγκληματούν σε βάρος της υπόλοιπης δημόσιας ζωής δεν μπορούν να κουνούν το μαντίλι στους υπόλοιπους».
Σε διαφορετικά μήκος κύματος ήταν η αντίδραση της ΝΟΔΕ ΝΔ, που κλήθηκε να τοποθετηθεί με την πλευρά της Νομαρχιακής της ΝΔ να μην προβαίνει σε επικριτικές δηλώσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει και τη συμμετοχή των δύο προσώπων στο Δ.Σ. τοπικού καναλιού αλλά, αντιθέτως,επέκριναν για το κυβερνών κόμμα και το βουλευτή του για την τακτική τους.
Κινήματα
Συνάντηση επιτροπών αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από Θράκη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
Συνάντηση μελών της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου και μελών των Eπιτροπών Aγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κομοτηνή. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Στη συνάντηση της Κυριακής επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και η κοινή πορεία των τοπικών κινημάτων για την αποτροπή της εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας.
Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα μιας κατά το δυνατόν πληρέστερης ενημέρωσης του κόσμου, αλλά και του συντονισμού και της εντατικοποίησης του αγώνα. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης για το που βρισκόμαστε σήμερα, ποιοι είναι οι μελλοντικοί κίνδυνοι και ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.
Πρωτογενής Τομέας
Ημερίδα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Ξάνθη
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης, στα πλαίσια της πρόσκλησης (υπ΄αριθμ. 8837/14-10-2016, ΑΔΑ: Ω8ΣΕ4653ΠΓ-ΙΚΣ), για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», οργανώνει ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, την Παρασκευή 25-11-2016 και ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Διοικητήριο, 2ος όροφος)
ΔΠΘ
Εξοικονόμηση και Αειφορία -Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ. στα Κιμμέρια, Ξάνθη
Το έργο της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης και συγκεκριμένα στις εστίες των Κιμμερίων του Δ.Π.Θ. παρουσίασε στην Ξάνθη ο κ. Παντελής Μπότσαρης, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Δ.Π.Θ, Το έργο θα υλοποιηθεί στις Φοιτητικές Εστίες, το Εστιατόριο και το Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει στο 28 %.
Αυτοδιοίκηση

«Έγκριση ένταξης νέου έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ προϋπολογισμού 39,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020»
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου εντάχθηκε η ολοκλήρωση κατασκευής του «Κάθετου Άξονα 80 Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο : Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα – Φάση Β΄», που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 39.716.332,75 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε το 2011 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

«Ανάληψη καθηκόντων του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης»
Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, πραγματοποιήθηκε χθες τελετή αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνa στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» στο Διοικητήριο στην Κομοτηνή, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου.
« Η ανάληψη των καθηκόντων μου αποτελεί για μένα την κορύφωση μιας δεκαετούς μαθητείας στο σχολείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συνάμα την ύψιστη ευθύνη να προσπαθήσω και να δουλέψω με μοναδικό στόχο την πρόοδο του τόπου που με γέννησε και με ανέθρεψε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης στην ομιλία του.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Συνεδριάζουν την αύριο στις επτά το απόγευμα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων τα μέλη του Συμβουλίου θα ασχοληθούν με τη συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες για το έτος 2017.Και με το θέμα της ίδρυσης ή μη Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις και ίδρυση ή μη Εσπερινού Γενικού Λυκείου.
Τουρισμός
Σεμινάρια Online για τον τουρισμό
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια ‘’Grow Greek Tourism Online’’ σε Ξάνθη και Δράμα. Μία πρωτοβουλία της Google σε συνεργασία με Υπ. Τουρισμού, το ΣΕΤΕ, και τον ΕΟΤ που την υποστήριξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ζήτησε την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Προηγήθηκαν, σεμινάρια σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θάσο. Συνολικά τα παρακολούθησαν πάνω από 300 τοπικοί επιχειρηματίες, ενώ πολλοί επέλεξαν και την πρόσθετη διαδικτυακή ενημέρωση.
Πολιτισμός
«Η μουσική στην Ελληνική Λαογραφία»
«Η μουσική στην Ελληνική Λαογραφία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα στις οκτώ στο Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ Θράκης.
Συνάντηση πολιτισμού
H 2η Συνάντηση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής με το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις απο την Καβάλα πραγματοποιήθηκε στη Μαρώνεια με χορό, τραγούδι και εδέσματα. Είχε προηγηθεί η ξενάγηση των επισκεπτών στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.

Θέατρο από τους Εβρίτες
«Η χαρά της Δουκινιώς» του Μίλτη Παρασκευαϊδη, το μοναδικό αυτό παραδοσιακό χοροθέατρο για τη Θράκη, παρουσιάζεται στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 από τον Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης.
Το έργο παρουσιάζεται στο κοινό της Κομοτηνής 76 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του (1940) και αποτελεί έναν φόρο τιμής στη Θράκη και στις παραδόσεις της.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή
Τα Βιβλιοχαρτοπωλεία ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ και οι Εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μένιου Σακελλαρόπουλου «Δεκατρία Κεριά Στο Σκοτάδι». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00, στην Λέσχη Κομοτηναίων (1ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ και ο Βασίλης Στοάκης, Team Manager ΑΕ Κομοτηνής. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίο του.

Αθλητική Ενημέρωση
Στο Δ.Σ. του Παγκράτιου
Η γραμματέας του Α.Σ. ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ Κυριακή Πασχαλίδου εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος σηματοδοτώντας την ενεργό συμμετοχή της περιφέρειας στις διεργασίες λήψης αποφάσεων της Ομοσπονδίας.
Σχολιάζοντας της εκλογή της στο Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Α., η Κυριακή Πασχαλίδου επισημαίνει πως, «Το Παγκράτιο έχει την ανάγκη όλων όσων το αγαπούν και προσπαθούν με κάθε θεμιτό τρόπο, να ξαναβρεί την αίγλη και την λάμψη του. Δεσμεύομαι να συνδράμω στην διάδοση και προαγωγή του Παγκρατίου αθλήματος, της μήτρας όλων των πολεμικών τεχνών και εν γένει του αθλητισμού και της ανάπτυξη του Ολυμπιακού πνεύματος», τόνισε καταλήγοντας η κ. ΠΑσχαλίδου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, τσιπρας, αλεξανδρουπολη, ταπ, ξυνίδης, μμε, συριζα, ΠΑΣΟΚ, εβε, συμμετοχή, νοδε, νεα δημοκρατια, θεσσαλονικη, αδα, ξανθη, αειφορία, αμθ, νέα, online, greek, δραμα, google, σετε, εοτ, καβαλα, δπθ, θεατρο, team, ολυμπιακος, αλλαγη ωρας, www.google.gr, αθηνα, δωρο πασχα 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, το θεμα, αδα, δπθ, εοτ, θεμα, θρακη, μμε, μουσικη, προγραμμα, σημαιες, σωκρατης, χαλκιδικη, ψυχογιος, ωρα, αειφορία, αιγλη, αμθ, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, διευθυνση, δηλωσεις, εβε, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκδοσεις ψυχογιος, ενημερωση, εργα, επτα, επιτυχια, ετος, ευθυνη, ζωης, ιδρυση, υποθεση, θασο, θεοδωριδου, ομιλια, ιστορικο, εκδοσεις, κερια, κυκλος, κομμα, λαμψη, λεσχη, λογο, μεγαρο μουσικης, μηκος, μηκος κυματος, νοδε, ξυνίδης, οκτω, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, πρωι, σεμιναρια, σετε, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδιο, σχολειο, ταπ, τμημα, φτανει, χαρα, greek, χωρα, κλειστο, κυριακη, πηγες, team, online, ξεκινησε